KamuMeb

10 Bin İmama İhtiyaç Var!

DİYANET PERSONELİ

A Haber’de katıldığı Arka Plan programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, önemli açıklamalarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Dünya Sigarayı Bırakma Günü mesajında ''Hem dünyada hem Türkiye'de bağımlılıkla mücadele gerçekten çok önemli. Sigara konusu bağımlılıkla mücadelenin başında yer alması gereken bir mücadeledir. Çünkü bir yılda dünyada 7 milyon insan sigara içtiği için, 1 milyon 200 bin insan da pasif içici olduğu için ölüyor. 1 yılda 8 milyon 200 bin insan sigaradan dolayı ölüyor. Bu konuda bizim farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Sigaraya niye haram diyorum, sadece ben değil, hem Türkiye'de hem dünyada pek çok ilim adamı, pek çok fıkıhçı sigaraya haram diyor. Üç açıdan bunu değerlendiriyorum. Birincisi dini açıdan, ‘her sarhoşluk verici şey hamr cinsindendir. Her hamr da haramdır’ hadis-i şerif çok açık. Sonra Araf Suresinin 157. ayet-i kerimesinde Cenab-ı Hak buyuruyor ki, ‘Sizlere temiz şeyler helal, pis şeyler haram kılınmıştır.’ sigaranın temiz olduğunu, pis olmadığını söyleyen dünya üzerinde bir tane insan var mı? O zaman ayet-i kerime ortada. Dolayısıyla dini açıdan delilimiz var. İkincisi, iktisadi açıdan delilimiz var. İsraf haramdır. ‘Yiyiniz, içiniz israf etmeyiniz.’ Bir paket sigara içen bir insan ayda 500-600 lira para vermiş oluyor. Hem israf ediyor hem kendinin hastalanmasına sebep oluyor. Üçüncüsü de çok daha önemlisi tıbbi açıdan, sigara vücuda zararlıdır. Vücuda zarar veren şeyler haramdır. Alkol, uyuşturucu ve benzerinin haram olma illeti ne ise o illetin aynısı belki daha fazlası sigarada var. Onun için haram dememek için ben herhangi bir bahane bulamıyorum.'' dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''Biz kendimizi şöyle konumlandırıyoruz, milletimizin nerede, neye ihtiyacı varsa orada olmaya gayret ediyoruz. Bu neden rahatsız eder bunu anlamak mümkün değil. O rahatsız olan insanlarımızın hepsi bizim insanımız. Hepsi bizim vatandaşımız, kardeşimiz. Ne olur bizim bu yaptığımız işleri ya bize gelsinler, bizden sorsunlar, biz onları anlatalım ya da mesela bir 4-6 yaş Kur'an kursumuza gitsinler, ziyaret etsinler.

Bu manzarayı görüp de gururlanmamak, etkilenmemek mümkün mü? Bakınız burası Cizre. Biz bu çocuklara bu yaşlarda dua nedir, Peygamberimiz kimdir, Kitabımız, iman, inanç nedir? öğretmezsek bu çocuklara birileri başka şeyler öğretiyorlar ve milli, manevi değerlerinden uzak yetişen çocukların devletimizi, vatanımızı nasıl sıkıntıya soktuklarını biz bilmiyor muyuz?'' dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''Metaverse üzerinden hac olur mu?'' sorusuna ''Baştan şunu söyleyeyim, sanal dünyalara fazla kapılmamak lazım. Hacda belli şartlar ve yapılması gereken belli ziyaretler var. Onların yapılması gerekiyor. Sadece belki görsel olarak insan ihtiyacını gidermiş olur ama bir ibadet o şekilde yapılmaz. Mutlaka Arafat'ta kalmak, tavaf yapmak lazım. Orada Haccın bütün şartlarını yerine getirmek lazım. Metaverse hayatımıza girecek ama ibadetin yerini alması mümkün değil. Ne kadar gelişiyor olursa olsun bir ibadet sanal olmaz.'' şeklinde yanıt verdi.

Mescid-i Aksa ziyaretleri konusunda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''Bu ayın ortasında ve sonunda Mescid-i Aksa ziyaretlerimiz başlayacak. Gruplar olarak Mescid-i Aksa'ya, Kudüs'e ziyaretler yapılacak inşallah.'' dedi.

Kripto para konusunda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''Din İşleri Yüksek Kurulumuz, kripto para ile ilgili şu an itibariyle güvenilir olmadığı için, insanların güvenli bir şekilde kripto parayı kullanma ortamı oluşmaması nedeniyle ve herhangi bir istismara sebep olabileceği, insanların insanlara zarar verme ihtimalinin henüz ortadan kalkmaması sebebiyle şu an caizdir denilemiyor.'' dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''Ramazan'a kadar 7 bin 800 atama yapacağız. İmamı olmayan 10 bin camimiz var. 10 bin de kuran kursu öğretmenine ihtiyacımız var.'' dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.