KamuMeb

Deprem Bölgesindeki İllerde Öğrenim Gören Öğrencilerin Nakil ve Geçişleri (18 Nisan 2023)

EĞİTİM PERSONELİ

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından E-24659360-490.99-74680369 sayılı 18 Nisan 2023 tarihli Deprem Bölgesindeki İllerde Öğrenim Gören Öğrencilerin Nakil ve Geçişleri konulu resmi yazı yayınlandı.

Bakan Yardımcısı Sadri ŞENSOY imzalı resmi yazıda ''06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve bölgedeki pek çok ili etkileyen depremler nedeniyle Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesinde öğrenim gören öğrencilerin afet bölgesi de dâhil olmak üzere diğer illerimizdeki yüz yüze eğitim veren okul/kurumlara nakilleri konusunda bazı tereddütlerin yaşandığı, Genel Müdürlüğümüze ulaşan bilgilerden anlaşılmış olup söz konusu öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları adına aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Buna göre ;

1-Yüz yüze eğitim veren okul/kurumların 2., 4., 6. ve 8. dönem seviyesinde öğrenim gören öğrencilerin nakil ve geçiş işlemlerinde ilgili alan/dalın açık olması şartıyla öğrenci bulunup bulunmadığına bakılmaksızın işlemlerin gerçekleştirilmesi,

2-Alan/dalın yerleşim birimindeki okullarda bulunmaması halinde il/ilçe genelinde durumun değerlendirilmesi, bunun da mümkün olamaması hâlinde öğrenci reşit ise kendi talebi ile değilse veli talebi dikkate alınarak diğer il/ilçelere yönlendirilmesi,

3-Öğrenim gördüğü il/ilçede alan/dalın bulunmaması veya başka bir il/ilçeye gitmek istememesi hâlinde öğrencilerin mesleki eğitim merkezi veya açık öğretim lisesine yönlendirilmeleri, gerekmektedir.

4-Bu yazı kapsamındaki Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin sigortalılık iş ve işlemleri Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 08.03.2023 tarihli ve E-90757378-210.01-71743716 sayılı yazısında belirtildiği şekilde yapılacaktır.

06 Şubat 2023 tarihi itibarıyla yüz yüze eğitim kurumları; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde olan öğrenciler ile yüz yüze eğitim kurumları bu iller olup belirtilen tarihten sonra diğer illere nakil olan öğrenciler 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'nde yer alan devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacaktır. Bu durumdaki Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden yüz yüze eğitime devam edemeyenlere, birinci dönemde oluşan yüz yüze eğitim ders notlarının ikinci dönem yüz yüze eğitim ders notu olarak kayıtlı olduğu okul/kurumlar tarafından sisteme girilecektir. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından E-90757378-210.01-71743716 sayılı 8 Mart 2023 tarihli Afet Bölgesinde Öğrenim Gören Öğrencilerin Nakil ve Geçişleri konulu Bakan Yardımcısı Bakan a. Sadri ŞENSOY imzalı resmi yazıda ''06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve bölgedeki pek çok ili etkileyen depremler ve iklim şartları nedeniyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri dışındaki illerimizdeki resmî/özel okullar ile yaygın eğitim kurumlarında 20 Şubat 2023 tarihinde eğitim ve öğretim faaliyetleri başlamıştır.

Belirtilen tarihte eğitim ve öğretime başlanamayan illerimizde ortaöğretim düzeyinde eğitim gören öğrencilerin, Ülke genelinde eğitime erişimlerinin üst seviyede sağlanabilmesi amacıyla, talepleri doğrultusunda, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin “Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu” başlıklı 23'üncü maddesinin 6'ncı fıkrası hükümlerine göre Ülkemiz genelindeki okullara il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca herhangi bir mağduriyete sebebiyet vermeden yerleştirme işlemleri devam etmektedir.

Ancak, eğitim ve öğretime başlanamayan illerimizde, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin afet bölgesi de dahil olmak üzere diğer illerimizdeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına nakilleri konusunda bazı tereddütlerin yaşandığı, Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden anlaşılmış olup söz konusu öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları adına aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Buna göre, afet bölgesindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin nakil ve geçiş işlemlerinde;

1. 9, 10, 11 ve 12'nci sınıf seviyesinde öğrenim gören öğrencilerin nakil ve geçiş işlemlerinde ilgili alan/dalın Makam Onayı ile açık olması şartıyla öğrenci bulunup bulunmadığına bakılmaksızın işlemlerin gerçekleştirilmesi,

2. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullardan gelen ya da ortaöğretim kayıt alanı içinde tercihe bağlı olarak öğrenci alan okullarda öğrenim gören öğrencilerin Anadolu Teknik/Anadolu Meslek Programına (Sınavlı) nakil taleplerinin merkezi sınav puanı bulunması şartıyla aynı alan/dalda kontenjan şartı aranmaksızın taban puanına en yakın okula gerçekleştirilmesi,

3. Alan/dalın yerleşim birimindeki okullarda bulunmaması halinde il/ilçe genelinde durumun değerlendirilmesi, bunun da mümkün olamaması halinde veli isteği dikkate alınmak suretiyle, öğrencinin diğer il/ilçelere yönlendirilmesi,

4. Öğrencinin öğrenim gördüğü alan/dalın il/ilçede bulunmaması ve velinin başka bir il/ilçeye yerleşmek/göndermek istememesi halinde, öğrencinin Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre şartların oluştuğu diğer okul türleri ile mesleki eğitim merkezi veya mesleki açık öğretim lisesine yönlendirilmesi gerekmektedir.

