Öne Çıkanlar Yeşilköy Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi sahra hastanesi A101 5 Aralık 2024 Aktüel Ürünler Uzman erbaş emeklilik yaşı

Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021

Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2021" Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlandı. 2021 Yılı Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporunda 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında aktif olarak faaliyette bulunan 193 üniversitenin “Eğitim ve Öğretim",“Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın", “Uluslararasılaşma" ve “Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk" kategorilerindeki verileri analiz edilmiş ve dört ana kategori ve 45 alt gösterge doğrultusunda raporlaştırılmıştır.

Üniversiteler, insanlığa dair her ne var ise onun sürekli daha iyi olması için tartışma ve araştırmaların yapıldığı aziz mekanlardır. Üniversitelerde eğitim ve öğretim ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra birçok alanda toplumun farklı kesimlerine yönelik hizmetler yürütülmektedir. Yapılan faaliyetler için kamu kaynakları kullanılmakta, aynı zamanda kamu hizmeti verilmektedir. Toplumun tamamını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen bu çalışmalar doğal olarak, birçok kişi tarafından yakından takip edilip muhtelif açılardan değerlendirilmektedir. Ayrıca kamu idaresindeki yeni yaklaşımlar; hesap verebilirlik, erişilebilirlik, şeffaflık, etik sorumluluk, yönetişim, sosyal sorumluluk vb. kavramları ön plana çıkarmış ve bu durum yükseköğretim kurumlarının yürüttüğü süreçlerin de izlenmesi ve değerlendirilmesini gerekli kılmıştır.

Doğru kurgulanmış bir izleme ve değerlendirme sistemi ile hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkeleri için ilk adımlar atılmış olur. Diğer yandan başarı ölçülebilir hale gelir, etik hususunda karşılaşılabilecek olumsuzluklar vuku bulmadan önlenebilir ve mevcut sorun alanları açık bir biçimde nesnel olarak ortaya konularak bütün taraflar arasında güven pekiştirilmiş olur.

Üniversitelere ilişkin değerlendirmelerin kanıt temelli yapılabilmesi amacıyla Başkanlığımızca oluşturulan komisyon marifetiyle ''Üniversite İzleme ve Değerlendirme'' çalışmaları yürütülmüş ve bu kapsamda 45 gösterge belirlenmiştir. Üniversitenin yürüttüğü çalışmaların tamamını kapsaması hedeflenen göstergeler ''Eğitim ve Öğretim'', ''Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın'', ''Uluslararasılaşma'' ile ''Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk'' ana kategorleri altında gruplanmıştır.

Başkanlığımızca büyük önem attedilen ve yükseköğretim veri ambarının önemli bir bileşeni olarak değerlendirilen ''Üniversite İzleme ve Değerlendirme'' çalışmalarının uzun dönemli ve dinamik bir yapıda olması planlanmıştır. Dolayısıyla 2019 yılında başlayan çalışmalar kapsamında belirlenen göstergeler her çalışma döneminde amaca hizmet etme durumuna göre değerlendirilmekte ve güncellenmektedir. Ancak göstergelerin büyük bir kısmı veri sürekliliğini sağlamak amacıyla ilk yılda belirlenen göstergeler ile uyumludur.

Üniversite İzleme ve Değerlendirme çalışması kapsamında yıllık iki kategoride raporlar yayımlanmaktadır. Bunlardan ilki her bir üniversiteye ait ''Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu'' ve ikincisi bu raporların analizi sonucu hazırlanan ''Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu''dur. 193 üniversiteye ait 2020 yılı izleme ve değerlendirme raporlarına https://www.yok.gov.tr/universiteler/izleme-ve-degerlendirme-raporlari adresinden erişilebilmektedir. Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2021 bu kapsamda yayımlanan üçüncü genel rapordur.

RAPOR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.