Yükseköğretim, ülkemizin nitelikli insan ve iş gücü ihtiyacının karşılanmasında önemli bir fonksiyonu ücra etmektedir. Sosyal, iktisadi, teknik ve akademik yeterliliğin ve gelişmenin sağlanmasında yükseköğretimin önemi ve vazgeçilmez konumu ortadadır. Ülkemizde öğrencilerin elinde olmayan veya eğitim gördükleri dönemlerde aksamaya sebep olacak durumlar, ''ki en önemli sebeplerin başında maddi imkansızlıklar ve barınma sorunu gelmekte'' nedeniyle bu eğitim aksayabilmekte, gecikebilmekte veya sona erebilmektedir. Ülkemizde son yıllarda ticari kaygıyı andıran bir kontrolsüzlükle artan açık ve/veya uzaktan öğretim imkanları, nitelikli eğitimin önünde engel teşkil etmektedir. Zra örgün öğretim bu anlamda oldukça önemlidir.
Çeşitli dönemlerde yapılan ''öğrenci affı'' olarak bilinen düzenlemelerle öğrencilerin örgün eğitime dönmesi sağlanmışsa da, uygulamada plansızlıklar ve farklılıklar nedeniyle gerekli faydalandırma sağlanamamıştır.
Son olarak 5 Temmuz 2022'de yürürlüğe giren 7417 sayılı Kanun'un 35'inci maddesiyle ''kapsamlı'' bir af getirilmiş olsa da, uygulama tarihi, yaz okulu, tek ders, üç ders sınavlarının göz ardı edilmesi gibi durumlar nedeniyle binlerce öğrenci bu düzenlemeden yararlanamamıştır.
Başta tıp, diş hekimliği, mühendislik alanında olmak üzere binlerce öğrencinin mağdur olduğu, 2023-2024 Güz ve Bahar Dönemleri sonunda bu rakamın daha da artacağı ifade edilmektedir.
Bu mağduriyetin giderilmesine dair bir düzenlemenin ivedilikle yapılmasının elzem olduğu değerlendirilmektedir.
1- Halihazırda yeni bir öğrenci affı çalışmanız var mıdır?
2- Olası bir ''af'' düzenlemesinden faydalanması mutemel öğrenci sayısı kaçtır?
3- Son 5 yılda öğrenciliği pasif duruma düşen ve sona eren kişi sayısı kaçtır?
4- 2005, 2008, 2011, 2018 ve 2022 yıllarında çıkarılan öğrenci afları kapsamına giren ve bu aflardan yararlanan öğrenci sayısı kaçtır?
Soru önergesine https://cdn.tbmm.gov.tr/KKBSPublicFile/D28/Y2/T7/WebOnergeMetni/61167614-9178-4c63-9404-8c0d8293cdb4.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.