Öne Çıkanlar ŞOK Gençlere Eğitim Desteği öğretmen BİM 19 Kasım 2024 Aktüel Ürünler 2024 Yılı GUY Sınavı Başvuru Kılavuzu

Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (3 Haziran 2022)

Teklif ile, hâkim adaylığı kurumunun kaldırılması, hâkim ve savcı yardımcılığı müessesesinin ihdası ve bu müessesenin esaslarının düzenlenmesi; hâkim ve savcıların birinci sınıfa ayrılma şartları arasına, en az üç adet meslek içi eğitim programına katılmış olma şartının eklenmesi; Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulunun teftiş programlarının uygulanması ve ilanına ilişkin düzenleme yapılması, bu Kurullarda görev alan müfettişlere ödenmekte olan ek tazminatın artırılması; iki kez yapılan ilana rağmen bir noterliğe atama yapılamaması durumunda, alt sınıf noterler arasından atama yapılabilmesi ve buna ilişkin şartların düzenlenmesi; noterliğe yapılan atamadan vazgeçmeye ve noterlerin göreve başlamalarına ilişkin bazı düzenlemeler yapılması; noterlerin, tapu bilişim sistemi vasıtasıyla, taşınmaz satış vaadi sözleşmelerini tapuya şerh edilebilmesi ve noterlere taşınmaz satış işlemleri yapma görevi verilmesi ile noter tarafından yapılan taşınmaz satış vaadi sözleşmelerinden doğan zararlar için noterlerin sorumluluklarının düzenlenmesi; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun mevcut yapısıyla 31 Aralık 2026 tarihine kadar çalışması; Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun üye sayısının azaltılması ve bu üyelerin bir seçim dönemi geçmeden yeniden seçilememelerinin düzenlenmesi; Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılarak stokçuluk faaliyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Yargı sisteminin en önemli unsuru hiç şüphesiz insan kaynağıdır. İnsan kaynağının temelinde ise hakim ve Cumhuriyet savcıları bulunmaktadır. Bu itibarla, hukuk devletinin vazgeçilmez unsuru olan adil, etkin ve güvenilir bir yargının temini bakımından hakim ve savcıların en iyi şekilde yetiştirilmeleri büyük önem arz etmektedir.

Bilindiği üzere, adli ve idari yargı hakim ve savcılarının nitelikleri, atanmaları, hak ve ödevleri 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda düzenlenmiştir. 2802 sayılı Kanun'a göre, yazılı sınav ve mülakatı başarıyla geçenler hakim ve savcı adayı olarak atanmakta, adaylık dönemini 2802 sayılı Kanun'da belirlenen koşullara uygun olarak geçirmek ve ehliyerlerini kanıtlamış olmak şartıyla hakimlik ve savcılık mesleğine kabul edilmektedir. Hakim ve savcı adaylarının meslek öncesi eğitimleri ise Türkiye Adalet Akademisince verilmektedir.

KANUN TEKLİFİ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.