KamuMeb

Yeni Anayasa ve Af Konusunda Açıklama

ADALET PERSONELİ

Haber Global'de yayınlanan Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programına katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yeni Anayasa, af, kadına şiddet, hayvanlara şiddet, 5. yargı paketi konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İnsan Hakları Eylem Planı'na ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ''Biz 2023'e kadar vatandaşımızın hangi haklarına uygulamada yönelik eksiklikler var, bunları tespit edelim ve devlet olarak kendimize yönelik bir yol haritası çıkardık. Bunu yaparken de toplumun her kesimiyle oturduk, dinledik. Bu süreçte yüzde 50'sine yakını hayata geçti. Ama kanun gerektiren konular var. Mecliste şekillenecektir. Tüm Bakanlıklar çalışıyor. Bizim elimizde bir hukuk yol haritası var ve bu konuda da hükümet olarak bu yolculuğumuzu sürdürüyoruz.'' dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Yeni Anayasa konusuna dair ''Meclisten ne çıkarsa çıksın, milletin referanduma gitmeli. Milletimizin onayına sunmak lazım. Türkiye, bir darbe anayasasıyla yönetilmeyi, hala bunun yürürlükte olmasını hak etmiyor. Ben ümit ederim ki tüm muhalefetiyle beraber Mecliste, Türkiye'nin meselesini çözecek, daha demokratik bir hale getirecek bir anayasaya layıktır. Anayasa ile ilgili yapılması çok önemli değişiklikler var. İlk üç maddesiyle ilgili, Cumhuriyet ve Cumhuriyet'in nitelikleri, bunlar bizim ortak değerlerimiz. Ve yeni yüzyıla bu değerlerle yürüyeceğiz.

Anayasa'nın ilk 3 maddesiyle bizim sorunumuz yok. İnsan haklarına dayalı, Türkiye'nin ortak gelecek tasavvurundaki önemli nitelikler, bunları hep beraber koruyacağız. Ama mevcut Anayasa insana, vatandaşa ödevler yüklüyor. Biz diyoruz ki, yeni anayasa insan merkezli olsun. Benim haklarım vardır, doğuştan kazandığım haklarım var ve devlet bu haklara saygı duyarak, geliştirerek, koruyarak bir ödev yükleyen bir anayasayı milletimizin önüne getirmemiz lazım. Dolayısıyla bu anlamda yeni yüzyıla, yeni anayasa ile girmeyi ümit ederim.'' dedi.

Kadına şiddet ve alınan önlemlere ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ''Her türlü çalışmayı yaptık bu konuda. Bizim için kadına yönelik şiddet amasız, fakatsız, toleranssız bir şekilde sonuna kadar mücadele edilmesi gereken temel bir alan. Hiçbir kadının bu anlamda yalnız bırakılmadığı ve yanında her süreçte bulunduğu yargısal süreci önemli görüyoruz. Kadına yönelik şiddet ile ilgili bürolar kuruldu. Kadınların daha önceki hikayelerini de görebilecek sistem kurduk. Dikkat bu kadın daha öncede şiddete maruz kalmış diyerek uygulama ortaya koyduk. Hem kanunla birlikte düzenlemeler yapıldı. Elektronik kelepçe yaygınlaştırıldı. Tüm sahada da bunları inceliyoruz.'' dedi.

Hayvanlara yönelik şiddet konusuna da değinen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ''Cumhurbaşkanımızın bu konudaki talimatlarıyla "Bu bir mal değildir, candır" denildi. Sahipli sahipsiz hayvan durumu ortadan kaldırıldı. Önceden para cezasıyken hapis cezası geldi. Ne yaparsak yapalım bakış açısı önemli. Umarım bu kanun bir farkındalık oluşturur.'' dedi.

5. Yargı Paketi konusunda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ''Çocuk teslimi konusu var, icra yoluyla çocuğunu görüyor. Bir taraf çocuğu göstermeyince diğer taraf icraya para yatırıyor öyle görüyor. Çocuk icra aracı olamaz. Çocuğunu görmek için 1000 lira para ödüyor. Çocuğunu görmek için insan para öder mi? Bu daha insani hale gelecek. Pilot dava dediğimiz konu, bin tane aynı konudan dava açılıyor. Bu davalardan bir tanesini pilot dava yapıp, bütün davaları aynı gün karara çıkaracak şekilde bir sistem olacak. Böylece dosyalar gidip gelmeyecek, bir dosya seçilip aynı günde diğer kararlar da verilmiş olacak.

Trafik magandalarıyla ilgili de caydırıcı bir düzenleme olacak. Israrlı bir takip önemli bir aşama. Vatandaşı rahatsız eden fiillere karşı yeni bir suç oluşturacak.'' dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "af" konusunun gündemde olmadığını söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.