Genel Müdür Bakan a. Mehmet Nezir GÜL imzalı resmi yazıda ''Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması kapsamında tüm öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinden yararlanması esastır. Bu kapsamda ülke genelinde hedef çalışmalarının bir bütün ve standart olarak yürütülmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından hedef çalışmalarına ilişkin standartlar belirlenerek iş akış çizelgesi oluşturulmuştur.
2021-2022 eğitim öğretim yılı için rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri kapsamında belirlenen hedefler ekte yer alan iş akış çizelgesi ve yönergesi doğrultusunda planlanarak yürütülecek olup iş ve işlemlerin yürütülmesinde aşağıdaki hususlar esas alınacaktır:
1- 14.08.2021 tarihli ve 31213 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği gereği rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin planlanmasında temel alınmak üzere her eğitim öğretim yılı için hedefler belirlenmektedir. Rehberlik ve psikolojik danışma servislerinin eğitim kurumlarına özgü çalışmalara daha fazla ağırlık verebilmesi ve belirlenen hedeflere ilişkin çalışmaların daha yoğun olarak sürdürülebilmesi amacıyla 2021-2022 eğitim öğretim yılı için genel ve yerel hedef bir adet, özel hedefler iki adet olarak belirlenecektir.
2- Genel hedefler öğrencilerin yaş ve gelişim dönemlerine özgü genel ihtiyaçları ve ülke genelinde etkileri olan olay/durumlar ışığında belirlenmekte olup Bakanlığımız 2021-2022 eğitim öğretim yılı genel hedefi psikolojik sağlamlık olarak belirlenmiştir.
3- 2021-2022 eğitim öğretim yılı için il rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri yürütme komisyonları bir adet yerel hedef belirleyerek 06.09.2021-13.09.2021 tarihleri arasında e-Rehberlik sistemine işleyecek ve eğitim kurumlarına duyuracaktır.
4- Belirlenen yerel hedeflerin eğitim kurumlarında planlı, standart ve sürdürülebilir olarak sunulabilmesi amacıyla eğitim içeriklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Belirlenen yerel hedefler için eğitim içeriği hazırlamak üzere il milli eğitim müdürlüklerince eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli yeterli sayıda rehber öğretmen/psikolojik danışmanın katılacağı komisyon/komisyonlar oluşturulacaktır.
5- Komisyonlar öğrencilerin yaş ve gelişim düzeylerine göre okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde öğrenim gören öğrenci ve velileri için (ekte yer alan iş akış çizelgesinin Düzey 1 faaliyet grubu içinden belirlenmek üzere) en az 2 faaliyet türünde eğitim içeriği hazırlayacaktır. İhtiyaç duyulduğu takdirde öğrenciler için Düzey 2 Faaliyet Grubu içinden de eğitim içeriği hazırlanabilecektir. Öğretmenler için Düzey 1 Faaliyet Grubu içinden belirlenmek üzere en az 1 faaliyet türünde eğitim içeriği hazırlanacaktır.
6- Oluşturulan eğitim içerikleri il milli eğitim müdürlüklerince en geç 15 Ekim 2021 Cuma günü mesai bitimine kadar eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerine ulaştırılacaktır. Oluşturulan içerikler ve komisyon listeleri il milli eğitim müdürlükleri tarafından 28 Ekim 2021 Perşembe gününe kadar e-Rehberlik@meb.gov.tr adresine gönderilecektir.
7- Rehber öğretmen/psikolojik danışmanı bulunan eğitim kurumları iki adet özel hedef belirleyecek ve 14 Eylül 2021 Salı gününden itibaren sisteme giriş yapabilecektir. Eğitim kurumları tarafından hazırlanan okul rehberlik ve psikolojik danışma programı en geç 8 Ekim 2021 Cuma Gününe kadar okul müdürlükleri tarafından onaylanacaktır. Özel hedeflerin belirlenmesinde yüz yüze eğitimden uzak kalınan süreç içerisinde öğrencilerin akademik ve sosyal duygusal gelişim alanlarında ortaya çıkan ihtiyaçları da göz önünde bulundurulacaktır.
8- Okul/kurum web siteleri, kurul-toplantılar, okul panoları, SMS vb. duyurular aracılığı ile eğitim kurumlarında yürütülen hedef çalışmaları hakkında öğrenci, veli ve öğretmenlerin bilgi edinmeleri sağlanacaktır.
9- Belirlenen hedeflerin sınıf rehberlik programı kazanımları içerisinde yer alması halinde rehber öğretmen/psikolojik danışmanın uygulayacağı etkinlikler hedef çalışmaları kapsamında değerlendirilebilecektir.
10- Rehberlik ve araştırma merkezleri eğitim kurumlarına ait okul rehberlik ve psikolojik danışma programlarındaki hedef çalışmalarının iş akış çizelgesine uygunluğunu değerlendirerek eğitim kurumlarına geribildirimde bulunacaktır.
11- Rehberlik ve araştırma merkezlerinin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri bölümlerine ait yıllık çalışma planlarının iş akış çizelgesine uygunluğu Bakanlığımızca değerlendirilecektir.
12- Rehber öğretmen/psikolojik danışmanı bulunmayan eğitim kurumları iş akış çizelgesinde belirtilen faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için bağlı bulundukları rehberlik ve araştırma merkezleri ile iletişime geçecektir.
2021-2022 eğitim öğretim yılında rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ile birlikte hedef çalışmalarının belirtilen hususlar çerçevesinde eğitim kurumu paydaşları ile işbirliği içerisinde yürütülmesinin sağlanması, söz konusu çalışmaların yürütülmesinde rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezlerine kolaylık sağlanarak aksaklığa meydan verilmemesi hususlarında; bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.
2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri (2 Eylül 2021)
2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri (2 Eylül 2021)
KamuMeb KamuMeb
EĞİTİM PERSONELİ
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından E-26670320-160.02.02-30718127 sayılı 2 Eylül 2021 tarihli 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri konulu resmi yazı yayınlandı.
Paylaş: