KamuMeb

Amacı Dışında Faaliyet Gösteren Kurumlar (10 Eylül 2024)

EĞİTİM PERSONELİ

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından E-35235946-410.03-113331036 sayılı 10 Eylül 2024 tarihli Amacı Dışında Faaliyet Gösteren Kurumlar konulu resmi yazı yayınlandı.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Bakan a. Fethullah GÜNER imzalı resmi yazıda ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 42'nci maddesi, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 17'nci maddesi göre ülkemizde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin Devletin gözetim ve denetimi altında yürütülmesi gerektiği belirtilmekte olup; resmî, özel ya da gönüllü her türlü kuruluşun eğitimle ilgili faaliyetleri Bakanlığımızın denetimine tabidir. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 3'üncü maddesinde "Her ne ad altında olursa olsun, eğitim ve öğretim sunmak amacıyla yürütülen faaliyetler Bakanlığın izin ve denetimine tabidir. Bu faaliyetleri yürütenler, özel öğretim kurumları için bu Kanunda öngörülen kurallara uymakla yükümlüdür" hükmü bulunmaktadır. Aynı Kanunun 2'nci maddesinde, "Çeşitli kurslar: kişilerin sosyal, sanatsal, sportif, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek, isteklerine göre serbest zamanlarını değerlendirmek amacıyla faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarını, (?) ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır.

Çeşitli kurslar kapsamında faaliyet gösteren kişisel gelişim kursları, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (s) bendinde, "Kişisel gelişim kursu: Kişilerin, sosyal ve kültürel alanlarda Bakanlıkça belirlenmiş uygun eğitim ortamlarında, öğrenim seviyelerine, ilgi ve isteklerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, dil, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği, serbest zamanlarını değerlendirdiği ve benzeri eğitimlerin verildiği çeşitli kurs kapsamındaki özel öğretim kurumlarını", (p) bendinde, "Özel öğretim kursu: Kişilerin, Bakanlıkça belirlenmiş bilim gruplarına uygun eğitim ortamlarında, ortaöğretim seviyesinde ilgi ve isteklerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği, serbest zamanlarını değerlendirdiği bir bilim grubunda eğitim veren özel öğretim kurumlarını", aynı fıkranın (bb) bendinde, "Sosyal etkinlik ve gelişim merkezi: Ortaokul öğrencilerinin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle birlikte akademik gelişimlerine yönelik çalışmaların yapıldığı özel öğretim kurumlarını, ifade eder." şeklinde tanımlanmıştır.

Çeşitli kurslar kapsamında faaliyet gösteren kurumlardan kişisel gelişim kursları İlgi (b)'de kayıtlı Yönetmeliğin Ek-4 tablosunda belirtilen ve kurum açma izninde yer alan programları uygulayabilmektedir.

Özel öğretim kursları kapsamında faaliyet gösteren kurumlar, kişilerin, Bakanlıkça belirlenmiş bilim gruplarına uygun eğitim ortamlarında, ortaöğretim seviyesinde ilgi ve isteklerine uygun öğretim programları doğrultusunda, bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirdiği, serbest zamanlarını değerlendirdiği Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin Ek-15 tablosunda yer alan bilim gruplarından bir bilim grubuna yönelik faaliyet yapabilmektedir.

Sosyal Etkinlik ve Gelişim Merkezi kapsamında faaliyet gösteren kurumlar, ortaokul öğrencilerinin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda, akademik gelişimlerine yönelik çalışmalarla birlikte, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin Ek-16 tablosunda yer alan, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetleri yapabilmektedir.

Yukarıdaki hükümler doğrultusunda özel öğretim kursları, sosyal etkinlik ve gelişim merkezleri ile çeşitli kurs kapsamındaki kişisel gelişim kurslarının kendi kurum türlerine uygun olarak faaliyette bulunmaları, kurumların kurum açma izinleri doğrultusunda faaliyet göstermeleri, kursiyer/öğrenci kayıtlarını kurum türü ve program seviyesine uygun olacak şekilde yapmaları, farklı bir kurum türünde faaliyet göstermek isteyenlerin gerekli şartları yerine getirerek ilgili kurum türüne dönüşmeleri gerekmektedir.

Özel öğretim kursları, sosyal etkinlik ve gelişim merkezleri ile çeşitli kurs kapsamında yer alan kişisel gelişim kurslarından, kendi kurum türünün uyduladığı programlar dışında farklı bir kurum türü veya seviyeye ait program uygulayan kurumların faaliyetlerinin, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "? söz konusu izni amacı dışında kullandığı tespit edilen kurumların kurum açma izni ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı iptal edilir." hükmü doğrultusunda değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle söz konusu kurumlara yukarıda yer alan konularda gerekli bilgilendirmenin ivedilikle yapılarak Valiliğinizce takibinin yapılması hususunda; bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.