Ulusal ve uluslararası standart ve şartlara göre güvenilir gıdaya erişim süreçlerinin yönetilmesi amacı ile çocuklarımıza güvenilir ve kaliteli gıda servis edilen ortamların geliştirilmesi, öğrenci, öğretmen, veli ve diğer paydaşların katılımı ile programın etkinliğinin artırılması, sunulan şartların sürekliğinin sağlanması ve geliştirilmesi, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasının teşvik edilmesi, obezite ile mücadele, gıda güvenliği, gıda güvencesi ve sunulan gıdanın kalitesi konularında farkındalığın artırılması yönünde faaliyetler planlanmaktadır.
Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin/kooperatif, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde öğrencilerimize servis edilen yiyeceklerin, öğrencilerimizin fiziksel gelişimlerine ve öğrenme süreçlerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Bu kapsamda okul ve kurumlarda, gıda güvenliği ile yeterli ve dengeli beslenme konularında farkındalık oluşturmak hedeflenmektedir.
Program Hedefi
Çocuğun sağlıklı beslenmeye ilişkin bilgi ve davranışı önce aile çevresinde gelişir, gerek okul öncesinde, gerekse okul yıllarında öğretmenlerinin ve çevresel etmenlerin etkisiyle belirginleşir.
* Öğrenci, veli ve öğretmenlerimizde sağlıklı beslenme kültürü oluşmasını sağlamak, * Öğrencilerimizi fiziksel aktivite yapmaya teşvik etmek,
* Öğrencilerimizi ve velilerimizi gıda okuryazarlığı konusunda bilinçlendirmek,
* Eğitim kurumlarımızdaki gıda güvenliği ve kalitesinin artırılmasını sağlamak, beslenme ve fiziksel aktivite ortamlarını iyileştirmek,
* Okullarda öğrencilerimizi geleneksel tatlarla buluşturmak,
* Gıda israfına yönelik bilinçlendirme sağlamak.
SIK SORULAN SORULAR
Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı nedir?
Öğrencilerimizin, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün geliştirilmesi güvenilir gıdaya erişiminin sağlanması ve fiziksel aktivitenin artırılmasına yönelik bir programdır.
Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programının amacı nedir?
Bakanlığımıza bağlı okullarda sağlıklı beslenme, gıda güvenliği, gıda güvenirliği ve gıda kalitesi konularında farkındalığı arttırmak, uluslararası standart ve şartlara uygunluğu sağlamak, güvenilir ve kaliteli gıdanın servis edildiği ortamları geliştirmek, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak, bununla birlikte yeterli fiziksel aktiviteyi desteklemektir.
Program hazırlanırken dikkat edilen başlıca hususlar nelerdir?
Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı ile öğrencilerin beslenme ve fiziksel aktivite ortamları ile ilgili düzenlemeler yapılırken özel gereksinimli (otizm, down sendromu vb.) ve özel durumları olan (diyabet, çölyak vb.) öğrencilerin özellikleri göz önünde bulundurulmakla birlikte veli ve öğretmenlerin de konu ile ilgili ihtiyaç duyabilecekleri bilgiler ışığında program hazırlanmıştır. Ayrıca Bakanlığımıza bağlı okulların fiziki özellikleri göz önünde bulundurulmuştur.
Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı ne kadar süre ile devam edecektir?
Program süreli değildir. Eğitim öğretim boyunca devam edecek bir programdır.
Program kapsamında ne gibi faaliyet ve ekinlikler yer almaktadır?
Ulusal ve uluslararası standart ve şartlara göre güvenilir gıdaya erişim süreçlerinin yönetilmesi amacı ile çocuklarımıza güvenilir ve kaliteli gıda servis edilen ortamların geliştirilmesi, öğrenci, öğretmen, veli ve diğer paydaşların katılımı ile programın etkinliğinin artırılması, sunulan şartların sürekliğinin sağlanması ve geliştirilmesi, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasının teşvik edilmesi, obezite ile mücadele, gıda güvenliği, gıda güvencesi ve sunulan gıdanın kalitesi konularında farkındalığın artırılması yönünde faaliyetler planlanmaktadır.
Programının hedef kitlesi kimlerdir? Bu program ile kimlere katkı sağlanması hedeflenmektedir?
Programın hedef kitlesi; öğrenciler (her kademe düzeyinde ve özel gereksinimli öğreciler de dahil olmak üzere), öğretmenler, veliler, okul gıda işletmeleri personeli (yemekhane, kantin, kafeterya vb.) oluşturmaktadır.
Program içeriğinde özel gereksinimli öğrenciler ile özel durumları bulunan öğrenciler için ne gibi düzenlemeler mevcuttur?
Özel gereksinimli öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlamak amacı ile ilgili öğrencilere adapte edilmiş günlük menülerin oluşturulması, ana ve ara öğünlerinin planlanması; özel durumları bulunan öğrencilerin de alerjen içeren veya herhangi bir besine karşı hassasiyetleri dikkate alınarak ana ve ara öğünlerinin planlanması hakkında düzenlemeler mevcut olup konu ile ilgili veli/ okul gıda işletmeleri bilgilendirilmektedir.
Program, velilere ne gibi katkılar sağlayacaktır?
Velilerin yani ebeynlerin sağlıklı beslenme ile ilgili farkındalıkları arttırmakla birlikte çocuklarının beslenme alışkanlıklarını ve içinde bulundukları yaş çağı ve özel durumlarını dikkate alarak, onların beslenmelerini yeterli ve dengeli hale getirmelerine katkı sağlayacaktır. Yine velilerin çocuklarının bulunduğu döneme özgü fiziksel aktiviteleri ile ilgili ihtiyaçlarını nasıl destekleyecekleri yönünde bilgilendirilmeleri hakkında katkı sağlayacaktır.
Okul gıda işletmelerinin (yemekhane, kantin, kafeterya vb.) program kapsamındaki rolü nedir? Programdaki görev ve sorumlulukları nelerdir?
Gıda işletmeleri, çocukların yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarına katkı sağlamak, bu doğrultuda güvenilir gıdaya ulaşmalarını sağlamakla sorumludurlar.
Okullarda fiziksel aktiviteleri desteklemek amacıyla kullanılacak materyallerin işlevselliği nedir?
Programın içeriğinde öğrencilerin çeşitli kas gruplarının çalışmasını, iskelet sistemlerinin güçlenmesini sağlayacak; denge sağlama, tırmanma, yürüme, koşma, itme-çekme vs. aktiviteleri içeren materyaller ve aletler bulunmaktadır.
Program kapsamında okul sağlığı hemşirelerinin görev ve sorumlulukları ile ilgili herhangi bir değişiklik olacak mı?
School health nurses will be the program coordinators at the schools where they work as part of the program.
Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı hakkında detaylara erişmek için https://sagliklibesleniyorum.meb.gov.tr/ linkini tıklayınız.