Destek Hizmetleri Genel Müdürü Bakan a. Levent ÖZİL imzalı resmi yazıda ''696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 127'inci maddesi ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen Geçici 23'üncü Maddenin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar’ın 19'uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Geçici işçi olarak istihdam edilecek personel; en son hizmet alım sözleşmelerinde öngörülen dönem ve çalışma sürelerini aşmamak kaydıyla, 5620 sayılı Kanun'un 3'üncü maddesi hükümleri çerçevesinde istihdam edilmeye devam olunur...” hükmüne istinaden geçici işçi istihdamına ilişkin vize işlemleri Bakanlığımızca yürütülmesine devam edilmektedir.
Buna göre;
1. Bakanlığımızca 2023 mali yılında 10 ay süre ile geçici işçi olarak çalışmaları uygun görülen işçilerin listeleri Ek’te gönderilmiştir. Bu süreler, 696 sayılı KHK ve 5620 sayılı "Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"a uygun olarak belirlenmiştir.
2. MEBBİS kayıtları ile Bakanlığımızca onaylanan vize listelerinin karşılaştırılması sonucunda bazı bilgilerin hatalı ve eksik girildiği tespit edilmiş olup, sürekli ve geçici işçilerimizden MEBBİS bilgileri eksik ve hatalı olanların T.C. kimlik numarası, fotoğraf, mezuniyet bilgileri, sözleşme kayıt bilgileri, kadro unvanı, görev unvanı, engelli ve eski hükümlü/TMY vb. gibi bütün bilgileri eksiksiz işlenecek ve sürekli olarak güncellenecektir.
Ayrıca emeklilik, istifa, ölüm, fesih gibi hâllerde (askerlik, doğum izni, ücretsiz izin gibi askı halleri hariç) tamamen işten ayrılan ve mahkeme kararı gibi nedenlerle göreve başlatılan sürekli veya geçici işçilerin detaylı bilgi ve belgelerle bildirilmediği ve kayıtlarının da düzenli olarak girilmediği belirlenmiş olup değişikliklerin zamanında MEBBİS'e işlenmesi ve değişikliklerle ilgili bilgilendirme yazılarının ivedi olarak Genel Müdürlüğümüze (İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Daire Başkanlığı) gönderilmesi, herhangi bir soruşturma ve cezai duruma meydan verilmemesi için gönderilen vize listelerinin mutlaka kontrol edilerek listede yer alan işçi bilgileri ve sayılarının MEBBİS kayıtları ile uyumlu ve tutarlı olmasının sağlanması, hatalı olanların şubemiz ile irtibata geçilerek karşılıklı düzeltilmesi ve her yıl Aralık ayının ilk haftasında da Bakanlığımıza bildirilmesi gerekmektedir.
3. Geçici işçi kadroları yılda 10 ay üzerinden vize edildiğinden bu süre 01/01/2023 tarihinden itibaren Ek'te yer alan vize listelerinde belirtildiği şekilde ve mümkün olduğunca Temmuz-Ağustos aylarında, işçilerin iş sözleşmeleri askıya alınmak ve bir defada kullanılmak suretiyle (bu iki aylık süre bölünerek kullanılmayacak ve maaş tahakkuk dönemine göre ayarlanabilecektir.
Örneğin: 15 Haziran-14 Ağustos gibi) uygulanacak, ancak zorunlu haller ile işin veya iş yerinin gereklerine göre bu iki aylık süre diğer aylarda da kullanılabilecektir. Askı uygulaması, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüklerince faklı usullerle yapılabileceğinden, bu konuda bağlı olunan SGK İl Müdürlüğünün ilgili birimi ile varılacak mutabakata göre hareket edilecektir.
İş sözleşmelerinin askıya alındığı iki aylık süre/dönem için tahakkuk işlemleri “MEB İşçi Ücret Bordro Modülü” yapısına eklenmiş olup bu dönemde ücret, sosyal yardımlar, kıdem tazminatı, ilave tediye ve ikramiye gibi hiçbir ödeme yapılmayacak, bu süreler kıdem tazminatına esas süreden de sayılmayacaktır.
Askı dönemine denk gelebilecek ilave tediye veya ikramiyeler, askı bitiminden sonra yapılacak ilk maaş ödemesiyle birleştirilerek ödenebilecektir. Ancak, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 88'inci maddesinin dördüncü paragrafında bulunan “...Kamu idaresine ait işyerlerinde çalıştırılan sigortalıların iş sözleşmesinin askıda kaldığı aylara ait genel sağlık sigortası primi, 82'nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırının 30 günlük tutarı üzerinden ilgili kamu idaresince ödenir...” hükmünden dolayı, her bir işçi için SGK’ya iki ay boyunca asgari ücretin %12’si oranında Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödenmesi gerekmektedir. GSS primlerinin beyan ve ödenmesinde e-bildirge sistemindeki 41 No.lu belge türü kullanılacaktır. Yapılacak işlemlerde herhangi bir cezai duruma düşülmemesi bakımından işlemler gerek askıya alma, gerek GSS uygulamalarında, bağlı bulunulan SGK birimleri ile koordineli bir şekilde yürütülecektir.
4. Yıllık izinlerin kullandırılması konusunda; Cumhurbaşkanlığının 2021/14 No.lu Genelgesi'nde bildirildiği üzere, işçilerin yıllık ücretli izinlerinin yılı içerisinde, varsa birikmiş yıllık ücretli izinlerinin ise azami üç yıl içerisinde kullandırılarak tüketilmesi talimatlandırılmıştır. Bu itibarla, işçinin hak ettiği yıllık ücretli izinleri bir sonraki yıla kalmayacak şekilde izni hak ettiği dönem içerisinde kullandırılacaktır.
5. 696 sayılı KHK kapsamında kadroya geçirilen işçiler emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları gün emekliye sevk edileceklerdir.
6. İşçi nakilleri ile ilgili olarak ise; 26/11/2020 tarihli ve 17312574 sayılı Bakanlığımız Genelgesinde belirtildiği üzere, Cumhurbaşkanlığının 2019/4005 No.lu Genelgesi uyarınca ve 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen sürekli veya geçici işçilerin kadroları isim ve il bazında vize edildiğinden, işçilerin en son ihale sözleşmesindeki teşkilat ve birimdeki işler üzerinden çalışmaya devam etmeleri gerekmekte olup hiçbir şekilde il dışına nakilleri mümkün olamamaktadır. Ancak işin ve iş yerinin gerektirdiği zorunlu hâllerde Valiliğinizce il içi yer değişikliği yapılabilecektir. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.