Teklif ile; öğretmenlere her öğretim yılında ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin bir maaş tutarında belirlenmesi amaçlanmaktadır.
COVID-19 salgınının 2020 yılının Mart ayında Ülkemizde de görülmeye başlamasının ardından eğitim-öğretime ara verilmeyerek uzaktan (online) eğitime geçilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda salgın bitse dahi hibrit eğitim modelinin yani online eğitimin devam edeceği ifade edilmektedir. Ancak buna rağmen bugüne kadar öğretmenlere herhangi bir destek sağlanmamıştır.
Önceki Milli Eğitim Bakanı, ''Bakanlığın öğretmen ve öğrencilere teknolojik desteği olacak mı? Bilgisayar ya da laptop alımlarında bir KDV indirimi söz konusu olabilir mi?'' sorusuna ''salgın bitse de uzaktan eğitimin kalıcı olacağını, vergi indirimi gibi bir paketin konuşulduğunu, öğretmen ve öğrencilerin bu tür imkanlardan faydalanmasını çok önemsediklerini'' belirtmiştir. Ancak aradan geçen bu sürede öğretmenlere dönük hiçbir somut gelişme yaşanmamıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen ve idarecilere doğrudan destek sağlamadığı gibi hiçbir kolaylık da sağlamamıştır. Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre (Avansas 2021) uzaktan çalışma yönetimi, ev harcamalarını aylık ortalama 619 TL artırmıştır. Bu durumu dikkate alan özel şirketlerin yüzde 60'ı uzaktan çalışma süresi boyunca çalışanlarına doğrudan destek sağlamıştır. Destek sağlanan başlıca kalemler hijyen kiti (kolonya, maske, dezenfektan), yemek masrafları, fatura desteği (elektrik, internet) ve kırtasiye ürünleri olmuştur. Özel sektör, uzaktan çalışma sürecinde çalışanlarına maddi destekte bulunurken Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi ülkeler arasında okulların en çok kapalı olduğu ve öğretmenlerin online eğitim yaptığı uzun süreçte Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yönde bir maddi desteği olmamıştır. Almanya tüm öğretmenlere ücretsiz diz üstü bilgisayar ve internet desteği vermiştir.
Bu durum dikkate alınarak, 2021-2022 eğitim öğretim yılı başında öğretmenlere ödenecek hazırlık ödeneğinde anlamlı bir artış yapılması gerekiyordu. Hazırlık ödeneğini düzenleyen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 32'nci maddesine göre; ''eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı''na dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere öğretim yılının başladığı ay için Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte ve Cumhurbaşkanı'nca belirlenen miktarda bir ödeme yapılmaktadır. 2020 yılında öğretmenlere 1210 TL hazırlık ödeneği verilmiştir. 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sonucunda hazırlık ödeneğinin 2021 yılı için 1250 TL olduğu ilan edilmiştir. Bu düşük artış oranı hiçbir şekilde kabul edilemez bir artıştır. Hazırlık ödeneğinde anlamlı bir artış yapılarak uzun süre evden ders yapılmış olunması ve yeni dönemde de uzaktan eğitimin devam etmesi durumu göz önüne alınarak elektrik ve internet faturası, yeni bilgisayar ihtiyacı, var olan bilgisayar veya laptop donanımının yenilenmesi ihtiyacı vs. harcamalarında artış yaşayan ve artan enflasyonla birlikte kırtasiye ürünlerine ciddi zamların yapılması nedeniyle öğretmenlere anlamlı bir destek sağlanabilirdi. OECD verilerine göre, üye ülkeler arasında Satınalma Gücü Paritesine göre öğretmenlere en az maaşın verildiği ülkelerden birisinin ülkemiz olduğu ve pandemi sürecinde öğretmenlere hiçbir desteğin sağlanmadığı da dikkate alındığında 2021 ve sonraki yıllar için reva görülen hazırlık ödeneği çok düşük miktarda kalmıştır.
Kanun Teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3790.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (1 Eylül 2021)
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (1 Eylül 2021)
27/5 Dönemi ve Yasama Yılı 2/3790 Esas Numaralı 1 Eylül 2021 tarihli 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir tarafından TBMM'ne sunuldu.