Öne Çıkanlar deprem KPSS pandemi emekli istihdam

Baraj Kararımızın Arkasında Demografik Yapı Var

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, ''Üniversiteler artık sadece eğitim vermiyor sanayiye verdikleri destekle ülkemizin ekonomik kalkınmasında büyük rol oynuyor. Uşak Üniversitemiz bu iş birliğinin en güzel örneklerinden biri.

Uşak Üniversitemizin de önümüzdeki dönemde ülkemizde üniversite-iş dünyası ilişkilerinde fevkalade örnek model potansiyelleri barındırdığını biliyoruz. İşte bu bakımdan 'Üniversite-iş dünyası ilişkilerinde üniversitemizin daha yapabileceği neler olacak?' Bu sorular etrafında üniversitemizin çok kıymetli hocalarıyla bir araya geldik. Dolayısıyla bir açıdan eğitim öğretim, bir açıdan da üniversite-iş dünyası ilişkilerini birlikte değerlendireceğiz.

Bütün üniversitelerimiz için en önemli şey görünüm. Üniversitelerimiz görünürlüklerini artırmalı. Görünürlüğü istenilen seviyeye çıkarmak için birkaç başlığımız var. Görünürlükte kampüs çok önemlidir. Üniversiteler doğuştan şanslı ise iyi bir şehirde kurulur. Kampüse bakınca bana kalırsa Uşak doğuştan şanslı bir üniversite. Kampüs güzel bir şehirde ve güzel konumlanmış. İkinci görünürlük konusu akademik üretkenlik. Dünyada büyük üniversitelere baktığımızda büyük iletişim bütçeleri ayırmadığını ama akademik üretkenlikle görünürlüğünü sağladığını görüyoruz.

Üreten akademisyenlere pozitif ayrımcılık yapılmalı. İyi yayın yapanlara sahip çıkalım omuzlarımızda taşıyalım. Daha fazla yayın hepimize daha fazla katkı sağlıyor. İyi yayın yapan arkadaşlarımıza her türlü destek verilmeli. Kaliteli yayın yapan akademisyenlerimizi omuzlarımızda taşıyalım.

Bir üniversitenin elverişli bir iklim inşa edilmesi için üretkenliğin teşvik edilmesi lazım. Bütün üniversitelerin yayınlarınızı izliyoruz. Görünürlük konusundaki üçüncü önemli konu öğrenci memnuniyeti. Öğrencinin memnun olduğu bir üniversitenin görünürlüğü çok yükseliyor. Dünyanın en etkili iletişimcisi kendi üniversitesini tanıtan bir öğrenciden daha iyi olamaz. Öğrencilerinize ulaşın. Üniversitelerinize iyi öğrencileri çekin.

Bu sene 3 milyon 250 bin kişi sınava girecek. Önümüzdeki yıl bu sayı 4 milyon olacak. Barajın kaldırılması kararımızın arkasında bu demografik yapı var. Bizim artık üniversite ile ilgili imajımızın değişmesi lazım. Bir elitist anlayış vardı. ‘Nüfusun yüzde 2’si iyi okusun geri kalanı ilkokul, ortaokul mezunu olsun, işleri yürütsün’ tavrı vardı. Üniversiteler artık toplumun geneline hizmet veren kurum hâline gelmeye başladı.

Bizim beklentileri anlamamız lazım. Üniversitelerdeki bazı kontenjanların boş gelmesinin nedeni değişen öğrenci tercihleri. Öğrencilerin beklentilerini ne yönlendiriyor? Bunun çok sebebi var. Sosyal değerler de değişiyor. Cari olarak ücretler de mezunları tatmin etmiyor. Bunlar bizim gerçeklerimiz. Türkiye ekonomisi yüzde 7 büyüdüğünde her yıl 1 milyon kişiye iş sağlıyor. Üniversiteli kendini iyi yetiştirirse iş imkânı olur. Bunun için öğrencilerin kampüsün dışına çıkması şart. Pandemi nedeniyle insanlar kamuya yöneldi. Bu hayat normale dönünce düzelecek. Birikimin işe dönmesi lazım. Bunu hep birlikte yapacağız.'' dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.