Öne Çıkanlar Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı öğretmen A101 Aktüel Ürünler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Araştırma Görevlilerini İlgilendiren Kanun Teklifi (18 Mart 2021)

Teklif ile; araştırma görevlisi kadrolarının yalnızca lisansüstü eğitim süresince ve her defasında bir yıl için geçerli olmak üzere atama yapılması sınırlamasının kaldırılarak, doktorasını tamamlayan araştırma görevlilerinin daimi araştırma görevlisi kadrolarına atanmalarının sağlanması amaçlanmaktadır.

Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olmakla birlikte yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcıları olarak tanımlanmaktadır. Esas görevleri, akademik kariyer yapacakları alanda uzmanlaşmak üzere çalışmak ve araştırmaktır.

21. yüzyılın en önemli sermayesi insan ve onun sahip olacağı bilgi olacaktır. Bu dönemde toplumlar nezdinde bilginin ön plana çıkarak toplumların gelişme seviyesini doğrudan etkileyen önemli bir faktör olacağı ön görülmektedir. Bu sebeple günümüzde bilgi ihtiyacının farkında olan, bilgiye ulaşmanın yollarını bilen, ulaştığı bilgiyi anlamlandırarak öğrenen, öğrenmiş olduğu bilgilerden yeni bilgiler üretebilen ve ürettiği bilgiler doğrultusunda sorunların çözümüne katkı sağlayan, bilim ve teknolojideki yeni gelişmeleri takip ederek teknolojiyi günlük yaşamında kullanabilen ve bilgi dağarcığını güncelleyerek geliştiren bireyler yetiştirmek her geçen gün önem kazanmaktadır. Bilim ve teknoloji alanında kendini geliştiren bireylere sahip olan ülkeler gelişmeye açık olup bunun neticesinde de dünya ülkeleri arasında söz sahibi olabilmektedir. Bu sürece doğrudan etki eden kişiler ise bilim insanı yetiştirme noktasında sürecin temel yapı taşı olan öğretim üyeleridir. bu hususta bir diğer bağlantılı unsur ise öğretim üyelerinin bilim insanı yetiştirme yönündeki uygulamalarıdır.

Araştırma görevlileri üniversitelerin en önemli fonksiyonlarından olan araştırma faaliyetlerinin yürütülmesinde görev alan ve bu konularda sorumluluk üstlenen kişilerdir. Araştırma faaliyetleri, bilinmeyeni öğrenerek mevcut bilgileri çoğaltmak amacıyla yapılan araştırmalardır. Bu alanda yapılacak çalışmaların odağında bulunan araştırma görevlilerinin yapacağı en ufak karkı ülkenin gelişme düzeyine ve yarınlarına olumlu etkilerde bulunacaktır. Araştırma görevlileri akademik kariyerlerinin başlarında olup bilim insanı olma yolunda ilerlemektedirler. Bu sebeple nitelikli bilim insanı olarak yetişmeleri hususunda gerekli destek ve önem verilmelidir.

Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3493.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler:
Araştırma Görevlileri
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.