KamuMeb

Öğretmenlik Meslek Kanunu (7354) Detayları

EĞİTİM PERSONELİ

14 Şubat 2022 Tarihli ve 31750 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan 7354 Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kişisel twitter hesabından önemli bilgilere yer verildi.

Öğretim tazminatından aday öğretmenlik, 3600 ek göstergeden kariyer basamakları konusu olmak üzere daha birçok konuda yenilik getiren 7354 Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili detaylar şöyle:

ÖĞRETİM TAZMİNATLARI YÜKSELTİLİYOR

Uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları ile sağlanan iyileştirmelerin yanı sıra bu unvanları alan öğretmenlerimizin öğretim tazminatları da artıyor. Uzman öğretmen eğitim tazminatı %20'den %60'a, başöğretmen eğitim öğretim tazminatı ise %40'tan %120'ye yükseltiliyor.

BİRİNCİ DERECEDEKİ ÖĞRETMENLERE 3600 EK GÖSTERGE VERİLİYOR

Kanun kapsamında öğretmenlerimizin özlük haklarına yönelik yapılan iyileştirmelere ek olarak birinci derecedeki öğretmenlerimizin ek göstergeleri 3600'a çıkarılıyor. Diğer derecelerdeki öğretmenlerimizin ek göstergelerinde de bununla orantılı olarak artışlar yapılıyor.

ADAY ÖĞRETMENLİK SÜRECİ DEĞİŞİYOR

Kanun'la performans değerlendirmesi ve Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) kaldırılıyor. Bunun yerine, aday öğretmenlere yönelik gelişim temelli değerlendirme modeli getiriliyor.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİMİZ YENİ HAKLARA KAVUŞUYOR

Kanun'la sözleşmeli öğretmenlerin can güvenliği ve sağlık mazeretlerine bağlı olarak yer değiştirmelerine imkan sağlanıyor. Sözleşmeli öğretmenlikte geçen süre, öğretmenlerimizin kariyer basamaklarında ilerleme süreçlerine dahil ediliyor.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU YENİ DÜZENLEMELER GETİRİYOR

Kanun, öğretmenlik mesleğine dair birçok konuyu ele alıyor ve yeni düzenlemeler getiriyor. Kanun'la öğretmenlerin adaylıkları, nitelikleri, statüleri, kariyer basamakları ve ilave hakları yeniden düzenleniyor.

KARİYER BASAMAKLARINDA ÖĞRETMENLERİMİZİN TECRÜBE VE BİRİKİMLERİNE ÖNCELİK VERİLİYOR

Öğretmenlik mesleğinin bir kariyer yolu olarak tasarlanmasında öğretmenlerimizin mesleki birikimleri ve gelişimleri dikkate alınıyor. Mesleki basamaklarda ilerlemek isteyen öğretmenlerimizin lisansüstü eğitim programlarına ve Bakanlıkça hazırlanan eğitim programlarına katılımı teşvik ediliyor.

ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARINDAKİ ÖĞRETMENLER UZMAN VE BAŞÖĞRETMEN UNVANLARINA SAHİP OLABİLECEK

Kanun kapsamında oluşturulan mesleki kariyer unvanlarından özel öğretim kurumlarında görev alan öğretmenler de yararlanabilecek. Kıdem yılı şartını taşıyan, eğitim programlarını tamamlayan ve sınavda başarılı olan öğretmenler, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanlarına sahip olabilecek.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NASIL OLUŞTURULDU?

Kanun oluşturulurken 1962'den bu yana Öğretmenlik Meslek Kanunu'na dair getirilen öneriler; eğitim paydaşlarının bu konudaki tasarı önerileri; 20. Milli Eğitim Şurası'nda konu hakkında sunulan görüşler dikkate alındı.

1960'LI YILLARDAN BERİ İHTİYAÇ DUYULAN ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU HAYATA GEÇİRİLİYOR

Öğretmenlik mesleğinin yasal zeminini oluşturan ve bu mesleği bir kariyer yolu olarak tanımlayan bütüncül bir kanuna yönelik ihtiyaç, 1960'lı yıllardan bu yana vurgulanıyordu. Bu Kanun ile Türkiye eğitim tarihinde ilk kez müstakil bir öğretmenlik meslek kanunu çıkarılmış oldu.

ÖĞRETMENLİKTE 10 YILINI DOLDURANLARA UZMAN ÖĞRETMENLİK İMKANI SAĞLANIYOR

Meslekte en az on yılını doldurmuş eğitim programlarını tamamlayarak sınavda başarılı olan her öğretmen, ''uzman öğretmen'' unvanına sahip oluyor. Yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğretmenler, uzman öğretmenlik sınavından muaf tutuluyor. Uzman öğretmen unvanı alanların mevcut derecesine ''bir derece ekleniyor.

UZMAN ÖĞRETMENLİKTE 10 YILINI DOLDURANLARA BAŞÖĞRETMENLİK İMKANI SAĞLANIYOR

Uzman öğretmenlikte en az on yılını doldurmuş, eğitim programlarını tamamlayarak sınavda başarılı olan her öğretmen başöğretmen unvanına sahip oluyor. Doktora eğitimini tamamlayan öğretmenler, başöğretmenlik sınavından muaf tutuluyor. ''Başöğretmen'' unvanı alanların mevcut derecesine ''bir derece'' ekleniyor.

ÖĞRETMENLİK BİR KARİYER MESLEĞİ HALİNE GELİYOR

Öğretmenlerimizin mesleklerini bir kariyer yolu olarak görmeleri, bu kariyer yolunda kazandıkları tecrübe ve birikimlerini ödüllendirebilmek için uzman öğretmen ve başöğretmen unvanları getiriliyor. (Öğretmen, Uzman Öğretmen, Başöğretmen)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.