Sendikamıza ulaşan şikayetler doğrultusunda, mevzuata aykırı şekilde yapılan Rehber Öğretmen Görevlendirmeleri sebebiyle üyelerimizin mağdur edildiğini öğrenmiş bulunmaktayız. Söz konusu Rehber Öğretmen Görevlendirmelerinin ivedilikle geri alınarak mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir. Şöyle ki;
18/6/2014 tarihli ve 29034 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin ''Rehberlik Alan Öğretmeni Norm Kadrosu'' başlıklı 21'inci maddesinin 4'üncü fıkrasında ''Özel eğitim kurumları hariç olmak üzere bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu doldurulmadan ikinvi ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanamaz.'' hükmü yer almaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 15.02.2018 tarih ve 2018/6 sayılı ''Rehberlik Hizmetleri'' konulu Genelgesinde ise;
''Bu kapsamda İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından;
1- İlgi (c) Yönetmeliğin ''Rehberlik Alan Öğretmeni Norm Kadrosu'' başlıklı 21'inci maddesinin 4'üncü fıkrasında ''Özel eğitim kurumları hariç olmak üzere bir yerleşim merkezinde her eğitim kurumunda en az 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanamaz.'' hükmü yer almaktadır. Bu hüküm doğrultusunda İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Rehberlik Hizmetleri İl Danışma Komisyonu tarafından önerilen karar da göz önünde bulundurularak rehberlik öğretmenlerinin okul ve kurumlara dengeli bir şekilde dağılımının gerçekleşmesi için gerekli tedbirler alınır.
2- Rehberlik öğretmeni görevlendirmelerinin normu olan; ancak rehberlik öğretmeni bulunmayan okul/kurumlara yapılması esastır.
3- İlgi (b) Yönetmelik hükümlerine göre; rehberlik öğretmeni normu bulunmayan okul/kurumlarda, İlgi (ç) Yönetmelik hükümlerince Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından rehberlik hizmetlerine yönelik gerekli çalışmaların planlanması ve takibi sağlanır.
4- Okul/kurumlara görevlendirmeler yapılırken norm fazlası olan rehberlik öğretmenlerine öncelik verilecektir. Bu kapsamda, norm fazlası rehberlik öğretmenlerinin okul/kuruma görevlendirmeleri yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
a) Norm fazlası olan rehberlik öğretmenleri kadrolarının bulunduğu okul/kurum dışında en fazla iki okul/kuruma görevlendirilebilecektir.
b) Norm fazlası olan rehberlik öğretmenlerinin iki okul/kuruma görevlendirilmesi halinde, haftalık çalışma süreleri bir okulda üç iş gününü geçmeyecek şekilde planlanacaktır.
5- Norm fazlası olan rehberlik öğretmenlerinin ihtiyacı karşılayamaması durumunda öncelikle birden fazla rehberlik öğretmeni olan okullardan görevlendirme yapılması; bu durumdaki görevlendirmeler yapılırken istekli olan yoksa aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
a) Hizmet puanı düşük olan rehberlik öğretmeninden başlayarak görevlendirme yapılacaktır.
b) Rehberlik öğretmeni, kadrosunun bulunduğu okul/kurum dışında yalnızca bir okul/kuruma görevlendirilebilecektir.
c) Okul rehberlik servislerine yapılacak olan görevlendirmeler haftada en fazla 2 gün olacak şekilde planlanacaktır.
6- Mahalli ve merkezi eğitimler alarak özel eğitim ve rehberlik hizmetleri alanlarında eğitici ve uygulayıcı sertifikası bulunan rehberlik öğretmenleri, ihtiyaç doğrultusunda haftada 5 güne kadar Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde görevlendirilebileceklerdir.
7- Rehberlik öğretmeni görevlendirmeleri, rehberlik faaliyetlerinin bütünlüğünün sağlanması amacıyla her ders dönemi başında planlanacaktır.'' açıklamasına yer verilmiştir.
