KamuMeb

2024 Yılı Sözleşmeli Öğretmenlik Tercih ve Atama Kılavuzu

EĞİTİM PERSONELİ

2024 Yılı Sözleşmeli Öğretmenlik Tercih ve Atama Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî eğitim kurumlarında sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmak üzere 17 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan Sözleşmeli Öğretmenliğe Başvuru Duyurusu kapsamında sözlü sınava giren adaylardan başarılı olanların tercih ve atama işlemlerine ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır.

Sözlü Sınav Sonucuna İtiraz

1. Adaylar Sözleşmeli Öğretmenlik Sözlü Sınav sonucuna itirazlarını en yakın il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne Ek-1 Takvim’de belirtilen tarihler arasında dilekçe yoluyla yapacaktır.

2. İtiraz dilekçeleri il/ilçe millî eğitim müdürlükleri aracılığıyla en kısa sürede adayların sözlü sınava katıldıkları il millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir.

3. Sözlü sınav sonuçlarına itirazlar sözlü sınav komisyonları tarafından değerlendirilecektir. Değerlendirme sonuçları ilgililere sözlü sınav yapılan il millî eğitim müdürlüğünce yazılı olarak bildirilecektir.

Tercih Başvurusu

1. Kurum tercih başvuruları kişisel e-devlet kullanıcı adı ve şifre kullanmak suretiyle edevlet sistemi üzerinden alınacak olup adaylar tercih başvurularını onaylatmak üzere herhangi bir ilçe veya il millî eğitim müdürlüğüne gitmeyeceklerdir.

2. Adayların tercih başvurularını Ek-1 Takvim’de belirlenen tarihin son günü saat 16.00’ya kadar tamamlamış olmaları gerekmektedir. 

3. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alan adaylar, en fazla 40 (kırk) eğitim kurumunu elektronik ortamda tercih edebilecektir.

4. Adaylar, başvurunun ilk aşamasında başvuru yaptıkları alanda tercih yapacaktır.

5. Tercihler, aynı il ve/veya farklı illerde bulunan eğitim kurumları arasından istenilen öncelik sırasına göre yapılabilecektir.

6. Tercihlerine 40’tan fazla eğitim kurumu açılan adaylar tercih dışı seçenek olarak; “Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istemiyorum.” ya da “Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum.” seçeneklerinden birini mutlaka işaretleyeceklerdir.

7. Tercihlerine atanamayan adaylardan “Tercihlerim dışındaki eğitim kurumlarına atanmak istiyorum.” seçeneğini işaretleyenler, ilan edilen kontenjanlardan boş kalan eğitim kurumlarına bilgisayar kurasıyla atanmak üzere değerlendirmeye alınacaktır.

8. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı Kurul Kararı gereğince, bilişim teknolojileri alanına atanmak üzere başvuruda bulunan adaylardan; Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Matematik-Bilgisayar Bölümü, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Teknolojisi Bölümü/Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü, Bilgi Teknolojileri bölümü mezunları ile Yönetim Bilişim Sistemleri bölüm mezunları mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları dışındaki eğitim kurumlarını tercih edeceklerdir.

Atamalar

1. Sözlü sınavda başarılı olanların atamaları, tercihleri de dikkate alınarak sözlü sınav başarı puanı üstünlüğüne göre elektronik ortamda gerçekleştirilecektir. Sözlü sınav başarı puanı, KPSS puanının % 50’si ile sözlü sınav puanının % 50’si alınarak hesaplanacaktır. Sözlü sınav başarı puanının eşitliği halinde KPSS puan üstünlüğü dikkate alınacak; eşitliğin devamı durumunda diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana öncelik verilecektir. Eşitliğin bu şekilde de bozulmaması durumunda ise atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenecektir.

Atamaların Duyurulması, Tebligat ve Göreve Başlama

1. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen atama sonuçları, e-devlet sistemi üzerinden yayımlanacak olup adaylar sonuçlarını kişisel e-devlet kullanıcı adı ve şifresiyle öğrenebilecektir.

2. Atama sonuçları, ataması gerçekleştirilenlerin başvuruda belirttikleri cep telefonu numaralarına kısa mesaj yoluyla bildirilecektir.

3. Atama kararnameleri il millî eğitim müdürlüklerine elektronik ortamda gönderilecektir.

4. İl millî eğitim müdürlükleri illerine atanan öğretmenler için 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu, 3 Haziran 2022 tarihli ve 31855 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri doğrultusunda güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlemlerini ivedilikle başlatacaklardır.

5. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tamamlanan adaylardan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri doğrultusunda valiliklerde oluşturulan Değerlendirme Komisyonunca göreve başlatılması uygun görülenlere 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre tebligat yapılacaktır. Tebligat adresi adayların tercih başvurusunda belirttikleri ve atama kararnamesinde yer alan adres olup adresin hatalı, eksik olması veya sonrasında değişmesi durumunda oluşacak hukuki sonuçlardan adaylar sorumlu olacaklardır.