Bununla birlikte; yazımız ekinde de bir örneği yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının 9 Şubat 2023 tarihinde https://www.sgk.gov.tr/Duyuru internet sayfasında yayımlanan açıklamalar esas alınarak nakil ve geçişleri yapılan öğrencilerin “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi”, nakil ve geçiş yapılan tarih itibarıyla ilgili okul müdürlüklerince yapılacağından bu öğrencilerin nakil ve geçiş tarihleri, işletmeden ayrılış ve sigorta çıkış tarihi olarak e-Okul/e-Mesem sistemine otomatik olarak yansıtılacaktır.

Afet bölgesindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından nakil ve geçişleri yapılan öğrencilerin “Sigortalı İşten Çıkış Bildirgesi” ile ilgili aylara ait “Aylık Prim Bildirgeleri”nin, öğrencilerin nakil ve geçiş tarihinden önce kayıtlı bulundukları okul müdürlüklerince 26 Mayıs 2023 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun e-Bildirge sisteminden yapılması halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılacaktır.

Bakanlığımıza bağlı tüm okul ve program türlerinde kayıtlı öğrencilerin devamsızlık durumları e-Okul/e-Mesem sistemine yansıtılacaktır. Ayrıca 06 Şubat 2023 tarihi itibarıyla ikamet adresleri Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde olup diğer il/ilçe ve okullarda öğrenim gören öğrenciler; 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'nde yer alan devamsızlıkla ilgili hükümlerden muaf tutulacaktır.

Bunun yanısıra Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri gereği öğrenci velisinin talep etmesi halinde, öğrencinin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılına ait öğrenim hakkını kullanmamış sayılabileceği yönünde gerekli rehberlik ve yönlendirmenin yapılması hususunda, bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.'' denilmiştir.

T.C.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
DUYURU

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa İllerinde Meydana Gelen Deprem Felaketi Nedeniyle Prim Borçlarının Ödenme Süreleri ile Kuruma Verilmekle Yükümlü Olunan Bilgi, Belge ve Beyannamelerin Verilme Sürelerinin Ertelenmesine Dair Duyuru

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri için mücbir sebep hali ilan edilmiştir.

Devletimizin tüm kurumları ile birlikte afet yaşanan illerdeki işverenlerimiz, sigortalılarımız ve hak sahiplerinin iş ve işlemlerini kolaylaştırılmaya devam edilmektedir. Bu amaçla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aşağıdaki önlemler alınmış olmakla birlikte ihtiyaç duyulması halinde ivedi olarak yeni tedbirler de alınacaktır.

Meydana gelen deprem felaketi tarihi itibarıyla Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren işyerleri ile bu illerde çalışan veya ikamet eden sigortalılarımız 06/02/2023 ila 31/07/2023 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanunun 91 inci maddesi kapsamına alınmıştır.

Buna göre mücbir sebep kapsamına alınan yerler için;

a) 06/02/2023 ila 30/04/2023 tarihleri arasında, 5510 sayılı Kanuna göre vermekle yükümlü olunan her türlü bilgi, belge ve beyannamelerin (iş kazaları ile meslek hastalıkları bildirimleri dahil) 26/05/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) Kuruma verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılacaktır.

b) 06/02/2023 tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, aylarına ait prim borçları 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinde belirtilen gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 31/08/2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar ertelenecektir.

c) Ödeme vadesi geçmiş borçları çeşitli kanunlar uyarınca yeniden yapılandırılmış veya 6183 sayılı Kanun uyarınca tecil ve taksitlendirilmiş olup, kapsama alınan illerdeki yerler için 06/02/2023 tarihi itibarıyla yapılandırma/taksitlendirme işlemleri bozma koşuluna girmemiş işveren, sigortalı ve hak sahiplerinin ödeme vadesi 06/02/2023 ila 31/07/2023 tarihleri arasında sona eren taksitlerini 31/08/2023 kadar ödemeleri halinde yasal süresi içinde ödenmiş sayılacaktır.

d) Borçlanma ve ihya kapsamındaki borçlardan son ödeme tarihi 06/02/2023 ila 31/08/2023 tarihleri arasında olanlar için son ödeme tarihi 31/08/2023 olarak dikkate alınacaktır.

e) Kontrol muayenesine tabi olanlardan kontrol muayene tarihleri 01/02/2023 ila 31/08/2023 tarihleri arasında olanların, kontrol muayene tarihleri 31/08/2023 olarak belirlenmiştir.

f) Fazla veya Yersiz Ödemeler ve Kamu Zararlarından Kaynaklanan Kurum Alacaklarından 06/02/2023 tarihi itibarıyla yapılandırma/taksitlendirme işlemleri bozma koşuluna girmemiş ve ödeme süresi dolmuş mevcut alacaklar ile 31/08/2023 tarihine kadar tahakkuk edecek olan alacakların son ödeme tarihi ilgili mevzuatı gereği gecikme zammı uygulanmaksızın 31/08/2023 tarihine (bu tarih dahil) ertelenecektir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.