KamuMeb

Meslek Liselerinde 8 ve 12. Sınıflar İçin Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?

EĞİTİM PERSONELİ

CNN Türk'te Gece Görüşü programında Hande Fırat'ın sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 8 ve 12. Sınıflar için yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "10 parmağımı gösterdiğimde bunun 9’u yani yüzde 90’ınına biz ulaşıyoruz zaten biz bunu EBA’dan kayıtlardan biliyorum. Biz zaten bu işin yüzde 90’ını bir noktaya getirdik. Geri kalan kısım için de çalışıyoruz. Bizim için esas olan TV." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "16 milyona hizmet götürüyoruz. Salgın ilk oluştuğunda bizim 40 bin kişilik online kapasitemiz vardı bunu ilk defa söylüyorum. Biz bunu şu anda 1 milyon 22 bine çıkardık. Bu daha da artacak. TV kanallarını kurmuş olmak benim sorumluluğumu büyük oranda yerine getiriyor ama bunun yüzde 90’nına yapıldı dikkat yüzde 10’da çalışarak halledeceğiz. Dünya Bankası’ndan bir proje aldık. 160 milyon dolarlık proje 2 sene içerisinde Türkiye’nin eğitimde büyük bir dijital platformu tamamlanmış olacak. Bugünkü problemlerimizi aşmış olacağız. Kişiye özel eğitim gelecek. Bizim tercihimiz yüz yüze eğitimdir.

Bilim Kurulu raporları bulaş riskinin en yüksek olduğu grubu lise olarak görüyor. Bizim bulaş riskinin en yüksek olduğu yerden başlamamız riskli.

Bizim kafamızda birden fazla takvim var ama paylaşamam. Danışıp sormam lazım. Bilim Kurlu ile değerlendirmemiz lazım. Bu hemen verilecek bir karar değil. Bu çocuklar bizim kıymetlimiz o yüzden doğru karar vermemiz lazım. Biz daha temkinliyiz.

Okul tüm velileri stabil hale getiriyor. Seyahatleri ve diğer hareketlilikleri azaltıyor. Okul aslında stabil atmosfer oluşturuyor. Böyle baktığımızda tüm öğrencilerin gelmesinde avantaj var. Sadece dezavantaj olarak bakmamamız lazım. Riskin azaldığı vakit peyderpey açacağız. Cumartesi Pazar sadece lise için özel kanal açtık.

Bir defa 8 saat oturulmaz tabletin başında. Bunu bir eğitimci olarak yanlış buluyorum. Önemli olan verimli çalışmak. Daha önce tableti elinden alırken oyunlarla ilişkisi anlamında tabletle bir ilişki söz konusuydu. Şimdi dersle ilgili odluğu için tableti al modunda dönüştük. Bunda da orta yolu izlememiz lazım, abartmamız lazım. Veli çocuğuna müdahalede dengeyi bulmalı." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "şimdi işin açığı biz bir salgın döneminde uzaktan eğitimin yapılması konusunda öğreniyoruz. Veli Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık Bakanlığı öğreniyor. Bizimde bilmediğimiz şeyler var, yaşadığımız sorunlar var. Bunları halletmeye çalışıyoruz. Bana dünyadaki ilk 40 ülkeyi sayın buna baktığımız zaman 5-6 tanesi gerçekten yol almış. Biz yapmasak bu sorun olarak konuşulacaktı. Sorun oluşabilir. Tekil olarak her zaman sorun olur. Hiçbir sorun olmayacak diye bir garantiyi ben veremem. Saatlerce kapalı olabilir EBA ama bunun olmaması için gayretimiz ve çok teknik ayrıntılar var.

Dünyanın çok farklı yerlerinden çok teknik bir ayrıntı içerisinde anlatılması gereken bir konu ilgili kuruluşlarla bir toplantı yaptık. Çocukların bilgilerin güvenli bir şekilde korunması için. Birçok bölgede internet yavaşlayabilir. Bekleme süreleri artabilir. Birden bire yüz binlerce kişi aynı anda girdi. Programın dışında da bir yüklenme oldu. DDOS saldırıları ve ataklarda eklenince bir sıkıntımız oldu.

