KamuMeb

2023/27 Genelge (Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlamaları)

EĞİTİM PERSONELİ

Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından E-88013337-821.07-81207911 sayılı 9 Ağustos 2023 tarihli Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlamaları konulu 2023/27 Genelge yayınlandı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzalı genelgede "“Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” ilkesi ile hür ve bağımsız yaşama kararlılığını ortaya koyan milletimiz, istiklal ve istikbaline olan güçlü inancı sayesinde dillere destan bir millî mücadele yürütmüştür. Milletimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının öncülüğünde yalnız kendi tarihine değil, dünya tarihine de etki eden istiklal mücadelesi, Anadolu’daki bin yıllık millet varlığımızı pekiştirerek ebedîleştirmiştir. 

Türkiye Cumhuriyeti; kahramanlıklarla dolu bir mücadeleyle kendimize vatan kıldığımız bu coğrafyada, binlerce yıllık devlet geleneğimizin en son ve en genç temsilcisi olarak köklerimizden yükselmiştir. Bir asır öncesinde ortaya çıkan ve milletimizin kültürel kodlarında varlığı daim olan millî mücadele ruhu; tarihe gömülmek istenen bir milletin küllerinden doğuşunun, şahlanışının ilhamı olmaya devam etmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yılı, aynı zamanda Türkiye Yüzyılı’nın da başlangıcı olacaktır.

Millî Eğitim Temel Kanunu’nda belirtildiği gibi millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarırken millî mücadelemizin köklü hatırasını yaşatmak üzere Cumhuriyetimizin 100. yılının ülkemizin dört bir yanında, yurt dışı temsilciliklerimizde büyük bir coşkuyla kutlanacağı, 100. Yıl Kutlamaları’nın Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda yürütüleceği İlgi Genelge ile bildirilmiştir. Bu kapsamda;

1 - Bakanlığımız adına 100. Yıl Kutlamaları’nın koordinasyonu ilgili Bakan Yardımcılığımız ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünde olacaktır.

2 - 100. Yıl Kutlamaları kapsamında Bakanlık merkez teşkilatınca gerçekleştirilecek her türlü faaliyet, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulacak bir komisyon tarafından planlanıp yürütülecektir. İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri ile yurtdışı temsilciliklerimiz; Bakanlığımızın düzenleyeceği faaliyetleri takip edecek, yerel faaliyetlerinden yararlanacak ve bu faaliyetlerin hayata geçirilmesi hususunda üzerine düşen görevleri yerine getirecektir.

3 - 100. Yıl Kutlamaları kapsamında tören ve etkinlik programlarının hazırlanıp uygulanması için il/ilçe millî eğitim müdürlükleri, okul müdürlükleri ve yurtdışı temsilciliklerimizde kutlama komisyonları oluşturulacak, bu komisyonlar kutlama programlarının etkili ve eksiksiz olarak gerçekleştirilmesi amacıyla görev yapacaktır.

4 - Kutlama komisyonları; kamu kurum ve kuruluşları, belediye başkanlıkları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak 100. Yıl Kutlamaları’nın önemine uygun faaliyetler planlayacaktır.

5 - Kutlama komisyonları; üniversiteler, kamu kurumlarıyla iş birliği yaparak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftası ve yıl içerisinde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere millî mücadele kahramanlarımızı, istiklal, istikbal, millî birlik ve beraberlik, vatan sevgisi, yurt savunması konularını ele alan faaliyetler düzenleyecektir.

6 - 100. Yıl Kutlamaları kapsamında yapılacak faaliyetlerin finali niteliğinde olacak en kapsamlı organizasyonlar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftasında ve 29 Ekim 2023 tarihinde yapılacaktır.

6 - İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri, okul müdürlükleri ve yurtdışı temsilciliklerimiz; hazırlayacakları programlarda imkân ve çevresel koşulları dikkate alarak eğitici, bilgilendirici etkinlik programlarının hazırlanmasına, çocuk ve gençlerimizin millî şuurunun, manevi değerlerinin geliştirilmesine özen gösterecektir. 

8 - Okul/kurumlarımızda düzenlenecek programlara mülki idare erkânı, şehit yakınları, gaziler davet edilecek; şehit yakınlarının, gazilerin etkinliklerde yer almasına özen gösterilecektir.

9 - Eğitim kurumları, 100. Yıl Kutlamaları’nı öncelikle kendi bünyelerinde gerçekleştirecek; birbirine mesafe olarak yakın konumda olan eğitim kurumları, yapacakları etkinlikleri birlikte hazırlayacakları programlarla da icra edebilecektir.

10 - Kutlama ve etkinliklerde kullanılacak her türlü proje dokümanı, logo, afiş, duyuru, davetiye, ilan vb. görsel ve belgeler için İletişim Başkanlığınca oluşturulan www.yuzuncuyil.gov.tr web sitesinden yararlanılacaktır.

11 - 100. Yıl Kutlamaları planlanırken 30.06.2021 tarihli ve 31527 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tasarruf Tedbirleri" konulu 2021/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi dikkate alınacaktır.

Bilgilerini ve 2023 yılı boyunca Bakanlığımıza bağlı tüm okul, kurum ve temsilciklerimizde düzenlenecek etkinliklerin yukarıda yer verilen açıklamalar çerçevesinde Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir şekilde gerçekleştirilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim." denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.