KamuMeb

e-Mesem İlçe Onay İşlemleri (29 Mayıs 2023)

EĞİTİM PERSONELİ

Milli Eğitim Bakanlığı  Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından E-19863661-713.01-77017776 sayılı 29 Mayıs 2023 tarihli e-Mesem İlçe Onay İşlemleri konulu resmi yazı yayınlandı.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdür V. Bakan a. Ahmet KAYA imzalı resmi yazıda ''Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin "Tanımlar" başlıklı 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ll) bendinde, e-Mesem: Mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okul/kurumların eğitim, öğretim ve yönetimle ilgili iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü ve bilgilerin muhafaza edildiği sistem" olarak tanımlanmıştır.

Bu nedenle; mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı öğrenciler ve sınav adayları ile ilgili iş ve işlemlerin, Bakanlığımız Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen e-Mesem sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda; okul/kurumlar tarafından yapılan bazı işlemler il/ilçe milli eğitim müdürlüğünün onayına bağlanmıştır.

1. Öğrenci Denklik İşlemleri:

Okul/kurumlar tarafından öğretim yılının ikinci döneminde yapılan denklik işleminin "İlçe MEM Şube Müdürü" kullanıcısı tarafından onaylanması gerekmektedir. Onay işleminden sonra öğrencinin birinci dönemine otomatik veri giriş izni tanımlamakta ve 7 (yedi) gün süreyle öğrencinin birinci dönemine ders ve performans puanı girişi yapılabilmektedir.

2. Öğrenci Bilgi Değişikliği:

Okul/kurumlar tarafından yapılan bilgi değişikliği işlemlerinde öğrenciye sorumlu ders çıkması durumunda, yapılan işlemin "İlçe MEM Şube Müdürü" kullanıcısı tarafından onaylanması gerekmektedir. Onay işleminden sonra öğrencinin birinci dönemine otomatik veri giriş izni tanımlamakta ve 7 (yedi) gün süreyle öğrencinin birinci dönemine ders ve performans puanı girişi yapılabilmektedir. Aynı öğrenci için birden fazla bilgi değişikliği talebi oluşturulabilir.

3. Öğrenci Veri Giriş İzni:

Mesleki eğitim merkezi programına öğretim yılının ikinci döneminde diğer okul ve program türlerinden nakil ve geçişyapan öğrencilerin birinci dönemlerine ders ve performans puanı girişi yapılabilmesi için öncelikle okul/kurum müdürlüğü tarafından e-Mesem "Öğrenci Veri Giriş İzni" sayfasından talep oluşturulması ve talebin "İlçe MEM Şube Müdürü" kullanıcısı tarafından onaylanması gerekmektedir. Onay işleminden sonra öğrencinin birinci dönemine otomatik veri giriş izni tanımlamakta ve 7 (yedi) gün süreyle öğrencinin birinci dönemine ders ve performans puanı girişi yapılabilmektedir.

Yukarıda belirtilen işlemlerin sağlıklı yürütülebilmesi için öncelikle e-Mesem "İl MEM Kullanıcı Yöneticisi" (İl milli eğitim müdürlüğü mesleki eğitimden sorumlu müdür yardımcısı/şube müdürü, şef veya il mebbis yöneticisi) tarafından e-Mesem "Yönetici Modülü"nden ilçe milli eğitim müdürlüğü mesleki eğitimden sorumlu şube müdürüne, büyükşehir statüsünde olmayan iller için ise merkez ilçe seçilerek "İlçe MEM Şube Müdürü" kullanıcısının tanımlanması gerekmektedir.

Okullar tarafından girilen "Öğrenci Denklik İşlemleri", "Öğrenci Bilgi Değişikliği" ve "Öğrenci Veri Giriş İzni" taleplerinin, "İlçe MEM Şube Müdürü" kullanıcısı tarafından incelenerek uygun görülen taleplerin e-Mesem "İlçe Onay İşlemleri" sayfasından onaylanması gerekmektedir.

Mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okul/kurumların e-Mesem sistemi dışında başka bir program kullanmaması ve e-Mesem sisteminde yapılması gereken (devamsızlık girişi, ders ve performans puanı girişi, karne oluşturma vb.) işlemlerin zamanında ve eksiksiz yapılması için il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli tedbirlerin alınması hususunda, bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.