KamuMeb

Meslek Liselerinin Üretim Kapasitesinin Bu Yıl 1.5 Milyar Liraya Çıkarılması Hedefleniyor

EĞİTİM PERSONELİ

Milli Eğitim Bakanlığı ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) arasında üniversitenin Davutpaşa Kampüsü'nde Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü imzalandı. 

"Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü İmza Töreni"nde konuşan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ''Burada yapmış olduğumuz en kritik hamle aslında yönetim yaklaşımında gerçekleşti. Daha önceden mezunların kendilerine gelmesini bekleyen iş dünyası temsilcilerini mesleki eğitimin tüm süreçlerine dâhil ettik. Öyle bir iş birliği çatısı oluşturduk ki artık mesleki eğitimi verdiğimiz tüm alanlarda müfredatı iş gücü piyasasının temsilcileriyle birlikte güncelliyoruz. Öğrencilerimizin işletmedeki beceri eğitimlerini, pratik uygulama becerilerini; o iş birliği kapsamındaki işletmelerde, gerçek iş ortamlarında edinmelerini sağlıyoruz. Diğer taraftan mesleki eğitim için çok kritik olan öğretmenlerin işbaşı ve mesleki gelişim eğitimlerini, öğretmenlerimizin teknolojik, güncel gelişmeleri görmesi lazım ki hızlı şekilde o becerileri, eğitimin içerisine enjekte edebilsin. 

Öğretmenlerimizin eğitimi, aynı zamanda sektördeki ve iş gücü piyasasındaki deneyimli uzmanların da mesleki eğitim liselerinde, mesleki teknik Anadolu liselerinde öğretmen, ders anlatıcı olarak bizzat içerisinde yer aldığı bir mekanizma oluşturduk. İş gücü piyasasının da aslında yıllardan beri bunu istediğini gördük. Çok kısa sürede eğitim verdiğimiz tüm alan ve dallarda iş gücü piyasasının güçlü temsilcileriyle birlikte bu iş birliklerini de realize ederek uygulamaya geçirdik.

Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin artık birlikte eğitim-öğretim süreçlerini yöneteceğiz. Müfredatla ilgili gelişmeler, Ar-Ge çalışmaları, öğretmenlerimizin eğitimleri, öğrencilerimizin Ar-Ge çalışmalarını burada yapmaları, buradaki akademisyenlerimizin, hocalarımızın orada ders verdikleri mekânları, kaynakları birlikte kullandıkları bir ortaöğretim kurumu... İstediğimiz şey bu. Biz farklı alanlardaki müktesebatımızı tek bir noktaya teksif ettiğimiz zaman bu ülke çok daha güçlü olacak.

Aslında üretim kapasitesini artırmayla başladık. Başlangıçta Ar-Ge çalışması yoktu. İstedik ki öğrencilerimiz eğitim verilen tüm alanlarda uygulama becerilerini güçlendirerek eğitimlerini tamamlasınlar. Yani o döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesi çerçevesinde okulların içerisinde üretim yapsınlar. Bunun üç faydası var: Birincisi, uygulayarak yaptıkları için öğrenmeleri çok kolay. Yaparak, üreterek öğrenmek 21. yüzyılın en önemli öğretim yaklaşımlarından bir tanesi. İşte mesleki eğitimde döner sermaye kapsamındaki üretimi artırmayla bu yaklaşımı çok daha yaygınlaştırmış olduk. İkincisi, ürünü satması gerektiği için piyasada karşılığı olan ürünü üretebilecek beceriler ile mezun olma kapasitesini artırdığımız için mezunların istihdam edilebilirliklerini artırmış olduk. Üçüncüsü, üretime yapmış olduğu katkı kadar hem öğretmenlerimizin hem de öğrencilerimizin o üretimden elde edilen gelirden pay almasını sağladık.

2021 yılında 1 miyar 162 milyonla kapattık. 6 kat artış... 2022 yılındaki hedefimiz 1,5 milyarlık üretim kapasitesine ulaştırabilmek. Şu anda 4 ayda elde edilen gelir 2021'in ilk 4 ayına göre yüzde 225 arttı. 2021 yılında öğrencilerimize 52 milyon döner sermayeden pay dağıttık. Öğretmenlerimiz, 112 milyon lira pay aldılar. Hem kazandılar hem öğrendiler hem de istediğimiz ürünlere çok hızlı bir şekilde erişebilmemizi sağladılar.'' dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.