KamuMeb.net - Kanun Teklifinin Gerekçesinde; ‘’yargıda çalışan herkes yargının bir parçasını oluşturmaktadır. Adliye çalışanlarının bu bütünün parçası olarak görülmesi ve çalışma koşulları ile özlük haklarında iyileştirmelere gidilmesi, yargı işleyiş mekanizmasının daha sağlıklı çalışmasının önünü açacaktır.
6 Şubat 2019 tarihinde, adliye çalışanı olan mübaşirlerin kadroları yardımcı hizmetler sınıfından, genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmiştir. Bu da çalışan mübaşirlerin hem emeklilik hem de özlük haklarında hak ettiklerini almaları açısından olumlu bir adım olmuştur.
6 Şubat 2019 tarihinde "Yardımcı Hizmetler Sınıfı”nda bulunan mübaşir kadro unvanının, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki “Genel İdare Hizmetleri Sınıfı" kapsamına alınmasına aynı maddenin “Ortak Hükümler" bölümünün (G) fıkrası gereğince karar verilmiştir.
Ancak daha önce emekli olan mübaşirler ise halen "yardımcı hizmetler sınıfı” statüsü üzerinden emekli aylığı almaktadır. Bu da iş barışı ilkesine ve “eşit işe eşit ücret” prensibine aykırılık teşkil etmektedir. Bu noktada yapılması gereken ivedi konu; daha önce emekli olan mübaşirlerin de genel idari hizmetler sınıfı kadrosu haklarından yararlanması ve emekli aylıklarını da buna göre almasıdır.’’ Denilmiştir.
Kanun Teklifinin Madde Gerekçelerinde; ‘’yapılacak düzenleme ile 6 Şubat 2019 tarihinden önce “Yardımcı hizmetler sınıfı” kadrosundan emekli olan mübaşirlerin emekli maaşlarının ve özlük haklarının “genel idare hizmetler sınıfı” şeklinde düzenlenmesi ve emekli aylıklarının iyileştirilmesi amaçlanmaktadır.’’ Denilmiştir.
31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, mübaşir kadro unvanıyla görev yapmış olup sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta olanlara ödenecek aylık tutarı, 6/2/2019 tarihinden itibaren Genel İdare Hizmetleri Sınıfında çalışmakta olan mübaşirin almakta olduğu ek gösterge, ek ödeme ve her neviden görev ve hizmet tazminatı tutarı dikkate alınmak suretiyle belirlenir ve oluşan fark emeklilik veya yaşlılık aylıklarına ilave edilmek suretiyle ödenir. Bu fıkra hükümlerine göre ödenecek fark tutarlarının bedeli için bu Kanuna göre herhangi bir borçlanma hükmü işletilmez ve ilgili bedel Hazine tarafından karşılanır.’’ Şeklinde geçici madde eklenmiştir.
KamuMeb.net - özel haber