KamuMeb

Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesinde Değişiklik (2 Ağustos 2024)

EĞİTİM PERSONELİ

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından E-28219185-101.01.01-111376033 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge konulu 2 Ağustos 2024 tarihli resmi yazı yayınlandı.

Temel Eğitim Genel Müdür V. Bakan a. Ebubekir Sıddık Savaşçı imzalı resmi yazıda ''Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesi'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge, 31 Temmuz 2024 tarihli ve E-45512797-020-110752381 sayılı Makam Oluru ile uygun görülerek yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Yönergenin ilinizdek tüm resmi ve özel okul/kurumlara duyurusunun yapılması hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.'' denilmiştir.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE İLKÖĞRETİM KURUMLARI ÇOCUK KULÜPLERİ YÖNERGESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNERGE

MADDE 1- 26/08/2014 tarihli ve 3557646 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Çocuk Kulüpleri Yönergesinin 1 inci maddesinin birinci fıkrasına “sportif” ibaresinden sonra gelmek üzere “, akademik” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönergenin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki (h) bendi eklenmiştir.

“c) Çocuk kulübü: Eğitim/ders saatleri dışında; çocuklarda güven, sorumluluk duygusu ile mevcut ilgi alanlarını geliştirmeye ve yeni ilgi alanları oluşturmaya, beceriler kazandırmaya yönelik sosyal, kültürel, sanatsal, sportif, akademik ve bilimsel faaliyetlerin yapılması amacıyla istekli velilerin çocukları için kurulan kulübü,”

“h) Denetim Yetkilisi: Kulüp faaliyetlerini denetlemekle görevli il/ilçe millî eğitim müdürünü, il millî eğitim müdür yardımcısını, il/ilçe şube müdürünü ve il eğitim müfettişi/il eğitim müfettiş yardımcısını,”

MADDE 3- Aynı Yönergenin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin ikinci alt bendinde yer alan “engelli” ibaresi “özel eğitime ihtiyacı olan” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönergenin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Resmî ve özel okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında yaz tatilinde açılacaklar dâhil olmak üzere çocuk kulübü etkinliklerinde; çocuk/öğrencilerin yaş ve gelişim durumlarına göre geleneksel çocuk oyunları, halk oyunları, güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor çalışmaları, değerler eğitimi, yabancı dil, bilim olimpiyatları, proje çalışmaları ve akademik eğitim faaliyetleri ile gelişim alanlarını destekleyecek benzeri faaliyetler il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin onayı ile yapılır.”

MADDE 5- Aynı Yönergenin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “okul öncesi eğitim çağındaki” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.

MADDE 6- Aynı Yönergenin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “onaylar” ifadesi “onaylatır” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7- Aynı Yönergenin 14 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“(1) Velilerin ekonomik durumları ve kulübe devam eden çocuk sayısı esas alınarak; çocuk kulübünün etkinlik saat ücreti, Devlet Memurları Kanunu’na göre gündüz öğretimi için belirlenen gösterge rakamı ile aylıklar için belirlenen kat sayının çarpımından oluşan ders saati ücretinin 1/6’sından az, 1/4’ünden fazla olmayacak şekilde kulüp yönetim kurulunca belirlenir. Ancak beslenme hizmeti verilen kulüplerde 1/4’lük oran, 1/3’e kadar artırılabilir. Özel okullarda kurulan çocuk kulüplerinin ücretleri okul yönetimince belirlenir.”

MADDE 8- Aynı Yönergenin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, fıkraya (e) bendi eklenmiş, dördüncü ve beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye aşağıdaki dokuzuncu fıkra eklenmiştir.

