KamuMeb

İntibak Nedir? Emeklilere İntibak Yasası Çıkacak Mı?

Bilgi Deposu

Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunun çözüme kavuşmasının ardından 2000 yılı sonrasında emekli olanlar 'intibak yasası' bekliyor.

İntibak Yasası çıktığında 2000 yılı öncesinde emekli olanlar ile 2000 yılı sonrası emekli olanların aylıkları arasındaki fark kapatılacak, prim eşitliği sağlanacak, maaşlar artacak. 2000 öncesi SSK emeklilerinin intibakları 6283 sayılı Kanun ile yapılmıştı. 2000 sonrasında işçi ve Bağ-Kur emeklilerin aylıklarında oluşan eşitsizlikler intibak ile giderilebilir. 

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, ''emeklilik gibi bir kutsal hak, toplumumuzun en büyük güvencesidir. TÜED, bu kutsal hakkın eşitlik ilkelerine göre uygulanmasını dün olduğu gibi bugün de savunuyor. Mevcut aylık hesaplama sistemimiz, en sorunlu alan olmuş, karma sistemle emekli aylıkların hesaplanması, yeni bir mağduriyet yaratmıştır. 2000 sonrası ilk defa sigortalı olanlara, çok düşük aylıklar bağlanmaktadır. Benzer durum, 2000 sonrası emekli olanlarda da yaşanıyor, aylık hesaplamalarındaki kayıplar ve eşitsizlikler giderek büyüyor. Bu nedenle aylık hesaplama sistemleri yeniden düzenlenmeli ve intibak ile emekli aylıklarındaki farklılıklar ortadan kaldırılmalı. Bundan dolayı EYT düzenlemesinin, 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesi ile taçlandırılmasını bekliyoruz.'' dedi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, intibak konusunda ''Milyonlarca emekli, intibak düzenlemesinin EYT düzenlemesiyle birlikte TBMM'ye sunulmasını dört gözle bekliyor. Bu adımın atılması, 2000 yılından sonra emekli olanlara rahat bir nefes aldıracaktır.'' dedi.

Türkiye Gazetesi'ne konuşan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, ''2000 yılı öncesi emekli olanlar için intibak yasası 2012 yılında çıkarılmıştı. 2013'ten itibaren de hizmetine, gün sayısına, ödediği prime göre bu emeklilerin ödemeleri yapılmıştı. 10 yıldır da 2000 yılı sonrasında emekli olanların intibak yasasının çıkması için çaba harcıyoruz. Yasa çıkması için konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımıştık, 'Bu, Türkiye'nin iç meselesidir. Bizi ilgilendirmez' dediler. Bunun ardından konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdık, orası da 'Bu konu, Meclis'in konusudur, kanun çıkması gerekir' dedi. 2000 yılı sonrasında emekli olanlar için intibak yasası çıkmalı ve hak kaybına uğrayanlar da bu haktan yararlanmalı. Emekliler intibaktan yararlandığında önemli bir katkı alacaklar ve mevcut emekli maaşları yükselecek. Bir ürün alıyoruz yüzde 8, başka bir ürün alıyoruz yüzde 18 KDV ödüyoruz. Yüzde 4 ek ödeme önemini yitirdi. Ek ödeme miktarı yüzde 10'a çıkarılmalı" dedi. Devlet bankalarının ödediği promosyonların da düşük kaldığını ifade eden Ergün, "Özel bankalar promosyon ödemelerini, 3 yıllığına 8 bin liraya kadar çıkardı. Devlet bankaları özel bankalara ayak uydurmalı.'' dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.