Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Staj Portalı ile ilgili 4 Temmuz 2022 tarihinde yaptığı açıklamada ''İŞKUR’a kayıtlı işverenlerden alınan staj ilanlarının çevrimiçi ortamda görülebilmesi ve gençlerin bu ilanlara başvurabilmeleri için ‘İŞKUR Staj Portalı’ nı hayata geçiriyoruz. Aynı zamanda stajyer arayan işverenlerimizin taleplerini de etkin ve hızlı biçimde karşılamayı hedefliyoruz. Özellikle KOBİ düzeyindeki işletmelerin stajyer taleplerinin karşılanması için Stajyer Portalı önemli bir alternatif oluşturacak. Staj tarihlerinin stajyer adayının ve işverenin uzlaştığı takvimde yapılabileceği esnek bir sistem kurarak, stajyer ve işverenlerin birlikte belirlediği tarihlerde staj yapma imkânı sağlamış oluyoruz.'' demişti.
İŞKUR İl Müdürlükleri 2022 Yılı Hedef Performans İzleme Toplantısı'na katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ''Bir insana iş bulmak, bir insanın işe yerleşmesini sağlamak ya da işyerinde çalışanların karşılaştığı sorunları çözmek, iş verilen konuda destek olmak, danışmanlık yapmak, çalışana destek olmak, eğitim vermek bunların hepsi bir insanın evine, aşına katkı yapacak fonksiyonlardır. Bu bakımdan Türkiye İş Kurumu’nun yaptığı iş kutsaldır. Bir insana iş vermenin ne kadar kıymetli bir şey olduğunu hepimiz biliyoruz.
Batı tökezlemeye başladı bu arada da Doğunun uyanışını görmeye başladık. Batı hegemonik üstünlüğünü kaybederken saldırgan bir hale gelmeye başladı, bizim coğrafyamızda birçok ülkeyi işgal ettiler. Bu Batının geri çekilişini şiddet yoluyla, baskıyla, iç savaşlarla, çeşitli müdahalelerle kaybettiği hegemonyayı inşa etmeye çalışıyor. Türkiye, bu dönemde Doğunun yükselişi içerisinde yükselen ülkelerden birisi. Türkiye tarihsel olarak sahip olduğu mirası Anadolu coğrafyası üzerinde temsil ediyor. Burası tarihsel olarak dünya ticaret yollarının merkezinde olan bir yer. Bugün de dünya enerji yolları üzerinde olan bir ülke, bütün bunlar Türkiye’yi farklı kılıyor. Türkiye bütün bu olayların içerisinde 2000’li yıllarda hızlı bir şekilde konum değiştirmeye başladı. Fert başına düşen milli geliri yaklaşık 300 Dolar olan bir Türkiye’den yaklaşık 10 bin Dolar olan bir Türkiye haline geldi. Bu Batı açısından büyük bir kafa karışıklığına yol açtı. Türkiye’yi kontrol edebileceklerini düşündüler fakat Türkiye demokratikleştikçe kontrolden çıkıyor.
Türkiye’nin 2000’ de fert başına düşen milli geliri, sanayide hangi ürünleri üretiyordu, savunma sanayiinde neyi vardı OECD rakamlarına baktığımızda her şey ortadadır. Refah seviyesine bakın, Türkiye’de bütün ailelerin kapısının önünde otomobili var, çocukları okuyor. Türkiye’nin hızlı değişimi, toplumsal ve ekonomik yapısı birbirini motive ediyor. Genç nüfusu olan, kalkınan Türkiye’nin en büyük problemi istihdam üretmektir. Kalkınmamızı daha ileri taşıyacağız. Kalkınmanın sürükleyici unsuru ekonomik büyümedir, ekonomik büyümemizin hızlanması lazım. Türkiye yüzde 5 büyüdüğü zaman 700 binin üzerinde, yüzde 7 büyüdüğü zaman 1 milyonun üzerinde istihdam yaratıyor, bunu sürdürmemiz lazım.
Türkiye, ihracata dayalı büyüme modeline geçerek bu konuda ciddi bir tedbir almıştır. Sanayi ürünlerinin ihracat içindeki payı arttı. Sanayi imalatında üretim arttıkça istihdam meydana geldi bizim çözümümüz bu. Türkiye geçen ay yaklaşık 24 milyar Dolarlık ihracat yaptı, bu tüm zamanların rekorudur. Türkiye ayda 25 milyar Dolar hedefini koyduğu zaman bu hayal olmaz. Bunun meydana getirdiği problem; enflasyon, hayat pahalılığı ve bunun insanlarımızı etkilemesidir. Burada bizim çalışma hayatıyla ilgili yapmamız gereken şey önce emekçilerimizi, isçilerimizi, çalışanlarımızı, kamu çalışanlarını korumak. Yapılacak en önemli şey, enflasyonun tahribatını çalışanlarımıza hissettirmemek, onları sürekli olarak koruyacak tedbirler almak. Diğer yapacağımız iş de yeni istihdam yaratmak. Türk ekonomisi büyüdükçe, istihdam yaratma kabiliyeti olan bir ekonomi haline geliyor. Biz bunu daha etkin bir şekilde değerlendirecek Üretim Sürecine Katılım Programı, Yeni İşbaşı Eğitim Programı gibi programlar hazırlıyoruz. Bizden işçi sağlayan işletmeler 1 ya da 2 yıl istihdam garantisi verecek. Yeni programlarımızı uygulayan, dürüst, yaptığı işe saygı duyan, çalıştırdığı işçiye saygı duyan işverenlerin bu yeni programlarına başvurmalarını, kendilerine sunulan imkanları değerlendirmelerini istiyoruz. Üretim Sürecine Katılım Programı’nı yılsonuna kadar bütün Türkiye’ye yaygınlaştırdığımız zaman bir yılda 50 bin kişiyi sanayide istihdama kavuşturmuş olacağız. Türkiye’nin büyümesine katkı yapmak bizim işimiz.
