Konuya ilişkin açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ''Başkanlığımız bünyesinde görevli ve görevine yeni başlayacak hocalarımızın daha nitelikli yetişmesine katkı sağlayacak olan Diyanet Akademisi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Gazi meclisimizin saygıdeğer üyelerine en kalbi şükranlarımı arz ediyorum. Milletimize hayırlı olsun.'' dedi.
Teklif ile; Diyanet İşleri Başkanlığının Din Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarına atanacak aday din görevlilerinin mesleki eğitimi ile hizmet içi eğitim faaliyetlerini ve yurt dışından gelen mahallin din görevlilerine yönelik eğitim faaliyetlerini yürütmek, Başkanlığın görev alanıyla ilgili araştırmalar yapmak, sosyal ve kültürel etkinlikler ile kurs ve sertifika programları düzenlemek üzere Başkanlık bünyesinde Diyanet Akademisinin kurulması; bu çerçevede Başkanlık Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görevlerinin ve Başkanlık taşra teşkilatı birimlerinin yeniden düzenlenmesi, aday din görevlisi olarak mesleki eğitime alınacak kişiler hakkında uygulanacak hükümlerin belirlenmesi, Başkanlık personeline Diyanet Akademisinde mesleki eğitime katılma ve eğitim sonunda Başkanlık Din Hizmetleri Sınıfına ait kadrolara atanabilme hakkı tanınması ile Diyanet Akademisi eğitim görevlilerinin özlük haklarına ilişkin düzenleme yapılması amaçlanmaktadır.
633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun gereği İslam Dini'nin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli Diyanet İşleri Başkanlığı, bu görevlerini yurt içinde ve yurt dışında büyük bir gayret ve özveri ile yerine getirmektedir. Dünyada ve ülkemizde her alanda meydana gelen gelişmeler, Başkanlıktan beklentileri de her geçen gün artırmaktadır.
Din hizmetlerinin, çağın ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde yürütülmesi, ancak nitelikli din görevlileri ile mümkündür. Bu sebeple özellikle din hizmetleri alanında Başkanlıkta görev alacak personelin göreve başlamadan önce mesleki yeterliliklerinin sağlanması, niteliklerinin geliştirilmesi ve bu şekilde göreve hazır hale getirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Mezkur hususlar dikkate alınarak vaiz, Kur'an Kursu Öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım unvanlarında görev alacakların mesleğe başlamadan önce; mevcut personelin de hizmet içinde eğitim, uzmanlık programları, seminer, sempozyum, konferans ve benzeri etkinlikler bünyesinde Diyanet Akademisine ihtiyaç duyulduğu görülmektedir.
Bu husus; İslam Dini'nin ortaya koyduğu evrensel değerlerin halka doğru ve güvenilir kaynaklardan aktarılması, Müslüman vatandaşların samimi duygularının istismar edilmesinin önlenmesi, İslam Dini'ne ve Müslümanlara karşı oluşan haksız ön yargıların önüne geçilmesi bakımından da önemlidir. Ayrıca, Akademideki eğitim süreçleri aday din görevlileri üzerinde aidiyet duygusunun gelişimine katkı sağlayacaktır.
Kanun Teklifi ile Başkanlık bünyesinde Diyanet Akademisinin kuruluşuna ve burada görev yapacak kişilerin özlük haklarına ilişkin düzenlemeler yapılmaktadır.
KANUN TEKLİFİ