KamuMeb

Çeşitli Kurslar, Özel Öğretim Kursları ile Sosyal Etkinlik ve Gelişim Merkezleri (17 Mayıs 2024)

EĞİTİM PERSONELİ

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından E-35235946-410.03-102563574 sayılı 17 Mayıs 2024 tarihli Çeşitli Kurslar, Özel Öğretim Kursları ile Sosyal Etkinlik ve Gelişim Merkezleri konulu resmi yazı yayınlandı.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Bakan a. Fethullah GÜNER imzalı resmi yazıda ''Bilindiği üzere 16.02.2024 tarihli ve 32462 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde; 06.03.2024 tarihli ve E-16915068-10.04-98249029 sayılı Makam Oluru ile Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesinde değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu değişikliklere ilişkin açıklamalar 06.03.2024 tarihli ve E-16915068-10.99-98290642 sayılı yazımız ile valiliklere duyurulmuştur.

Buna göre;

1- Çeşitli kurs kapsamında faaliyette bulunan kişisel gelişim kurslarından, sosyal etkinlik ve gelişim merkezine ya da özel öğretim kursuna dönüşmek isteyen kurumların dönüşümlerinin herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmeksizin ivedilikle tamamlanması gerekmektedir. Söz konusu kurumlara yeni döneme ilişkin alınacak kayıtların, kurumların faaliyet gösterdikleri kurum tür ve seviyesine uygun olması gerekmektedir.

2- 05.08.2023 tarihli ve 32270 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle özel öğretim kurslarında uygulanan bilim grupları fen bilimleri bilim grubu ve sosyal bilimler bilim grubu şeklinde düzenlenmiş olup söz konusu kurslar uygulamak istediği bilim gruplarındaki bilim grubu alanlarından birini, birkaçını veya tamamını uygulayabilecek ancak birden fazla bilim grubunda faaliyet gösteremeyeceklerdir. Bu nedenle düzenlenen mevzuata göre henüz bilim grubunu belirlememiş olan özel öğretim kurslarının Mayıs 2024 sonuna kadar hangi bilim dalında faaliyet göstereceklerini belirleyerek kurum açma izinlerini buna göre yenilemeleri gerekmektedir.

3- Sosyal etkinlik ve gelişim merkezlerinde, sosyal etkinlik faaliyetleri kapsamında uygulama dersliğinde Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği EK-16'da yer alan ve MEBBİS Özel Öğretim Kurumları Modülünde tanımlanan kursiyerlerin yaş ve seviyelerine uygun en az bir sosyal etkinlik programı kullanılacaktır. Ayrıca, söz konusu kurumlarda öğrencilerin sınıf seviyesine uygun akademik eğitimleri destekleyecek çalışmalar da yürütülebilecektir.

4- Sosyal etkinlik ve gelişim merkezlerinde akademik destek çalışmaları; "Sosyal Etkinlik ve Gelişim Merkezi 5. Sınıf", "Sosyal Etkinlik ve Gelişim Merkezi 6. Sınıf", "Sosyal Etkinlik ve Gelişim Merkezi 7. Sınıf", "Sosyal Etkinlik ve Gelişim Merkezi 8. Sınıf" şeklinde MEBBİS ve e-Özel sisteminde tanımlanmış olup, söz konusu kurumlara kursiyer kayıtlarında kursiyerlerin ortaokul sınıf seviyelerine uygun olarak kayıtlarının yapılması gerekmektedir.

5- Çeşitli kurs kapsamında faaliyette bulunan kurumlar, özel öğretim kursları ile sosyal etkinlik ve gelişim merkezlerinin reklam, ilan veya tanıtıcı faaliyetlerinde kurum açma izinlerinde yer almayan herhangi bir programı uygulamalarına veya bununla ilgili reklam, ilan ve tanıtıcı faaliyette bulunmalarına izin verilmeyecektir.

Bu kapsamda, kurumların dönüşümünün yukarıda belirtilen hususlar dikkate alınarak ivedilikle tamamlanması, bu hususlara ilişkin kurumların uyarılması ve işlemlerin yürütülmesi gerekmektedir. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.