KamuMeb

Açıktan Vekil Personelin Maaş İşlemleri (15 Eylül 2023)

DİYANET PERSONELİ

Diyanet-Sen tarafından MSK.11.DS.18-2023/1494 sayılı Vekil Din Görevlilerinin Maaşları konulu 1 Eylül 2023 tarihli resmi yazı Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'ne gönderilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından E-14999856-612.99-4207810 sayılı Açıktan Vekil Personelin Maaş İşlemleri konulu 15 Eylül 2023 tarihli resmi yazı Diyanet-Sen Genel Merkezi'ne gönderildi.

1 Eylül 2023 tarihli ve MSK.11.DS.18-2023/1494 yazı ile; açıktan vekil olarak görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımların maaşlarının asgari ücretin altında kalmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması talep edilmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86'ncı maddesinde açıktan atanan vekil personele göreve başladıkları tarihten itibaren vekalet aylığı ödeneceği belirtilmiş, 146'ncı maddesinde de ''Bu Kanun gereğince ödenecek aylık, taban aylığı, kıdem aylığı zam ve tazminatlar ile diğer ödemeler toplamının brüt tutarı, bulunulan yerde İş Kanunu gereğince işçiler için tespit olunan asgari ücretin aylık tutarından az olamaz; az olması halinde, aradaki fark memurun diğer özlük hakları ile ilgilendirilmeksizin tazminat olarak ödenir.'' denilmiş, 175'inci maddesinde ise ''Bir göreve vekaleten atanan memurlara vekalet edilen görevin kadro derecesinin birinci kademesinin üçte biri, açıktan atananlara ise (köy ve kasaba imamlığı kadrolarına atananlara 146'ncı maddede yazılı asgari ücret aylık tutarından aşağı olmamak üzere) üçte ikisi verilir.'' hükmü yer almıştır.

Diğer yandan, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de yer alan Ek Madde 40'da ''...İlave ödeme kapsamında bulunanlara sadece kendi unvanı esas alınarak ödenir ve mali hakları mevzuatı uyarınca en yüksek Devlet Memuru veya başka bir unvan esas veya emsal alınmak suretiyle belirlenenler bakımından, diğer mevzuat uyarınca mali haklarının belirlenmesine esas ödeme unsurlarının kapsam veya hesabına dahil edilmez. Bu ödeme, ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan veya mali ve sosyal hakların tespitinde esas alınan aylık, ücret, zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye ve diğer herhangi bir ödeme unsurunun ya da ücret tavanının hesabında dikkate alınmaz. Bu madde hükümleri, doğrudan veya başka bir ödemenin hesabında olmak üzere, tamamen veya kısmen mükerrer ödeme yapılmasına neden olacak şekilde uygulanamaz. Diğer mevzuatın, bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz.'' denilmiştir.

Yukarıda mezkur hükümlerden anlaşılacağı üzere, açıktan vekil olarak görev yapan imam-hatip ve müezzin-kayyımlarının aylıklarının hesabında söz konusu ilave ödemenin dahil edilemeyeceği, ancak bunların bir ay boyunca eksiksiz olarak fiilen görev yapmaları karşılığında almış oldukları vekalet aylığı asgari ücretin altında kalıyorsa, aradaki farkın tazminat olarak ödenebileceği mütalaa edilmiştir.'' denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.