“a) %26’sı temel giderlere,

b) %55’i kulüpte görevlendirilen öğretmen, usta öğretici ve koordinatör öğretmene,

c) %7’si kulüp yönetim kurulu başkanı, % 5’i kulüp yönetim kurulunda görevli müdür yardımcısı ya da müdür yardımcısı olmayan okullarda müdür yardımcısı yerine görevlendirilen üye öğretmene,”

“e) % 1’i denetim yetkililerine,”

“(4) Aylık brüt ödemeler; ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru brüt aylığının, kulüpte görevlendirilen öğretmen ve usta öğreticilerden resmî görevi bulunanlar için % 300’ünü, resmî görevi bulunmayanlar için % 400’ünü, denetim yetkilisi, kulüp yönetim kurulu başkanı ile koordinatör öğretmenler için % 275’ini, kulüp yönetim kurulunda görevli müdür yardımcısı için % 250’sini, kulübün yazışma ve muhasebe işleri ile temizlik, bakım ve beslenme işlerini yürüten personel için % 200’ünü geçemez.

(5) Öğretmen, usta öğretici ve koordinatör öğretmen ücretleri belirlenirken, girdikleri kulüp etkinlik saatine göre bu maddenin birinci fıkrasının (b) bendindeki miktar, dördüncü fıkrasındaki oranlara göre üst limitleri geçmeyecek şekilde paylaştırılır.”

“(9) Denetim yetkililerine ödenecek ücretler için İl Millî Eğitim Müdürlükleri adına banka hesabı açılır. Çocuk kulübü açan okullar, kulüp gelirlerinin birinci fıkranın (e) bendinde belirtilen oran kadarını her ay bu hesaba yatırırlar. Bu hesapta toplanan miktar il genelindeki denetim yetkililerine dördüncü fıkradaki oranlara göre üst limitleri geçmeyecek şekilde dağıtılır. Hesapta kalan para, okulların gönderdikleri oran doğrultusunda ay sonunda tekrar okulların çocuk kulübü ile ilişkili hesaplarına aktarılır.”

MADDE 9- Aynı Yönergenin 17 nci maddesinin birinci fıkrasına (d) bendi eklenmiştir.

“d) Kulüp denetim dosyası,”

MADDE 10- Aynı Yönergenin 18 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, maddeye aşağıdaki ikinci fıkra eklenmiştir.

“(1) Çocuk kulübü eğitim etkinlikleri ile evrak, defter ve dosyaların zamanında, doğru ve düzgün olarak tutulup tutulmadığı, yönetici, öğretmen ve diğer personelin görevlerini zamanında ve düzenli olarak yürütüp yürütmedikleri ve benzeri hususlar, yönetim kurulu başkanı ile denetim yetkilisi tarafından aylık olarak denetlenir. Denetim sonucu hazırlanan “Çocuk Kulübü Denetim Formu (EK-6)” kulüp denetim dosyasında saklanır.

(2) Denetim Yetkilileri, il/ilçe millî eğitim müdürü, temel eğitimden sorumlu il millî eğitim müdür yardımcısı, il/ilçe temel eğitim şube müdürüne ek olarak ihtiyaca göre diğer il millî eğitim müdür yardımcılarından, diğer şube müdürlerinden ve il eğitim müfettişleri/il eğitim müfettiş yardımcılarından; büyükşehir il millî eğitim müdürlükleri için 15 kişiye kadar, büyükşehirlerdeki ilçeler dâhil olmak üzere diğer il ve ilçeler için de 5 kişiyi geçmeyecek şekilde belirlenir.”

MADDE 11- Aynı Yönergenin ekinde yer alan EK-1 ÇOCUK KULÜBÜ ONAY ÖRNEĞİ aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 12- Aynı Yönergenin ekinde yer alan EK-2 ÇOCUK KULÜBÜ SÖZLEŞMESİ aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 13- Aynı Yönergenin ekinde yer alan EK-3 ÇOCUK KULÜPLERİ ÖRNEK BÜTÇE TABLOSU aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 14- Aynı Yönergenin ekinde yer alan EK-4 ÇOCUK KULÜBÜ BAŞVURU FORMU aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 15- Aynı Yönergenin ekinde yer alan EK-5 ÇOCUK KULÜBÜ ACİL DURUMLARDA BAŞVURULACAK KİŞİLER FORMU aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 16- Aynı Yönergenin ekine EK-6 ÇOCUK KULÜBÜ DENETİM FORMU eklenmiştir.

MADDE 17- Bu Yönerge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 18- Bu Yönerge hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

YÖNERGE

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.