6. Değerlendirme Komisyonunca göreve başlatılması uygun görülmeyen adaylar hakkında alınan karar ile bu karara ilişkin nesnel ve gerekçeli değerlendirmeler Personel Genel Müdürlüğüne bildirilecektir.

7. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması işlemlerinin her evresinde ilgili mevzuat hükümlerine göre gizliliğe uyulması gerekmektedir.

8. Atama kararnameleri kendilerine tebliğ edilenlerin göreve başlamak üzere 15 günlük yasal süresi tebliğ tarihinden itibaren başlayacaktır. Göreve başlama esnasında adaylardan;

8.1.Aday tarafından başvuru esnasında sisteme girilen/beyan edilen atamaya esas (mezuniyet belgesi veya diploma, varsa formasyon belgesi, varsa denklik belgesi, felsefe bölümü mezunlarından 16 kredi sosyoloji, 16 kredi psikoloji; sosyoloji bölümü mezunlarından 8 kredi mantık, 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji aldığına dair belge vb.) belgelerin aslı,

8.2.Elektronik Başvuru Formu (il millî eğitim müdürlüklerinden temin edilecektir),

8.3.Son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf (6 adet),

8.4.Nüfus cüzdanı/kimlik kartı fotokopisi,

8.5.Mal bildirimi (il millî eğitim müdürlüklerinden temin edilecektir),

8.6.Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi (il millî eğitim müdürlüklerinden temin edilecektir),

8.7.Başvuru esnasında Pedagojik Formasyon Belgesi yerine resmî yazı ibraz edenlerden Pedagojik Formasyon Belgesi,

8.8.Sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu (güncel tarihli),

Not: Sağlık kurulu raporu Sağlık Bakanlığının “erapor.saglik.gov.tr/portal/” internet adresinde yer alan “e-Rapor Doğrulama” sisteminde sorgulanacak, bu sistemde doğrulanmayan sağlık kurulu raporları kabul edilmeyecektir.

8.9.Erkek adaylar için e-devlet üzerinden alınacak barkodlu askerlik durum belgesi,

8.10.E-devlet üzerinden alınacak barkodlu adli sicil kayıt belgesi istenecektir.

Not: İl veya ilçe millî eğitim müdürlükleri adayın elektronik başvuru formundaki beyan ettiği bilgilerle atamaya esas belgelerin uyuşup uyuşmadığını kontrol edecekler ve atamaya esas belgelerden birer nüsha alarak adayın özlük dosyasında muhafaza etmek üzere saklayacaklardır. Bilgilerin uyuşmaması halinde durum Personel Genel Müdürlüğüne bildirilecektir.

9. İstenilen belgeleri tam olarak ibraz edenler, sözleşme yapılarak göreve başlatılacak; belgelerinde eksiklik görülenler ya da belgeleri eksik olanlar göreve başlatılmayacaktır.

10. Elektronik Başvuru Formundaki beyanları ile ibraz ettikleri belgeler il millî müdürlüklerince değerlendirilecek, göreve başlatılmasına engel hali bulunmayanlar göreve başlatılacak; göreve başlatılmasında tereddüde düşülenler ise değerlendirilmek üzere Personel Genel Müdürlüğüne bildirilecektir.

11. Göreve başlama esnasında istenilen sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden alınacak sağlık kurulu raporunda yer alan ifadeler doğrultusunda göreve başlatılmasında tereddüt oluşanlar için il millî eğitim müdürlüğü bünyesinde komisyon oluşturulacak, komisyon tarafından göreve başlatılma kararı alınanlar, bu kararın mülki idare amirince de uygun görülmesi halinde görevine başlatılacak; göreve başlatılması uygun görülmeyenler komisyon kararı ve sağlık kurulu raporu eklenmek suretiyle mülki idare amirinin uygun görüşüyle Personel Genel Müdürlüğüne bildirilecektir.

Göreve Başlamayanlar Hakkında Yapılacak İşlemler

1. Belgeyle ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın süresi içerisinde göreve başlayamayanlar ile belgeyle ispatı mümkün zorlayıcı sebepler dâhilinde iki ay içinde görevine başlamayanların atamaları iptal edilecektir. Bu nedenle göreve başlama işlemleri il millî eğitim müdürlüklerince takip edilecek, yasal süresi içerisinde görevine başlamayanların bilgileri tebliğe ilişkin belgelerle birlikte Personel Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.

2. Ataması iptal edilenler, bir yıl süreyle sözleşmeli öğretmenlik pozisyonlarına atanmak üzere başvuruda bulunamayacaktır.

Atama Süreci

1. Sözleşmeli öğretmenliğe atama süreci Ek-1 Takvim’e uygun olarak gerçekleştirilecektir. Takvimde değişiklik olması halinde “personel.meb.gov.tr” adresinden ilan edilecektir.

Kılavuza https://personel.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_10/25212545_2024yilisozlesmeliogretmenliktercihveatamakilavuzu.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.