Ben hayata olumlu bakan birisiyim. Her şeyin olumsuz olarak algılanmasını ruh sağlığı açsında doğru olmadığını düşünüyorum. Olumsuz bir durumda bile avantajı nedir diye bakarım. Talebin yüksek olması bizim çalıştığımız bir şeydi zaten. İyi ki bozuldu meselesi değil inşallah öyle algılamadılar. ‘EBA çöktü’ demekten neden mutlu olunur ben anlamıyorum çünkü inanılmaz bir şey var. Biz bunu çözeriz.

Diyorum ki ilk başladığımızda 40 bin kişilikti. Bu bütün ülkedeki server altyapılarını, 18 milyon öğrencinin hepsini aynı anda girdirsek bankacılık sistemi riske girer. Bu bir uzmanlık alanı. Bu hemen yapılan bir şey değil. bizim bazı verilerimiz cloud sisteminde dolayı başka ülkelerden dolanıp geliyor. Türkiye’de Amazon gibi bir cloud sistemi yok. Bazı dolaşımlarda söz konusu. Bu dolaşımların mimarisini yapılandırmakta ayrı bir iş.

Uzmanlar sistemi iyileştirmek için devam ediyor. Avrupa’nın hiçbir ülkesinde böyle bir altyapı yok. Daha nasıl açıklanır bilmiyorum. Nüfusun tamamını online yapabilen bir sistem yok. Salgına göre ayarlanmış bir eğitim sistemi yok.

Eğer birçok parametreyi alırsanız TV, öğretmen parametresi ayrı. İlk psikolojik destek hattını kuran yer Türkiye. Tüm parametrelere baktığımız vakit biz dünyada ilk 10'dayız.

Biz sistemin içerisinde uzaktan eğitimi TV'den organize ettiğimiz için, yüz yüze eğitimi de oradan kuruyoruz. Birbiriyle ekli şekilde. Bütün bunları düşündüğümüz zaman online taraf 2. 3. Planda. Bir çocuk yüz yüzeye geldi. Okul müdürün telefonuna çocukla ilgili bilgi geldi. Okulun bir kovid kurulu var ve harekete geçiyor. Öğrencimizi özel odaya alıyorlar. Öğretmen kontrolünde çocuk bekletiliyor ve ailesine haber veriliyor ardından ilgili Sağlık Kurumuna haber veriliyor. Ardından o sınıf 14 gün uzaktan eğitimle devam ediyor." dedi.

"Düzenlenen tablet kampanyalarına bakışınız nedir?" sorusuna Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Türk milletinin genel bir kültürel kodu var. Herhangi bir afet olduğu zaman veyahut bir ihtiyaç olduğu zaman hemen organize oluyorlar. Bu bizim çok güzel bir anımız. Elbette biz elimizden geleni yapıyoruz ve yapmakta vazifemiz. Nu yardımseverlik milletin dokusunda var. Biz bunu takdirle izliyoruz. Çok sayıda bağış yapan hayırseverimiz var. Salgından önce de vardı. Bizim okullarımızın önemli kısmın hayırseverlerimiz yapmıştır. Bizim derdimiz dediğim gibi bütün Türkiye'yi online üzerinden yönetmeye çalışmak değil bu geçici durum. Bu geçici durumda geçici tedbirler alınacak tabii.

Koruyucu bir takım önlemler alınarak yapılıyor bizim arzumuz atölye derslerinin bir an önce başlaması. Atölye derslerinde az öğrenci var. Bunu sağlayabiliriz. Hangi köyde ne tür bir durum var bütün bunların belirlenmesi suretiyle oralara doğru da bir açılım yapmak önemli Bir an önce yüz yüzeye doğru hareket etme amacımız olduğu için nereden nereye hareket edebiliriz diye bakıyoruz. İş yeri stajları da dahil. Atölye derslerinde yapacağımız çalışmalarla birlikte değerlendirmeleri mevcut.

Ekipler çalışıyor. Onlar hangi konularda mesela dünyada da şöyle şeyler oluyor. 10 yaştan önce başlanabilir diye DSÖ önerisi var. nerelerde riskin az olduğunu biz söylüyoruz ve önerilerle birlikte kabindeki toplantıyla genel değerlendirme yapılıyor ve o sınır çiziliyor." dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.