Kamu Denetçiliği Kurumu 15/06/2015 tarih ve 2015/40 sayılı kararında ise; ''... söz konusu yetki ve takdir hakkının ancak kanunların ve diğer mevzuatın izin ve yetki verdiği ölçüde yapılması, takdir hakkının açıkça tanımlanan şekilde, eşitlik ilkesine uygun olarak ve yerinde kullanılabileceğinin açık olduğu, Türk Eğitim-Sen Konya 1 No'lu Şubesi'nin iddia ettiği üzere yukarıda sayılan mevzuat hükümlerine göre, rehber öğretmenlerin norm kadrosunda bulunduğu okul haricinde görüşü alınmadan geçici olarak görevlendirilebilmesi için izni ve görüşünün alınarak, bulunduğu okulda norm kadro fazlası olması gerektiği, sayılan şartların birlikte gerçekleşmemesi durumunda yapılacak görevlendirmelerin hukuka uygun olmayacağı...'' açıklamasında bulunarak, Rehber Öğretmelerin isteğe bağlı olmaksızın başka bir eğitim kurumunda geçici olarak görevlendirilmenin kanuna ve mevzuata uygun olmadığı yönünde görüş bildirmiştir.
Kamu Denetçiliği Kurumu'nun 08.02.2018 tarih ve 2017/8915 sayılı Tavsiye Kararında ise; Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 90. maddesinin ikinci fıkrası gereği yapılan görevlendirmelerin, milli eğitimin temel amaçları çerçevesinde ve kamu yararı amacına yönelik olduğu gözetilmekle birlikte, rehber öğretmenlerin izinlerine ve görevlendirmelerine ilişkin ayrıksı hükümler içeren bir yasal düzenleme bulunmadığından Anayasa'da düzenlenen dinlenme hakkı ve hukuki güvenlik ilkesi açısından yapılan görevlendirmelere ilişkin yasal düzenleme yapılmasının gerekliliğinden söz edilmiştir.
Nitekim; Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nin 2015/9 E.; 2015/1641 K. sayılı kararında; ''... Somut olayda davacının kadrosunun bulunduğu Adapazarı Hacı Zehra Akkoç Kız Lisesinde öğrenci sayısının 714, rehber öğretmen sayısısnın 2 olduğu, davacının görevlendirildiği okulda ise öğrenci sayısının 1472 olmasına rağmen bir rehber öğretmen bulunduğu ve onun da eş durumu sebebiyle bir başka okula atanması sebebiyle okulda rehber öğretmen açığı meydana geldiği görülmekte olup, anılan mevzuat hükümleri uyarınca idare tarafından okulların öğrenci sayıları dikkate alınarak dengeli bir rehber öğretmen dağılımının atama yoluyla giderilmesi gerektiğinden, geçici görevlendirme işlemi bu yönüyle hukuka aykırıdır.'' denilmiştir.
Aynı şekilde, Aydın 1. İdare Mahkemesi'nin 2006/2532 E.; 2008/983 K. sayılı kararında da, ''... Bu durumda ilçede rehber öğretmeni bulunmayan okullardaki rehber öğretmen ihtiyacının naklen atama yoluyla giderilmesi gerekirken, davacının asli kadrosundan sürekli olarak uzaklaşması sonucunu doğuracak şekilde süre belirtilmeksizin tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.'' denilmiştir.
Bu bağlamda, ilgili mevzuat hükümlerine, Bakanlığınızın 2018/6 sayılı Genelgesine mahkeme kararları ve Kamu Denetçiliği Kurumu kararlarına aykırı şekilde gerçekleştirilen Rehber Öğretmen Görevlendirmelerinin ivedilikle geri alınarak mağduriyetlerin giderilmesi hususunda gereğini arz ederiz.'' denilmiştir.
Rehber Öğretmen Görevlendirmeleri (25 Ekim 2021)
Rehber Öğretmen Görevlendirmeleri (25 Ekim 2021)
KamuMeb KamuMeb
EĞİTİM PERSONELİ
Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na GMT.430.00/748 Sayılı Rehber Öğretmen Görevlendirmeleri konulu 25 Ekim 2021 tarihli resmi yazı gönderildi.
Paylaş: