KamuMeb

Şevval Ayı İbadetleri Nelerdir? Şevval Orucu Nedir, Kaç Gün Tutulmalıdır?

Dini Bilgiler ve Günler

Hicri takvime göre yılın 10. ayı olan Şevval Ayı'nda okunması gereken sure ve dualar, kılınması gereken namazlar, çekilmesi gereken zikirlerin neler olduğunu haberimizi inceleyerek öğrenebilirsiniz.

2024 Yılı Şevval Ayı 10 Nisan-8 Mayıs 2024 tarihleri arasına denk gelmektedir. Bu mübarek ayda çokça dua edilmeli, namaz kılınmalıdır. Ayrıca Şevval Orucu da tutulmalıdır. 6 gün tutulan Şevval Orucu, Şevval ayı içinde herhangi bir zamanda tutulabilir.

Hac aylarının ilki olan Şevval Ayı'nda, bayram günlerinde salevât-ı şerifeler okumalıdır. Bu ay içinde 6 gün nâfile oruç tutulur. Şevval'in 12'si ile 17'si arasında tutulduğunda eyyâm-ı biyz de oruçlu geçirilmiş olacağından çok büyük sevabı vardır. Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz, Şevval ayından 6 gün oruç tutanların, senenin tamamını oruçlu geçirmiş olacağı müjdesini vermiştir.

Şevval orucunun hükmü nedir? Ramazan’da tutulamayan oruçlar Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi?

Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır.

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

ŞEVVAL AYI (UTEKA - ÂZATLILAR) NAMAZI

8 Rekat'tan oluşan Şevval Ayı Namazı Şevval Ayının içerisinde kılınmaktadır. Bu namazı kılan kimsenin Allah(c.c) borçlarını ödettirir, isteklerini kabul eder, Allah (c.c) ilmi ve hikmeti o kişiye nasip eder, Allah (c.c) ihtiyaç sahibi ise ihtiyacını giderir.

1. rekat : 1 Fatiha + 15 İhlas Suresi 2. rekat : 1 Fatiha + 15 İhlas Suresi
3. rekat : 1 Fatiha + 15 İhlas Suresi
4. rekat : 1 Fatiha + 15 İhlas Suresi
5. rekat : 1 Fatiha + 15 İhlas Suresi
6. rekat : 1 Fatiha + 15 İhlas Suresi
7. rekat : 1 Fatiha + 15 İhlas Suresi
8. rekat : 1 Fatiha + 15 İhlas Suresi

Namaz bitince 70 kere 'Subhânellah' zikri (tesbih duası) çekilir. Ardından 70 kere Salavat çekilir.

Tesbih duası : Sübhan Allahi Velhamdulillahi vela ilahe illAllahu vAllahu Ekber vela havle vela kuvvete illa billahi aliyyil azim.

Salavat-ı Şerife : Allahümme Salli Ala Seyyidina Muhammedin ve Ala Ali Seyyidina Muhammed (s.a.v).

Enes (Radıyallâhu Anh) dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasûlullâh (Sallâllâhu Aeyhi ve Sellem) "Her kim Şevval ayı içerisinde gece veya gündüz sekiz rekat kılar,her rekatında Fâtiha Sûresi'nden sonra on beş kere İhlas Sûresi okur,namazını bitirince yetmiş kere 'Sübhânellâh' deyip yetmiş kere de bana salevât okursa beni hak ile peygamber olarak gönderen Allâh-u Te'âlâ adına yemin ederim ki Allâh-u Te'âlâ o kişi için kalbine hikmet pınarları akıtır ve dilini hikmetle konuşturur,ayrıca Allâh-u Te'âlâ ona dünyanın derdini ve devâsını gösterir. Yine beni hak ile peygamber olarak gönderen Allâh-u Te'âlâ'ya yemin ederim ki,her kim bu namazı tarif edildiği üzere kılarsa namazın son secdesinden başını kaldrımadan Allâh-u Te'âlâ onun günahlarını bağışlar,öldüğünde ise affedilmiş bir şehid olarak vefat eder. Hangi bir kul bu namazı seferdeyken kılarsa Allâh-u Te'âlâ mutlaka ona istediği yere gidip gelmeyi kolay eder,eğer borcu varsa Allâh-u Te'âlâ borcunu ödettirir ve Allâh-u Te'âlâ'dan bir isteği varsa onu yerine getirir.'' buyurmuştur.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.