KamuMeb

Yapay Zekâ Akademik Tez Programı (ATP) Duyurusu

AKADEMİK PERSONEL

Yapay Zekâda Yükseköğretim Kurulu ve Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle Yapay Zekâ Akademik Tez Programı (ATP) başlıyor.

ATP ile savunma sanayi alanında yapay zekâ, üniversitelerde lisans seviyesinde bitirme projeleri ve lisansüstü seviyede tez çalışmaları olarak ele alınacak. Programla savunma sanayisinde yapay zeka alanındaki yetkinliklerin artırılması, sektöründeki nitelikli insan kaynağı ihtiyacına katkı sağlanması ve akademi ile sanayi arasında yapay zeka alanında güçlü bir iş birliği oluşturulması amaçlanıyor.

Program, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine teorik bilgi birikimlerini pratik uygulamalarla pekiştirerek geleceğin teknolojilerini şekillendirme ve yapay zekâ alanında yenilikçi projeler geliştirme fırsatı sunacak.

Proje ile öğrenciler, hem de sektördeki güncel ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikli profesyoneller olarak yetişecek.

Programa, mühendislik, teknoloji, doğa bilimleri, elektrik-elektronik, bilgisayar ve bilişim, havacılık ve uzay bilimleri gibi alanların son sınıf öğrencileri ile bu alanlarda tezli yüksek lisans yapan öğrenciler başvurabilecek. Ayrıca, matematik, fizik ve istatistik gibi fen fakülteleri programlarının 4. sınıfında öğrenim gören öğrenciler ile yapay zekâ, veri bilimi, bilgisayar bilimleri, elektrik-elektronik, mekatronik, yazılım, kontrol ve otomasyon, havacılık ve uzay teknolojileri gibi alanlarla ilgili tüm bölümler de programa katılabilecek. Bunların dışında listede yer almayan fakat program kapsamında değerlendirilebilecek diğer ilgili bölümler de başvuru yapabilecek.

Başvurular 25 Ekim 2024 tarihine kadar Savunma Sanayii Başkanlığı bünyesindeki Vizyoner Genç platformu (https://vizyonergenc.com/ilan/3124) üzerinden yapılacak. Programa kabul edilen öğrenciler, 31 Ekim 2024 tarihinde açıklanacak ve başarılı öğrenciler yetkinlikleri doğrultusunda staj, aday mühendislik programı ve proje desteği gibi imkânlardan faydalandırılacak.

Program Hakkında

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliğiyle hayata geçirilen “Yapay Zeka Akademik Tez Programı (ATP)”, ülkemizin savunma sanayiinde yapay zeka alanındaki yetkinliklerini artırmayı hedefliyor. Geleceğin teknolojilerini şekillendirmek ve ülkemizin savunma kabiliyetlerine katkıda bulunmak isteyen yetenekli öğrenciler için eşsiz bir fırsat sunuyor!

“SAYZEK - ATP”, Savunma Sanayii Yapay Zeka Yetenek Kümelenmesi (SAYZEK) kapsamında yürütülen çalışmaların bir parçasıdır. Öğrencilerin bitirme projelerini/yüksek lisans tezlerini savunma sanayiinin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlamalarını sağlayarak, akademi ve sanayi arasında güçlü bir köprü kurmayı amaçlamaktadır.

Program kapsamında süreç boyunca ara değerlendirmeler yapılacak ve belirli konularda mentörlük desteği verilecektir. Aynı konuyu birden fazla öğrenci çalışabilecek, alan uzmanlarından kurulacak bir heyetle yapılan çalışmalar değerlendirilecek ve akademik yıl sonunda düzenlenecek bir etkinlikle başarılı olan öğrenciler ödüllendirilecektir. Başarılı olan öğrenciler yetkinlikleri doğrultusunda staj imkanı, aday mühendislik programı, proje desteği gibi imkanlardan faydalandırılacaktır.

Katılabilecek Bölümler

Söz konusu programa, üniversitelerimizin;

· Mühendislik,

· Teknoloji,

· Mühendislik ve Doğa Bilimleri,

· Elektrik-Elektronik,

· Bilgisayar ve Bilişim,

· Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakülteleri bünyesindeki programlar ile,

· Fen,

· Fen & Edebiyat vb. Fakültelerin bünyesindeki Matematik, Fizik ve İstatistik programlarının 4. sınıfında öğrenim gören öğrenciler ve ilgili programların tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler başvurabileceklerdir.

Not: Yukarıda belirtilen fakültelerin, yapay zeka, veri bilimi, bilgisayar bilimleri, elektrik-elektronik, mekatronik, yazılım, kontrol ve otomasyon, havacılık ve uzay teknolojileri gibi alanlarla ilgili tüm bölümleri programa dahildir. Listede yer almayan ancak program kapsamında değerlendirilebilecek ilgili diğer bölümler de başvuru yapabilir. Başvurular, adayın akademik geçmişi ve projeye uygunluğu göz önünde bulundurularak değerlendirilecektir.

Başvuru Süreci

Başvuru Başlangıçı: 23 Eylül 2024

Son Başvuru Tarihi: 25 Ekim 2024

Sonuçların Açıklanması: 31 Ekim 2024

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.