Teklif ile, kamu görevlilerinin avukatlık stajı yapabilmeleri ve bu staja ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmaktadır.
Kamu Kurumlarında çalışan kişiler, anayasal bir hak olan eğitim ve öğrenim hakkından yararlanarak hukuk eğitimi almaktadırlar. Aldıkları eğitim sonrasında avukat olarak çalışabilmeleri için avukatlık stajını yapmaları gerekmektedir. Ancak 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu'na göre kamu kurumlarında çalışmak, avukatlık mesleği ile bağdaşmayan bir iş olarak kabul edilmekte ve bu durum aynı zamanda kamu kurumunda çalışan kişilerin avukatlık stajını yapmalarına engel olmaktadır. Bu engelin sadece staj için kaldırılması durumunda hukuk eğitimi almış kamu kurumunda çalışan kişilerin önündeki engel kaldırılmış olacaktır.
Avukatlık stajı yapanların devlet memurlarının staj süresince sigortalı olarak çalışamamalarının staj verimliliğini düşürdüğü ve mağduriyetleri beraberinde getirdiği bilinmektedir. Hukuk alanında faaliyette bulunmak isteyen kamu görevlileri, iş hayatının yanında hukuk eğitimi almaktadırlar. Mevcut durumda avukatlık stajı için görev yapılan kurumun olur vermesi durumunda ücretsiz izne çıkılması, olur verilmemesi durumunda ise memurluktan istifa edilmesi gerekmektedir. Diğer bir husus ise bu süre zarfında maaş alınmadığından yaşanan mağduriyettir. Özellikle evli ve çocuklu kamu personellerinin staj sürecini maaş almadan geçirmeleri olanaksız olacağından, bu kişiler avukatlık stajını yapamamaktadırlar. Dolayısıyla avukat olarak hukuka hizmet etmelerine de olanak kalmamaktadır.
Düzenlemeye karşı sunulan çekince ise kamu kurumlarında çalışan kişilerin stajın gereklerini yerine getiremeyecekleri yönündedir. Ancak bilindiği üzere 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu'nun 25'inci maddesine ve Türkiye Barolar Birliği Staj Yönetmeliği'nin 28'inci maddesine göre mahkeme ve savcılık raporları ile yanında staj yapılan avukatın raporlarında veya baroların staj eğitiminde yetersizliği belirlenen stajyerin stajı, staj kurulunun önerisi ile baro yönetim kurulu kararıyla altı aya kadar uzatılabilmektedie. Yine aynı yönetmeliğin 32'inci maddesine göre avukatlık stajı için Avukatlık Kanunu'nun ve yönetmeliğin öngördüğü şart ve nitelikteki yitirenler, esasen bu şart ve niteliklere sahip olmadıkları staja başladıktan sonra anlaşılanlar, stajın kesintisiz yapılacağı kuralına uymayanlar, meslek kurallarına ve Yönetmelik ile belirlenen esaslara yazılı uyarıya rağmen uymamakta ısrar gösterenlerin adı, baro yönetim kurulu kararı ile staj listesinden silinmektedir. Söz konusu düzenlemelerden anlaşılacağı üzere, stajın gereklerinin yerine getirilmesi güvence altına alınmıştır. Bu güvence stajyerin stajının sonlandırılması müeyyidesi ile de desteklenmiştir. Hukuk mezunu olup kamu kurumlarında çalışan kişilerin, stajlarını gereği gibi yerine getirmemeleri durumunda stajın uzaması veya sonlandırılması söz konusu olacaktır.
Avukatlık mesleği ülkemizde kamu hizmeti olarak yanımlanmaktadır. Bu kamu hizmetinin nitelikli biçimde yerine getirilmesi avukatlık mesleğinin güçlendirilmesini gerektirmektedir. Önerilen düzenleme sayesinde kamu kurumlarında çalışma tecrübesi edinmiş ve stajlarını tamamlamış avukatların varlığı avukatlık mesleği ve kamu için büyük bir kazanım olacaktır.
Kanun Teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/
Avukatlık Kanununda ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (18 Temmuz 2021)
27/5 Dönemi ve Yasama Yılı 2/3752 Esas Numaralı 18 Temmuz 2021 tarihli Avukatlık Kanununda ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi CHP Ankara Milletvekili Murat Emir tarafından TBMM'ne sunuldu.
21 Ekim 2021 Perşembe 00:28