KamuMeb

KYK Yurtlarında İnternet Kotası Artacak

AKADEMİK PERSONEL

Gazete, televizyon ve ajansların Ankara temsilcileriyle Bakanlık'ta yaptığı sohbet toplantısında Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ''Pandeminin, uluslararası organizasyonlar başta olmak üzere en önemli etkilerinden biri olimpiyatların etkilenmesiydi. Biz de bu süreci sporcularımız için asla hedeflerden sapma, motivasyon, kondisyon kaybı değil bilakis bir avantaja dönüştürme süreci olarak gördük. Bakanlık olarak hem sporcularımızın kondisyonlarını korumak hem mental anlamda bir geriye düşme olmaması için büyük mücadele verdik.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken başlattığı bir spor seferberliği var İstanbul'da. Onun, AK Parti iktidarıyla birlikte son 20 yılda adeta Türkiye'nin dört bir yanında illeri, ilçeleri, beldeleri ve köyleriyle muhteşem bir seferberliğe dönüştüğünü görüyoruz. Stadyumları, salonları, atletizm pistleri, havuzları, olimpik branşları için yapılmış hazırlık merkezleriyle hakikaten çok ciddi bir altyapının sonucunda da bu yıl ilk kez okçulukta, ilk kez jimnastikte, ilk kez karatede, ilk kez boksta aldığımız madalyalar var. Atletizmde çok başarılı dereceler var. Yüzmede çok ciddi emareler var.

Bakanlık olarak temel amaçlarımızdan biri sporun tabana yayılması. İstisnasız her vatandaşımızın kadınıyla erkeğiyle, özellikle bunun altını çiziyorum, 'kadın odaklı spor' bizim en önemli politikalarımızdan biri. Genciyle yaşlısıyla, özellikle engelli vatandaşlarımıza yönelik de spor erişimini güçlendirmek.

Yeteneklerin keşfinin tesadüfe bırakılmaması en büyük amacımız. O yüzden ilkokul üçüncü ve dördüncü sınıflardaki gençlerimizi yetenek taramasına tabi tutuyoruz. Bilimsel yöntemlerle, 10 farklı değişkeni inceleyerek gerek milli eğitimle gerek üniversitelerimizle çok ciddi bir işbirliğimiz var. Şu an itibariyle 1 milyon 300 bin çocuğumuzun taramasını gerçekleştirdik. Bu yıl 3 milyon 900 bin öğrencimizin yetenek taramasını gerçekleştireceğiz. İlkokullarda ve sonrasındaki süreçte de hem sporcularımızın, gençlerimizin spora yönlendirilmesi söz konusu hem de yetenek olarak tespit ettiğimiz gençlerimizin bu anlamda bire bir takibi, sporcu hazırlık merkezlerimizde olsun, olimpiyat hazırlık merkezlerimizde olsun onların yakından ilgilenmesiyle önemli bir süreci de yürütmüş olacağız.

Basketbol seferberliğimizi inşallah 2022'de sokak basketbolu turnuvalarıyla çok daha farklı noktaya taşıyacağız.

Ülkemizin 2002 yılında 9 gençlik merkezi varken, an itibarıyla 397 gençlik merkezimiz var. Birkaç hafta içerisinde bunu 400'e tamamlayacağız. İhtiyaç olan her yerde gençlerimizin sadece günün belli bir saatinde değil, haftanın her günü, her saati gençlerimizi bir yuva şefkatiyle bağrına basacak gençlik merkezlerimizi artıracağız. 2.5 milyon üyemiz var gençlik merkezlerimizde ve bunların yüzde 53'ü kadın.

Yurtlar bizim en büyük gurur abidelerimizden biri. 750 bin kapasitemiz var ve her geçen gün artırıyoruz. Her gün yeni yataklar ekliyoruz. Modernize etme anlamında, standartları yükseltme anlamında çok önemli çabalarımız var. Dünyada bu kadar güçlü bir yurt altyapısına sahip bir ülke yok.

Konferans salonlarıyla, sosyal alanlarıyla, spor etkinlikleriyle adeta bir yaşam alanı sunuyoruz. Bazıları yurtlarımızı başka alanlara çekmek istiyor. Speküle edip, farklık mecralarda istismar etmek istiyorlar ama öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 95 oranında memnuniyeti var. Ailelerin güveni var. Yurtlarımız üzerinden kimsenin istismar siyaseti gütmesine, yıpratma çalışmalarına asla müsaade etmedik, etmeyeceğiz.

Yıllık 500 bin öğrenciye burs, 1 milyondan fazla öğrenciye kredi veriyoruz. Şu an itibariyle 850 lira. Yüksek lisansta iki misli, doktorada üç misli ödüyoruz. Bununla birlikte krediler, birilerinin ifade ettiği gibi okulu bitirir bitirmez değil, genç işe girene kadar, SGK'ye kaydı olana kadar kredi ödemelerini erteleyebiliyor.

Özellikle bundan sonraki süreçte gerek sportif imkanların gerekse gençlik çalışmalarının erişilebilirliğini güçlendirme, bu anlamda birinci artırma ve katılımcı ruhla gençlerimiz birlikte bu süreçleri birebir yönetme kararlılığındayız. O yüzden 2022 yılını gençlik alanında 'katılımcılık yılı' olarak ilan ediyoruz. Gençlerimizin tüm süreçlere planlanmasından uygulanmasına, uygulamasından denetimine kadar var olması adına onlarla beraber bu yolu yürüyeceğiz.

Bahar döneminde yurtlardaki ücretsiz internet kotasını iki kat artırarak 32 GB'ye çıkartıyoruz.

Odasında, çalışma masasından dolabına kadar, lavabosuna banyosuna kadar her imkan var. Isınması, interneti her şey dört dörtlük. Daha ileri standartları sağlamaya da çalışıyoruz.

Bakanlık olarak üniversite yurtları noktasında geçtiğimiz yıldan itibaren denetim yetkisini aldık. Bu çerçevede hem ruhsatlandırma hem de mevcut yönetim sürecinin takibini gerçekleştiriyoruz.'' dedi.

"Üreten Gençler Üreten Türkiye Projesi" sonucunda istihdam yoğun alanlarda 60 bin gencin istihdama dahil olacağını ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ''Sporla ilgili şu an dört kanun var. Biz bunları bir çatı altında toplama amacındayız. Bu çerçevede yapılan çalıştayın sonucunda, hukuki altyapının, ekonomik durumun güçlendirilmesiyle yönetim ve koordinasyonun geliştirilmesi ana temalarını ortaya koyduk. Özellikle idari ve mali süreçler, tüzel kişilikler bir çatı altında toparlanacak. Ticari faaliyetlerin düzenlenmesi, kaynak israfının önlenmesi, kaynakların adil dağılımı, ligler arası ekonomik denge düzenlenecek. Yeniden yapılanma ve yasal statüler, denetim, şeffaflık, cezai ve mali sorumlulukların tekrar düzenlenmesi... Bunlar, bu çalışma içerisinde var. Bunları parlamentomuzla paylaştık. Parlamentoda bu süreç işleyecek. Bizler, tesislerin dolu dolu kullanılmasını önemsiyoruz. Spor kültürü olmadan başarıların sürdürülebilirliği çok mümkün değil.'' dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.