KamuMeb

Öğretmen Yer Değişikliğinde Ayrılma İşlemlerinin Vekaletle Yapılabilmesi (22 Ağustos 2022)

EĞİTİM PERSONELİ

Eğitim Gücü-Sen tarafından 2022/623 sayılı Öğretmen Yer Değişikliğinde Ayrılma İşlemlerinin Vekaletle Yapılabilmesi konulu 22 Ağustos 2022 tarihli resmi yazı Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.

Genel Başkan Oğuz Özat imzalı resmi yazıda ''Personel Genel Müdürlüğü'nün 17 Ağustos 2022 tarih ve 55381072 sayılı yazısı ile Van İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verilen görüş yazısında ''resmi eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerden yaz tatilinde yer değiştirme suretiyle atananların eski görev yerlerinden o ilde vekaletname verdikleri kişiler aracılığı ile il içi ve il dışı yer değiştirmelerinde sürekli görev yollukları, ilişik kesme ve göreve başlama işlemlerinin yapılıp yapılamayacağı hususunda görüş talebinizi içerir Personel Genel Müdürlüğünün 17 Ağustos 2022 tarih ve 55381072 sayılı yazısı incelenmiştir.'' ifadesiyle, ''Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde de konu hakkında bir hüküm bulunmamaktadır. Bu bağlamda, yer değiştirme suretiyle ataması gerçekleşen öğretmenlerin vekaleten ilişik kesme ve vekaleten göreve başlamalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmiştir.'' hükmüne yer verilmiştir.

Mevcut ekonomik şartlar altında öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri için yaz tatilinde görev yaptıkları yerlere giderek ilişik kesmeleri maddi olarak büyük sıkıntılar doğuracaktır. Kanunda noter vekaletiyle yapılamayacak işlemler zaten belirlenmiştir. İlişik kesme durumu vekaletle yapılamayacak işlemler arasında belirtilmemiştir. Geçmiş dönemlerde vekaletle göreve başlama ve ilişik kesme işlemleri yapılırken neden bu uygulamadan vazgeçilmiştir? Bakanlığın, konu hakkında bir hüküm bulunmamaktadır diyerek bu kadar önemli bir konufa öğretmenlerin mağduriyetine sebep olması anlaşılır bir durum değildir. Yüzlerce kilometre uzaktaki görev yerine gidip ilişik kesmek zorunda kalmak, öğretmenlerimizi maddi ve fiziksel olarak yıpratacaktır.

Bakanlık, öğretmenlerin iş ve işlemlerini zorlaştırıcı değil, kolaylaştırıcı bir yöntem belirlemeli ve buna uygun mevzuat değişikliklerini yapmalıdır. Bakanlığımızın konuyu yeniden değerlendirerek öğretmenlerin mağduriyetlerini gidermesi ve vekaletle ilişik kesme konusunda yasal bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı hususunda 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na dayalı olarak tarafımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim.'' denilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.