İngilizce Çevrim İçi Yaz Okulu’na yönelik hazırlanan bu rapor, Yaz Okulu’nun kullanımıyla ilgili bazı istatistiksel verileri analiz etmeyi ve Yaz Okulu’na yönelik öğrenci görüşlerini ortaya koymayı hedefleyen bir tarama çalışmasıdır. Buna uygun olarak, öncelikle EBA platformu üzerindeki bu Yaz Okulu’na yönelik Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden alınan kullanım verileri sunulmuş ardından Yaz Okulu’nu kullanan öğrenciler için hazırlanan bir anket yoluyla elde edilen veriler üzerinden öğrenci görüşleri analiz edilmiştir.
Raporun hazırlanmasında kullanılan veriler İngilizce Çevrim İçi Yaz Okulu’nu 1 Temmuz – 26 Ağustos 2020 tarihleri arasında takip eden ilk ve ortaokul öğrencilerinden elde edilmiştir. Araştırma kapsamında yürütülen anket çalışmasına ise Yaz Okulu’nu kullanan 17790 ilk ve ortaokul öğrencisi katılmıştır.
İngilizce Çevrim İçi Yaz Okulu değerlendirme raporuna ilişkin veriler, iki kaynaktan elde edilmiştir. Birinci kaynak Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden elde edilen Yaz Okulu kullanım verileridir. Bu kapsamda İngilizce Çevrim İçi Yaz Okulu’na toplam tekil öğrenci giriş sayısı, ders ve etkinlik bazında giriş sayıları ile sınıflar ve dil düzeylerine göre giriş sayılarına yer verilmiştir.
İkinci kaynak ise geliştirilen 11 maddelik çevrim içi bir anket aracılığı ile elde edilen ve öğrencilerin Yaz Okulu’na yönelik görüşlerini içeren bilgilerdir. Anket yoluyla özetle öğrencilerin Yaz Okulu’na ilişkin kullanım tercihleri ile genel görüşleri elde edilmeye çalışılmıştır. Anketin geliştirilme sürecinde uzman görüşlerine başvurularak kapsam geçerliği sağlanmış ve uzmanlardan gelen dönütlere göre maddelerde gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Anketin ilk kısmı katılımcılara ait demografik bilgilere (cinsiyet ve sınıf seviyesi) yönelik soruları içermektedir. Devamında ise Yaz Okulu’nun kullanım sıklığı, düzeyi ve işlevselliğine yönelik sorulara yer verilmiştir.
Yaz Okulu’nun kullanım verileri Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden elektronik ortamda alınmıştır. İkincil veri kaynağını oluşturan anket verileri ise çevrim içi olarak hazırlanmış ve EBA üzerindeki Yaz Okulu’na girişte açılır bir pencere olarak öğrencilerin erişimine 27 Temmuz 2020 tarihinde sunulmuş 26 Ağustos 2020 tarihine kadar ise yayında kalmıştır.
Veriler betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri ile incelenmiştir. Buna uygun olarak, katılımcılara yönelik frekans dağılımları ve yüzdelik bilgiler analiz edilmiştir. Veriler çevrim içi anket uygulaması üzerinden excel ortamında elde edilmiş ve analiz için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programına aktarılmıştır. Ardından, veri düzenleme işlemlerine tabi tutulmuştur. Özellikle açık uçlu anket sorularına ilişkin verilerin belirli temalar altında toplanması ve SPSS programına uygun olarak kodlanması noktasında detaylı çalışmalar yapılmıştır.
Bulgular bölümü iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden elde edilen Yaz Okulu’nun kullanımına ilişkin veriler analiz edilmektedir. Takip eden kısımda ise hazırlanan anket aracılığıyla elde edilen verilere ilişkin değerlendirme çalışmaları sunulmaktadır.
YAZ OKULU’NUN KULLANIMINA İLIŞKIN BULGULAR
Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden alınan İngilizce Çevrim İçi Yaz Okulu’na ders bazında toplam tekil giriş sayıları sunulmuştur. Buradaki veriler mükerrer öğrenci girişlerini içermemektedir.
Çevrim içi Yaz Okulu’na ders bazında toplam girişin 446.075 olduğu görülmektedir. Bunun yaklaşık %77’si A1 düzeyi derslere, geriye kalan %23’ü ise A2 düzeyi derslere giriş şeklinde gerçekleşmiştir. İngilizce Çevrim İçi Yaz Okulu A1 düzeyi derslerine katılımın A2 düzeyinden daha fazla olduğu görülmüştür.
İlgili Yaz Okulu’na etkinlik bazında toplam tekil girişin 2.800.355 olduğu görülmektedir. Buna göre Yaz Okulu’na talebin yüksek olduğu ifade edilebilir.
Girişlerin yaklaşık %80’i A1 düzeyindeki etkinliklere olurken, geriye kalan kısmının ise A2 düzeyindeki etkinliklere giriş şeklinde gerçekleştiği görülmektedir.
Yaz Okulu her bir seviyede 23 ders ve toplamda 530 e-etkinlik içermektedir. Bir öğrenci bir derse girdiğinde kaç etkinliği takip ederse etsin bu giriş ders bazında tek bir giriş olarak kabul edilmektedir. Ancak bir ders içinde ortalama 10 e-etkinlik yer almaktadır. Bu nedenle, verilen rakamlar sadece derse giriş istatistiklerini sunduğundan verilen rakamlara göre daha azdır. Ancak her iki şekildeki kullanım oranlarına bakıldığında bir tutarlılık olduğu görülmektedir. Yer alan giriş sayılarının sınıfa göre dağılım sayı ve oranları sunulmuştur.
Rapora //ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_09/11105642_ing_cevrimiciyazokulu_deg_raporu_1.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.