KamuMeb

4/B Sözleşmeli Personel İçin Başvuru

4B - 4C PERSONEL

Büro Memur-Sen MSK.01-BMS.063/386 sayılı Süresiz 4/B Sözleşmeli Personelin Kadroya Geçirilmesi konulu 24 Aralık 2020 tarihli resmi yazı ile Cumhurbaşkanlığı'na, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

Genel Başkan Yusuf Yazgan ve Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Koyuncu imzalı resmi yazıda ''kamu hizmetlerinin asli ve sürekli nitelikteki kamu görevlileri eliyle yürütülmesine ilişkin Anayasamızın 128'inci maddesine rağmen, birçok kamu hizmeti aynı unvanda kadrolu statüde istihdamın yanında sözleşmeli statüde personel istihdam edilmek suretiyle yürütülmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ''kariyer'' ve ''liyakat'' dahil birçok ilkesi açısından problemli bir şekilde ''sözleşmeli personel'' istihdamı, hem bu statüde istihdam edilen kamu görevlileri hem de farklı statüde personelden aynı kamu hizmetini alan vatandaşlar açısından sorun oluşturmaktadır.

Sözleşmeli Personel istihdamına yönelik yasal ve idari mevzuatın çeşitliliği, kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel istihdamına yönelik uygulama farklılıkları; sözleşmeli personel rejimini karmaşık hale getirmiştir. Bu durum kadrolular ve sözleşmeliler ile sözleşmelilerin kendi arasındaki eşitsizlik ve adaletsizliği derinleştirmiştir. Bu kadar farklı istihdam türünün olmasının da bu kadar çok sayıda sözleşmeli personel istihdam edilmesinin de kamu yararı açısından uygun olmayacağı değerlendirilmektedir.

Kamu personel sistemimizin yakın geçmişine bakıldığında, iki kez ''sözleşmeli personelin kadroya geçişi'' konusunda kapsamlı yasal düzenleme yapıldığı görülmektedir. Bunlardan ilki 4 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve yaklaşık 100 bin sözleşmeli personelin kadroya geçişini öngören 632 sayılı KHK olup sözleşmeli personel statüsündeki kamu görevlilerinin büyük bölümü bu düzenleme ile kadrolu statüye geçirilmiştir. Bu düzenlemeden iki yıl sonra 2 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 6495 sayılı Kanun'un 9'uncu maddesiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na eklenen Geçici 41'inci maddesiyle de sözleşmeli personel statüsündeki yaklaşık 45 bine yakın kamu görevlisinin kadrolu statüye geçişi sağlanmış ve bir anlamda tam iş güvencesi kapsamına dahil edilmiştir. 2011 ve 2013 yılında yapılan kadroya geçiş düzenlemeleri sözleşmeli personelin kamu personel sistemi içindeki oranının düşmesine ve kamu yönetiminin sözleşmeli personel istihdam etme iradesinden büyük oranda vazgeçtiği kanaatinin oluşmasına neden olmuştur.

Fakat 2013 yılından itibaren belirli bir süre sözleşmeli personel olarak görev yaptıktan sonra kadroya geçişi öngörülen sözleşmeli personel modeline ağırlık verilerek yeniden sözleşmeli personel pozisyonundaki kamu görevlisi istihdamına ağırlık verilmiştir. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde sözleşmeli çalışanlara ilişkin olarak KHK'lar ile yapılan düzenlemelerle, 3 yıl sözleşmeli çalışma süresini tamamlayanlar, bulundukları yerde 657 sayılı Kanun'un 4/A kapsamındaki kadrolara atanmaktadır.

Ancak Sendikamız hizmet kolu kapsamında yer alan bakanlıklar ve kurumlarda çalışan sözleşmeli personele ilişkin olarak bu sisteminin uygulanmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin eksikliği ve her sözleşmeli personel için uygulama birliğinin olmamasının Anayasal bir ilke olan eşitlik ilkesini zedeleyeceği değerlendirilmektedir.

Hukuk Devletinin asli unsurlarından biri olan ''güvenin korunması ilkesi'' ilgilinin hukuki durumunun süreceğine olan güveni dolayısıyla hayal kırıklığına uğratılmaması anlamına gelir. Güvenin korunması, her zaman mevcut bir hukuki durumun dokunulmazlığı anlamında olmasa da, her düzenleme değişikliğinde göz önünde bulundurulması gereken bir husustur. Süresiz 4/B'li sözleşmeli personel haklı bir beklenti ile yönetimin düzenleyici işlemine veya uzun süren bir uygulamasına güvenerek lehlerine olan bir sonuca ulaşabileceklerini ümit etmeleridir. Hakların ve beklentilerin korunması, hukukun başlıca işlevi olan düzenin kurulması araçlarından birisidir. Yasama ve idarenin bu beklentileri göz önünde bulundurması yerinde olacaktır.

Sendikamız hizmet kolu kapsamındaki bakanlıklar ve kurumlarda çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi ve ilgili kanunların revize edilerek tüm haklarının kadrolu personelin mali, sosyal ve özlük hakları ile eşitlenmesi hususunda gereği takdirlerinize arz olunur.'' denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.