KamuMeb

‘Kayıp Nesil’ ve Telafi Eğitimi Açıklaması

EĞİTİM PERSONELİ

CNN TÜRK'te yayınlanan 5N1K programına konuk olup programın yapımcısı Kenan Taş'ın sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimde kayıpların nasıl giderileceğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "İlkokullardaki öğrenmeye ilişkin kayıpların daha yüksek olduğunu görüyoruz. O yüzden en başta yaptığımız çalışmalara dayalı olarak ilkokulları açık tutmayı hep karar altına aldık. Mesele sadece akademik değil. Sosyal durum bizim için daha önemli. Çocukların sosyal uyumları ve bu konularla ilgili becerileri çok daha önemli. Bir ön pilot çalışmasının brifingini aldım çocukların akademik kayıplarının zaman içerisinde giderilebileceğini ve sosyal kayıpların empati gibi yönerge alabilme yani diyelim ki şuna bakıyoruz gibi yönerge aldığında ya da çocukların azimlerinde birtakım problemler olduğunu ön çalışmalar gösteriyor. Çocukların daha azimli olmalarında kendi başına işlerin yapabilme becerilerinin artmasında bizim önümüzdeki süreçte, ulusal değerlendirme programı çerçevesinde ve gelecek sene eğitim öğretim başladığında çocuklarımızın hangi sosyal durumlarla karşılaşması gerektiği ve eğitim veren öğretmenlerimizle ilgili kararlar alıyoruz." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a "kayıp nesil" tanımı soruldu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "ben kişisel olarak bu tür ifadeleri doğru bulmuyorum. Sadece problemi görmek eksiği görmek ve bütüne bakmamak ve çocukların kaybından söz ederken hangi çocuğun neyi kaybettiğinden araştırmaya dayalı olarak söz etmemiz lazım. Okulları inceledik mi çocukları gördük mü. Binlerce veli ve öğretmenimizle görüşüyorum. Hiçbir veri olmadan bir kayıp nesil olacaktır şeklinde konuşmak doğru değil daha yapıcı olmak gerekir. Akademik kayıpların ileride giderilebileceğini düşünüyorum." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, telafi eğitiminin yapılıp yapılamayacağına ilişkin "tabi ki. Bizim iyileştirme programımız var. İlkokullara yönelik. Ulusal destekleme programı çerçevesinde yeni başladı. Bu çalışma çerçevesinde çocuklarımızın hangi konularda eksiği olduğunu önceden saptadığımız için bu çocuklara bireysel olarak nasıl destekleyebiliriz çalışmasıdır. Çocuklarımızın eksiklilerinin telafi edilmesi konusu her sınıf düzeyinde mevcut sınıfın uzaktan eğitimin içinde hepsini tasarlıyoruz." dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.