KamuMeb

Fen ve Edebiyat Fakültesi Mezunlarının Öğretmen Olarak Atanmaları Soru Önergesi (11 Mart 2021)

EĞİTİM PERSONELİ

27/4 Dönemi ve Yasama Yılı 7/42868 Esas Numaralı 11 Mart 2021 tarihli Fen ve edebiyat fakültesi mezunlarının öğretmen olarak atanmaları için gerekli koşullara ilişkin Soru Önergesi CHP Niğde Milletvekili ÖMER FETHİ GÜRER tarafından TBMM'ne sunuldu.

Bir öğretmen adayı gönderdiği mektupta diyor ki; ''bir öğretmen adayım ve size bu yazıyı yüzbinlerce öğretmen adayı arkadaşım adına yazıyorum. Bilirsiniz; Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının öğretmen olabilmesi için alması gereken bir belge vardı, bir zamanlar. Adı formasyon. Bugüne kadar öğretmen olmak isteyenlerin aldığı gibi alacaktık belgemizi biz de. Ama bilin bakalım ne oldu? Milli Eğitim Bakanımız bir açıklama yaptı, hatta defalarca açıklama yaptı. Dedi ki defaatle; ''formasyona boşuna para vermeyin, biz buna ücretsiz bir şekilde hizmet içi eğitim şeklinde vereceğiz, puanınızı alın ve atanın, atama sonrası biz vereceğiz, formasyonu biz halledeceğiz.''

Çok güzel bir haber, biz çok sevindik bu açıklama yapıldığında. ''Madem bakanımız verecek bu eğitimi biz neden binlerce lira verip alalım ki'' dedik, bazılarımızın zaten maddi durumu olmadığı için alamadı belgeyi.

Neyse bu açıklamalardan sonra çok geçmeden kaldırıldı formasyon. Almak isteyen bile almadı bu belgeyi. ''Peki, şimdi ne oldu?'' diyeceksiniz. Şimdi, engelli öğretmenlerden formasyonu olmayanlar atanamadı. 75 puan alan belgesi versa atandı 80 puan alan formasyon belgesi yok diye atanamadı. Neden mi? Çünkü Talim Terbiye Kurulu öğretmen atama esasları adlı dosyada atama öncesi ''formasyon ya da öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans belgesi alma şartı yayımladı. ''Öğretmenlik bilgisi testi yüksek lisans da nereden çıktı?'' diyorsunuz içinizden farkındayım. Kaldırılan formasyonun yerine getirilen (!) bir eğitim bu, isim değişikliği yapıldı sadece. Hatta kağıt üzerinde bile değil, bu eğitimin şartları bile belli değil. Eğitimi verecek kurum bile yok. Yani ki anlayacağınız; öğretmen adaylarından hiç verilmeyen bir eğitimin sertifikası isteniyor mülakatta. Hülasa efendim, bakanımızın açıklamalarına güvendik ve bu belgeyi almadık. Bakana güvenmeyip formasyonu alan arkadaşlarımız atanacak ama biz atanamayacağız. Aldığımız yüksek puanlar boşa gidecek, tekrar sınavlara girmek zorunda kalacağız ve en az iki yıl kaybedeceğiz. Üstüne de üniversitelerin öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans eğitimini verecekleri zamanı bekleyeceğiz. Açarlarsa... Haksızlıkların karşısında olduğunuzu biliyoruz ve sesimiz olmanızı, bu mağduriyet giderilene kadar yanımızda olmanızı istiyoruz.''

1- Mektupta yer alan anlatı dikkate alınarak oluşan sorun için bakanlığınızın bir çözüm çalışması var mıdır?

2- 2020 yılında formasyon sorunu nedeni ile atanamayan engelli öğretmen sayısı kaçtır?

3- Formasyona eşdeğer olarak öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans belgesi alma şartı getirilmesinin nedeni nedir?

4- Bazı üniversitelerde yer alan lisans eğitiminde tezsiz yüksek lisans ile mezun olma sistemi dışında, üniversitelerin öğretmenlik bilgisi tezsiz yüksek lisans eğitimini vermeleri ve karşılığında geçerli bir sertifika verilmesi düşünülmekte midir?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.