KamuMeb

Üniversitesi Olmayan İlimiz Yok

AKADEMİK PERSONEL

Büyük Ankara Camii Kültür ve Kongre Merkezi'nde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla düzenlenen İstiklal Türküleri Lansmanı ve Temsilci Gençler ile Millî Sporcuların Buluşma Programı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Bizim, siz gençlerimize bırakacağımız en büyük miras, inşa ettiğimiz güçlü demokrasi ve kalkınma altyapısının üzerinde hayata geçireceğimiz 2053 vizyonu olacaktır.

İlk gençlik yıllarımdan beri hayatımı medeniyet, hak ve adalet davasına adamış, bu uğurda nice mücadeleler vermiş, nice sınamalardan geçmiş bir büyüğünüz olarak diyorum ki hayallerinizden asla vazgeçmeyin. Şartların zorluğuna aldırmayın, imkânların kıtlığına teslim olmayın, yürüdüğünüz yolda önünüze çıkan engellerin cesametinden korkmayın. Bunların hiçbiri sizin kalbinizde büyüttüğünüz, zihninizde şekillendirdiğiniz hedeflerinizden asla sizleri uzaklaştırmasın.

Çünkü siz, genç yaşında kendi adını verdiği bir cihan devletinin temellerini atmış Osman Gazi'nin, çünkü siz, nice hükümdarın kuşatıp alamadığı İstanbul'u 21 yaşında fetheden Fatih'in, çünkü siz, kısacık ömründe devletinin topraklarının büyüklüğünü 2,5 kat artıran Yavuz'un, çünkü siz, dünyanın en karmaşık döneminde ülkesini 33 yıl ayakta tutmayı başaran Abdulhamit'in, çünkü siz, vatan topraklarının elde kalan son parçası üzerinde yeni bir devlet kuran Gazi Mustafa Kemal'in, çünkü siz, demokrasi ve kalkınma mücadelesinin ilk bayrakları ve bayraktarı şehit Menderes'in, çünkü siz, Türkiye'ye çağ atlatma vizyonunun sahibi rahmetli Özal'ın, çünkü siz, son 20 yılda ülkeye kazandırdığı eserler ve önüne koyduğu hedeflerle Türkiye'yi dünya liginin en üstüne çıkartan bir büyük vizyonun mirasçılarısınız. Tarihimizin her döneminde gençlerimizle ayağa kalktık, gençlerimizle yürüdük, gençlerimizle başardık. Biz, 'kim var' diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert 'Ben varım' cevabını veren, 'Benim olmadığım yerde kimse yoktur' duygusuyla davasına sahip çıkan gençlik ahlakıyla yetiştik.

Kimi zaman sağ-sol, kimi zaman Alevi-Sünni, kimi zaman ilerici-gerici, kimi zaman Kürt-Türk denilerek birbirine düşürülmeye çalışılan gençlerimizin her kaybı, Türkiye'nin kaybı olmuştur. Biz, gençlerimizi tüm bu ayrımların ötesinde kucaklayan bir anlayışla Türkiye'nin önüne konan tuzakları birer birer bozduk.

Bugün de burada azimleriyle, çalışkanlıklarıyla, dirayetleriyle pek çok alanda kendilerini ispatlamış gençlerimizle birlikteyiz. Türkiye'nin en büyük kapalı salonu, 5 bin kişilik... Bu salonda bilhassa sporcu gençlerimiz, kazandıkları başarılarla ülkemizin ve milletimizin gururu hâline geldi. Artık biz, Tokyo ve şimdi hedef Paris diyoruz. Tokyo'yu aşacak olimpiyat madalyalarıyla Allah'ın izniyle yola devam edeceğiz. Az önce eskrimdeki şampiyonluğumuzu izledik ve dinledik, şimdi artık olimpiyat şampiyonluğu diyoruz. Az önce bir müjde daha aldım. O da Dünya Boks Şampiyonası'nda, İstanbul'da yeni bir altın daha çıkardık Ayşe kızımızla. Yarın akşam dört tane finalistimiz var, yine kadınlarda. Dörtte dört yapar mıyız, yaparız. Onların müjdelerini de bekleyeceğiz.

Görme engelli ama metaverse meydan okuyor. İşte mesele bu. 'Nitelikli Fikri Tapu' diye dilimize kazandırdığımız NFT üreten ve bunları dünya çapında kabul ettiren gençlerimizin ufuklarının genişliğini takdirle takip ediyoruz.

Hep söylüyorum; artık bir TEKNOFEST gençliği yetiştiriyoruz. Şair ne diyor: 'Zafer dedikleri kahraman peri, Susandan kaçar da coşana gider.' Sizlerin her birinde hiç durmadan, duraksamadan çalışarak, mücadele ederek, kendinizi geliştirerek hayallerinizi gerçeğe dönüştürecek potansiyeli görüyorum. Artık arka arkaya olimpiyat bekliyoruz.

Ülkemizin neresine gidersem gideyim, en büyük enerji ve moral kaynağım gençlerimizin yüzünde gördüğüm umut, heyecan, kararlılık olmaktadır.

Gençlerimizin yükseköğretim kapasitesi talebi vardı. Açtığımız üniversitelerde taleple kontenjanı aynı seviyeye getirdik. Göreve başladığımızda Türkiye'de 76 üniversite vardı. Şimdi Türkiye'de 207 üniversite var. Üniversitesi olmayan ilimiz yok. 81 vilayetin 81'inde de üniversitemiz var. Bu, şu demektir: Hakkâri’deki gencimizin Ankara, İstanbul üniversitesine gitmesi için Hakkâri’den anne ve babası onu yola koymasın, Hakkâri’deki üniversitede okusun, Iğdır'daki üniversitede okusun, Şırnak'taki üniversitede okusun. Biz oraları mahrum bırakmadık, oralara da üniversitelerimizi yaptık. Yani öğrenci üniversiteye gideceğine, hocalarımız öğrencilerimizin olduğu o illere gitsin. 'Batıda ne varsa doğuda da o olacak' dedik ve biz bunu başardık.

Yurt kapasitemizi 183 binden 756 bine çıkardık. Gençlerimizin maddi destek talebi vardı. Burs ve kredi miktarlarını lisansta 45 liradan 850 liraya yükselttik. Göreve geldiğimizde 45 liraydı, şimdi 850 lira. Gençlerimizin spor tesisi talebi vardı. En küçük yerleşim birimlerimize kadar binlerce salon ve saha inşa ettik. Gençlerimizin temsil talebi vardı. Seçilme yaşını önce 30'dan 25'e sonra 18'e indirdik. İstedik ki yaşlandıktan sonra değil, 18 yaşındaki genç politika nasıl yapılır, ülkemize nasıl yön verilir bizzat gelsin parlamentomuzda yaşasın ve yapsın. Gençlerimizin vakit geçirecekleri ve kendilerini geliştirecekleri yer talebi vardı. 399 gençlik merkezi açtık. Gençlerimiz ne istiyorsa onu hayata geçirecek imkânları sağladık. İnşallah 21 Mayıs'ta Adana'da gençlerimizin düzenlediği Gençlik Şöleni'nde on binlerle bir araya geleceğiz. Bu şölende gençlerimizin enerjisi ve heyecanından bir kez daha istifade etme imkânı bulacağız. Tüm gençlerimizi Adana Stadyumu'ndaki şölenimize davet ediyorum.'' dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.