KamuMeb

Uzaktan Eğitimin Yeni Şeklini Önümüzdeki Günlerde Üniversitelerle Paylaşacağız

AKADEMİK PERSONEL

Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesini ziyaret ederek bir dizi etkinliklerde bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, önemli açıklamalarda bulundu.

Anadolu Üniversitesi tarafından Açıköğretim Sistemi’nin 40. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Pandemi Sonrası Yükseköğretimde Dijitalleşme: Beklenen Değişim ve Dönüşüm Süreçleri Paneli”ne katılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, ''Dijital dönüşümün yükseköğretim kurumlarında etkin bir şekilde yürütülebilmesi ancak farklı türden dijital yeteneklerin dikkate alınarak bu doğrultuda dijitalleşme çalışmalarının gerçekleştirilmesi, dijitalleşmenin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve kurumun olgunluk düzeyinin belirlenmesi ile mümkündür. Bu açıdan yükseköğretim kurumları mevcut değişimin getirdiği yeniliklere ayak uydurarak dijital dönüşümlerini güncel teknolojiler ile sürdürmeye çalışmalıdır.

Özellikle teknoloji ile desteklenmiş öğrenme ortamlarının tasarımında, geliştirilmesinde ve kullanılmasında yeni roller üstlendikleri malumunuzdur. Bu bağlamda öğretim elemanları teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmayı öğrenmeli ve derslerinde yeni teknolojilere yer vermelidir. Ayrıca teknolojiyi öğretim süreçlerine daha fazla dahil etmeli, değerlendirme süreçlerinde farklı stratejiler geliştirmeli ve teknolojik açıdan gelişen yükseköğretim kurumlarına ayak uydurmalıdır. Öğretim elemanlarının, dijital dönüşüm ve teknoloji entegrasyonu süreçlerinde üniversiteler tarafından desteklenmesi gerekmektedir.

Daha önemlisi, Türkiye’de açıköğretimin payı hem önlisans hem de lisans düzeyinde oldukça yüksektir. Önlisans düzeyinde açıköğretimin payı 2020-2021 öğretim yılında %73 olmuştur. Lisans düzeyinde ise açıköğretimin payı %52’dir. Bu oranlar oldukça yüksektir. Açıköğretim programlarını dönüştürme yoluyla mevcut payı önümüzdeki yıllarda azaltmayı hedefliyoruz. Yüksek lisans ve doktora düzeyindeki uzaktan eğitim programlarının payının ise artırılmasını hedefliyoruz. Bu çerçevede temel amacımız, açık, uzaktan ve hibrit modelleri çeşitlendirmektir.'' dedi.

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi'nde öğrencilerle bir araya gelen Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, son yıllarda NFT ve blockchain gibi teknolojilere ilişkin üniversitelerde bölümler açılmasına ilişkin taleplerin olduğunu ifade etti ve ''Son yıllarda en çok talep edilen alanlar bunlar. En çok hoca ihtiyacı duyduğumuz alanlar. Buraya nereden geliyor? Ya matematikten geliyor hocalar ya bilgisayar mühendisliğinden ya yazılım mühendisliğinden geliyorlar. Bu bölümlerde okuyan arkadaşlar 3'üncü, 4'üncü sınıflarda bir işe angaje oluyor. İyi de yapıyorlar. Dolayısıyla akademik çalışmaya, deyim yerindeyse pek gelmek istemiyorlar. Ciddi bir hoca açığı duyuyoruz şu anda. Doğrudan bu temaları da içeren bölüm ya da programlar tasarlıyoruz.'' dedi.

Bir öğrencinin "Akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir?" sorusunu Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, ''Akademik kariyer, büyük ölçüde akademik başarıya dayanıyor. En az bir yabancı dile ihtiyaç var. Bir de çok okumayı sevmeniz lazım. Merak... Merak çok enteresan bir şey. İnsanoğlunun fıtratına, tabiatına konulan en kıymetli değerlerden bir tanesi. Merak lazım. Bakış açıma göre akademisyen olmanın ilk şartı, insanın adanmış olması lazım. Ne çalışmak istiyorsanız, hangi alanda çalışmak istiyorsanız kendinizi o alana adamanız gerekiyor. Adanmışlık yoksa bilim insanı olmak çok zor. Ömrünüzü bir şey için feda edeceksiniz. Akademisyenliği seçecek arkadaşların önce bundan sonraki hayatını yani lisans eğitimi bittikten sonraki hayatınızı o alana, nerede çalışacaksanız, feda etmeye karar vermeniz lazım. Bu yoksa ilim insanı olmak mümkün değil. Nerede çalışma yapmak istiyorsanız o alanın en iyileriyle tanışmak, onlarla görüşmek, onlarla bir arada olmayı tercih edin.'' şeklinde yanıtladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, ''Online derslerin kampüs hayatını ikame edemeyeceğini hepimizin bilmesi lazım. Seçimlik dersler online yürüyebilir. Çünkü orada gönüllülük var. Bir de gerçekten fiziken yürütülmesi zor olan dersler olabilir. İşte onların da mutlaka online olarak yöneltilmesi lazım. Anadolu Üniversitesine imkânları dolayısıyla gelemeyecek öğrenciler olabilir. Yolculuk problemi, salgın olabilir. O zaman bence bunu çok ciddi bir şekilde uygulamaya koyabiliriz. Online eğitim artık bizim kampüs hayatımızın bir parçasıdır. Artık bunu çıkaramayız ama bunun oranını, şeklini iyi kontrol edebilmemiz lazım. Uzaktan eğitimin yeni şeklini önümüzdeki günlerde inşallah üniversitelerle paylaşacağız, duyuracağız.'' dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.