KamuMeb

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (28 Haziran 2022)

AKADEMİK PERSONEL

27/5 Dönemi ve Yasama Yılı 2/4525 Esas Numaralı 28 Haziran 2022 tarihli 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ tarafından TBMM'ne sunuldu.

Teklif ile, yükseköğrenim görmekte iken, yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasını gerektiren disiplin suçlarını işleyenler, terör suçundan hüküm giyenler ve Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplar ile ilişkili olduğu için kaydı silinenler hariç olmak üzere, her ne sebeple olursa olsun yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilen öğrencilerin başvuruda bulunmaları hâlinde öğrenimlerine devam edebilmeleri amaçlanmaktadır.

Öğrencilerimiz 12 yıl gibi zorlu bir eğitim sürecinden geçerek zorlu sınav sürecine hazırlanmaktadırlar. Buradaki amaç iyi bir Yükseköğretim programına yerleşerek geleceğini hazırlamak ve bir meslek sahibi olabilmektedir.

Yüksek Öğrenim Sınavına her yıl milyonlarca aday öğrenci girmekte ve bunların bir kısmı bu sınavda başarı elde ederek bir Yüksek Öğrenim programına yerleşmektedirler. Ancak süreç içerisinde çok istenilerek ve büyük umutlar ile kazanılan bölümlerden, dönemin şartlarının doğurduğu farklı sebepler ile birçok gencimiz bulunmakktadır. Geleceğimizin teminatı bu gençlerimiz için yapılabilecek en doğru şey onların umutlarını yeşertecek yeni bir düzenleme olmalıdır.

Geçmiş dönemlerde farklı tarihlerde aynı sıkıntıyı yaşayan öğrenciler için ''öğrenci affı'' olarak bilinen yasa yürürlüğe girmiş ve mağduriyetler giderilmiştir. Önceki yıllarda çıkan öğrenci affı yasasına benzer bir yasanın şimdi de çıkarılması yerinde bir karar olacaktır. Öğrenci affının yürürlüğe girmesi ile birlikte yüzbinlerce gencimizin geleceği yeniden şekillenecek, aileleri de değerlendirildiğinde milyonlarca vatandaşımızın hayatı olumlu yönde etkilenecektir. Bu, ülkemizin geleceği açısından da önemlidir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bir Yükseköğretim Kurumunu kazanmış ve herhangi bir sebeple öğrenimi yarıda kalmış tüm öğrencilerimizin, yükseköğrenimlerini tamamlamasına olanak sağlanması amaçlanmıştır.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 4 Kasım 1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

''GEÇİCİ MADDE 83- (1) Yükseköğretim kurumlarında hazırlık, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteği ile ilişiği kesilenler dahil, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezasını gerektiren disiplin suçlarını kapsayan 9'uncu maddesi nedeniyle ilişiği kesilenler ve terör suçundan hüküm giyenler ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı nedeniyle ilişiği kesilenler hariç, her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içerisinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler.''

(2) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar bu maddenin yayımı tarihini izleyen bir ay içerisinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.