Sınav, Anadolu Üniversitesi'nde 11 Haziran 2022 tarihinde yapılacak ve 150 dakika sürecek. Başvurular 21-31 Mart 2022 tarihleri arasındadır. Başvuru ücreti 750 TL'dir.
Anadolu Üniversitesince Yapılacak Sınavlar İçin Sınav Alanları: Ebelik, Hemşirelik, Hukuk, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı, Veteriner Hekimliği ve Mühendislik alanları (Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Endüstri ve Sistem Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, Telekomünikasyon (Haberleşme) Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği)
Yukarıda adı geçmeyen Mühendislik alanlarında sınava girmek isteyen adaylar, web sitemizde yayımlanan İlmi Hüviyet Tespiti ve Yapılandırılmış Klinik Sınav Kılavuzunda belirtilen üniversitelere sınav takviminde belirtilen tarihlerde başvurularını yapabilirler. Seviye Tespit Sınavı ve İlmi Hüviyet Tespiti kılavuzunda belirtilen alanlar dışındaki Mühendislik (Deri Mühendisliği, Nükleer Enerji Mühendisliği, Polimer Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisliği vb..) alanlarında sınava girmek isteyen adaylar Kurulumuz web sitesinde yayımlanacak Sınav Başvuru Formunu doldurarak 21.03.2022-31.03.2022 tarihleri arasında Kurulumuza elden veya posta yolu ile ulaştırmaları gerekmektedir. İlgililere sınav tarihi ve yeri hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince Yapılacak Sınavlar İçin Sınav Alanları: Öğretmenlik, Tıp Doktorluğu, Diş Hekimliği, Eczacılık Sınav Yeri, Ücreti ve Tarihi: http://www.osym.gov.tr/TR,8797/takvim.html linkinden sınavlar hakkında bilgi alınabilir.
DİKKAT! Kılavuz’da yer alan kurallar, Kılavuz’un yayım tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı organları ile Yükseköğretim Kurulu kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebilir. Böyle durumlarda izlenecek yol, sınavlarla ilgili olarak alınan yeni kararlar ve gerekli görülen değişikliklere ilişkin bilgiler YÖK’ün İnternet sayfasından kamuoyuna duyurulacaktır. Bu nedenle ilgililerin YÖK’ün İnternet sayfasını sık sık kontrol etmeleri yararlarına olacaktır.
1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR
1.1 05.12.2017 tarih ve 30261 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan "Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği" uyarınca yapılacak olan Seviye Tespit Sınavı (STS), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacaktır.
1.2 STS'ye, yurt dışında lisans düzeyinde eğitimlerini tamamlayarak Yükseköğretim Kuruluna Diploma Denklik Belgesi almak üzere başvuran ve Seviye Tespit Sınavı’na girmesine karar verilen adaylar ile Yükseköğretim Kuruluna Diploma Denklik Belgesi almak üzere başvuran ancak sınava girebileceğine dair Yükseköğretim Kurulu kararı bulunmayan adaylar sınava talepleri dâhilinde başvuru yapabilirler. Diploma Denklik başvuruları reddedilen adaylar sınavlara giremezler.
1.3 STS, her yıl Yükseköğretim Kurulunca belirlenecek tarihlerde yılda en az bir kez yapılır. STS’de her bir alan için ayrı ayrı sınav yapılacak olup bu alanlar Tablo-1'de, alanlara ait konular ve ağırlıkları Tablo-2'de verilmiştir.
1.4 Tıp Doktorluğu, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Öğretmenlik sınavları için Kılavuz, ÖSYM tarafından hazırlanacak ve adaylar kılavuzlardaki hükümlere tabii olacaktır.
1.5 Tablo-1 de gösterilen alanların konu kapsam ve yaklaşık ağırlıkları, test planının gereklerine göre değiştirilebilir; bir alanın yaklaşık ağırlığından daha fazla soru veya daha az soru sorulabilir.
1.6 Seviye Tespit Sınavlarında başarılı olabilmek için alınması gereken asgari puan 100 üzerinden 40 ve üzeri puandır. (Tıp Doktorluğu alanında başarılı olabilmek için alınması gereken asgari başarı puanı 100 üzerinden 35 ve üzeri puandır)
1.7 Adayların Üniversitelere yapacakları sınav başvurularında beyan ettikleri bilgilerin sorumluluğu kendilerine aittir. Bilgilerdeki eksik ve yanlışlardan doğacak sonuçlardan adaylar sorumlu olacaktır.
1.8 Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen adayın sınavdan elde ettiği tüm hakları geçersiz sayılacaktır.
1.9 Sınavın ve sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için adayların bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Kurallara uymayan veya başvuru sürecinde etik dışı girişimde bulunan adayların sınavları geçersiz sayılır.
1.10 Adayların Kurulumuz Başkanlığı ile yapacakları bütün yazışmalarda adayın T.C. Kimlik/Y.U. numarası, adı, soyadı, adresi, imzası bulunur. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına faks yoluyla gönderilen dilekçeler işleme alınmaz.
1.11 Kopya eylemine karışmış olan, belgeleri eksik veya geçersiz olduğu hâlde salon görevlileri tarafından yanlışlıkla sınava alınan veya sınav kurallarına uymadıkları hâlde sınav düzenini bozmamak için salondan çıkarılmayarak sınava devam ettirilen adayların sınavları,sınav tutanakları incelenerek sınavı geçersiz sayılır.