KamuMeb

Yapay Zeka Temelli 12 Ön Lisans Programı Açıklaması

AKADEMİK PERSONEL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya hesabından Yapay Zeka konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ''YÖK ve BTK Akademi İş Birliği ile "Yapay Zekâ" Dersi, 2024 - 2025 Güz Döneminde üniversitelerimizin müfredatında yer alacak!

Bir insanın yapabileceği pek çok görevi daha fazla veriyle hızlı bir şekilde hayata geçiren yapay zekâ teknolojisini temel alacak 12 ön lisans programının bazı derslerini BTK Akademi'nin karşılaması üzerine çalışmalarımız devam ediyor.

BTK Akademi, kendi dersleri üzerinde düzenleme yaparak ön lisans programlarındaki dersleri doğrudan karşılayacak şekilde YÖK dersleri havuzu oluşturacak. Ulaşımdan sağlığa her alanda fark yaratan yapay zekâ konusunda gençlerimizi doğru eğitecek ve donanımlı kılacağız.

Yüksek Öğretim Kurumu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde hizmet veren BTK Akademi iş birliğiyle hayata geçirilen ve bu yıl öğrenci alacak yapay zeka temelli 12 ön lisans programının bazı derslerinin BTK Akademi derslerinden karşılanması üzerine çalışmalar devam ediyor.'' dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ''Uygun olabilecek ders eşleştirmeleri için taslak çalışmayı tamamladık. BTK Akademi dersleri ile ön lisans programlarındaki derslerin eşleştirilmesi amacıyla ders bazında rapor hazırlama çalışmaları devam ediyor. Bu çalışma ile ilgili raporların Haziran ayı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Ortaya çıkacak raporlara göre BTK Akademi, kendi dersleri üzerinde düzenleme yaparak ön lisans programlarındaki dersleri doğrudan karşılayacak şekilde YÖK dersleri havuzu oluşturacak.

Yüksek Öğretim Kurumumuz ile birlikte çalışmalarını yürüttüğümüz proje kapsamında pilot olarak ön lisans programlarında 2024-2025 Güz Döneminde okutulacak dersler için çalışmaları ağustos ayı sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz.

Mevcut ön lisans derslerinin bir kısmı için BTK Akademide uygun içerik bulunamıyor veya uygun olan dersler içerik olarak eksik kalabiliyor. Bu nedenle ilave olarak yeni ders veya eksik içerik tamamlama çekimi için ilgili üniversitelerimizden teklifler alacağız.

Yapay Zeka, Sağlıkta; tıbbi teşhis ve tedavi süreçlerinde, ulaşımda; sürücüsüz araç teknolojilerinde, ekonomide; finans sektöründeki müşteri hizmetleri ve dolandırıcılık tespiti konularında, hukukta, tarımda, eğitimde, mimaride neredeyse hayatımızın her safhasında kullanılıyor. Maalesef, yapay zekâların sunduğu imkânlar kötü niyetli kişiler, yabancı istihbaratlar ve terör örgütleri tarafından da kullanılabiliyor. O nedenle gençlerimizi yapay zeka ve teknoloji konusunda doğru eğitmeliyiz. Bu kapsamda Yüksek Öğretim Kurumu ile yaptığımız bu işbirliğini çok önemsiyoruz.'' dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.