Türkiye hem üretim açısından hem de uluslararası ilişkiler bağlamında farklı bir noktadadır. Türkiye’de üretilmeyen hiçbir şey yoktur. Hedefimiz, üretilen ürünlerin, üretim sürecinde yaratılan yerli katma değerin yüzde 100’e ulaşmasıdır. Enerji dışındaki ithal malların oranını azaltmaktır. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman sadece enerjiyi dışarıdan alırız o zaman Türkiye’nin önünde kimse duramaz. 1 trilyon Dolarlık ekonomi olma eşiğine gelmiş olan bir Türkiye’nin hızla o eşiği aşarak geleceğe daha güçlü bir şekilde bakması yeniden kurulan küresel düzende Türkiye’nin bölgesel güç olarak ilişki ağlarını tanzim ederek yükselmesi gerekmektedir.'' dedi.
İŞKUR Genel Müdürü Oğuz Kağan Güldoğan, ''İŞKUR olarak çalışma hayatının kalbinde çok önemli bir sorumluluk üstlenmiş durumdayız. İş arayanlar ile işverenleri birbirleriyle buluşturuyoruz. İşbaşı Eğitim Programı ve Mesleki Eğitim Kurslarıyla iş kurmakta zorlanan vatandaşlarımıza beceri kazandırıyor, istihdamda kalıcı olmalarına katkı sağlıyoruz. İş ve Meslek Danışmanlığı gibi hizmetlerimizle iş arayanlara, işverenlere ve meslek seçme aşamasındaki öğrencilere danışmanlık yapıyoruz. İşsizlik Sigortası ve Kısa Çalışma Ödeneği gibi kıymetli uygulamalarımızla çalışan vatandaşlarımızı koruyor ve iş arama sürecinde olanları destekliyoruz. Her yıl gerçekleştirdiğimiz işgücü piyasası araştırmalarımızla işgücü piyasasının nabzını tutuyor, politikalarımızı bu araştırmalar sonucunda edindiğimiz bilgilere göre oluşturuyoruz. Tüm bunların yanında başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok uluslararası ortağımızla istihdamı destekleyen projeler üretiyoruz. Sayın Bakanımızın destekleri ile sizin talebiniz üzerine çalıştığımız bir başka konu da; Toplum Yararına Programlar oldu. Mevzuatta yaptığımız düzenlemelerle programın özünü koruyarak amacına uygun yürütülmesini hedefledik. Bundan böyle Toplum Yararına Programlar, afet, acil durum, salgın gibi ivedilikle destek gerektiren hallerde uygulanacak. Öğrencilerimizin taleplerini dikkate alarak yoğun bir çalışma ile Staj Portalı’nı hayata geçirdik ve hizmetlerimize önemli bir boyut daha kattık. Sayın Bakanımızın destekleri ile Sakarya ve Bursa’da pilot uygulama olarak başlattığımız çalışmamızı dün itibariyle hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bundan sonra staj yeri arayan öğrencilerimizle, stajyer arayan işverenlerimizin ihtiyaçlarına cevap vereceğiz. Staj Portalı’mızın tanıtım noktasını da hem eğitim kurumları ayağında hem de işveren ayağında sizlerden yoğun çaba bekliyoruz.'' dedi.
Staj Portalı Nedir?
Staj Portalı lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin özel sektör işyerlerinde durumlarına uygun açık staj pozisyonlarını görmeleri ve işverenlerin de talep ettikleri staj pozisyonlarında aradıkları nitelikteki stajyer adaylarının firmalarında staj yapma imkanı sağladığı diğer İŞKUR hizmetleri gibi tamamen ücretsiz bir platformdur.
Nasıl Başvuru Yapabilirim ?
Staj yapmak isteyen öğrencilerin İŞKUR'a kayıtlı olmaları gerekir. İşarayan olarak kayıtlı olup olmadığınızı başvuruyu başla butonuna basarak gideceğiniz ekranda sorgulayabilir ve kolay bir şekilde işarayan kaydınızı oluşturup staj portalı kullanım klavuzu ve yönergeleri takip ederek staj portalı hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Kimler başvurabilir ?
Açık staj pozisyonunda öngörülen başvuru kriterlerine uyan tüm lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencileri staj ilanlarına başvurabilmektedir.
Değerlendirme nasıl yapılacak ?
Stajyer adayı sistem üzerinden tüm ilanları görerek niteliklerine uygun olan ilanlara başvuru yapabilmektedir. İşverenler başvuran stajyer adayları arasından uygun gördüğü kişileri görüşmeye davet etmektedir.
Sistemdeki staj ilanlarına kaç gün içinde başvuru yapmam gerekiyor ?
Staj ilanları yayınlandıkları tarihten itibaren en az 1, en fazla 90 gün olacak şekilde yayında kalabilmektedir. 90 günlük süre İŞKUR tarafından parçalı olarak en fazla 120 güne kadar uzatılabilmektedir.
Staj süresi kaç gün olacak ?
Staj süresi başvurulan staj pozisyonlarına göre farklılık göstermektedir.
Staj sürecinde sigortam karşılanacak mı ?
Evet, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5/b maddesi kapsamında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası bağlı olduğunuz eğitim kurumu tarafından yapılacaktır.
Başvuru sonucunda firmalardan teklif gelmesi halinde o firmada staj yapmak zorunda mıyım ?
Böyle bir zorunluluğunuz yoktur.
Staja katılamayacak olmam durumunda staj başvurumu iptal edebilir miyim ?
Staja katılmama durumunda başvurunuzu iptal edebilirsiniz.