KamuMeb

Salgın (COVID-19) Sonrası Okula Uyum Kılavuzu

EĞİTİM PERSONELİ

Salgın (COVID-19) Sonrası Okula Uyum Kılavuzu'nun amacı salgının neden olduğu olağanüstü durumla başa çıkmak için bireysel ve kurumsal düzeyde yapılacak hazırlık çalışmaları ve yürütülecek faaliyetler konusunda okul çalışanları, aileler ve öğrencilere rehberlik etmektir.

Salgın (COVID-19) Sonrası Okula Uyum Kılavuzu'nda yeni koronavirüsün neden olduğu COVID-19 hastalığı ve bu hastalıktan korunma yollarına ilişkin genel bilgilerin yanı sıra öğrencilerin salgın sonrasında okula uyum sağlamalarında ve okulda hastalıktan korunma konusunda yürütülecek çalışmalarda okul çalışanları, aileler ve öğrencilerin üzerine düşen görev ve sorumluluklar yer almaktadır.

COVID-19 NEDİR?

Okul ortamında hastalıktan korunma ve hastalığın yayılımını azaltmak için yapılan müdahalelerin etkili olması COVID-19 hakkında okul toplumunu oluşturan kişilerin yeteri kadar bilgi sahibi olması ile mümkündür. Bu bölümde; COVID-19’un ne olduğu, hastalıktan korunma yolları ve hastalığın yayılımını önlemek için alınacak tedbirler konusunda genel bilgiler yer almaktadır.

KORONAVIRÜS NEDIR?

Koronavirüs, insandan insana bulaşabilen ve COVID-19’a neden olan yeni bir virüs türüdür. Koronavirüs, büyük bir virüs ailesidir. Koronavirüs insanlarda soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır.

Enfeksiyonun yaygın belirtileri; yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, burun tıkanıklığı olmadan tat kaybı olsun veya olması ani koku hissi kaybı.

COVID-19 nasıl yayılır?

COVID-19 insandan insana bulaşan bir hastalıktır. Hasta bireylerin öksürmeleri ya da aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere temas edildikten sonra kirlenen ellerin ağız, burun veya göz mukozasına götürülmesi ile de virüs alınabilmektedir. Bu bakımdan sosyal (fiziki) mesafenin korunması ve el hijyeni büyük önem taşımaktadır.

Kimler risk altındadır?

Herkes COVID-19’a yakalanabilir. Ancak özellikle 65 yaş üzeri bireyler ile kronik sağlık sorunları (diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı, astım vb.) olan bireylerin hastalığa yakalanma ve hastalığın belirtilerini daha ciddi boyutlarda yaşama olasılığı daha yüksektir.

Bu nedenle yüksek risk grubunda olan kişilerle temas etmekten mümkün olduğunca kaçınılması büyük önem arz etmektedir. Kendinizi ve başkalarını korumak için en iyi yol COVID-19’a neden olan virüsten korunmaktır.

• Hasta olduğunuzda zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalı, evde kalmalısınız.

• İnsanlarla toplu olarak bir arada bulunduğunuz kamuya açık alanlarda yüz maskesi kullanmalı, ağzınızı ve burnunuzu kapatmalısınız.

• Sıklıkla dokunduğunuz yüzeyleri temizlemeli ve dezenfekte etmelisiniz.

• Ellerinizi sıklıkla ve uygun şekilde yıkamalısınız. Ellerinizi en az 20 saniye su ve sabun ile yıkamalı ya da el dezenfektanı ile temizlemelisiniz.

• Öksürürken veya aksırırken dirseğinizin iç kısmıyla ya da kâğıt mendil kullanarak ağzınızı ve burnunuzu kapatmalısınız. Kâğıt mendil kullandıysanız, kullandığınız mendili yanınızda gezdirmemeli, bir an önce çöp kutusuna atmalı ve ellerinizi yıkamalısınız.

• İnsanlarla doğrudan temasta bulunmaktan (el sıkma, sarılma vb.) kaçınmalı, selamlaşmanın alternatif yollarını bulmalısınız.

• Dışarı çıktığınızda, sizinle aynı evde yaşamayan insanlarla aranızdaki sosyal mesafeyi (fiziki mesafeyi) korumalısınız. İnsanlarla aranıza en az 2-3 adım mesafe koymalısınız.

• Bir araya geldiğiniz kişi sayısını sınırlandırmalı, zorunlu bir araya gelişlerde sosyal mesafeyi korumalı ve bir arada bulunma sürenizi mümkün olduğunca kısa tutmalısınız. Sosyal toplanmalardan (ev ziyareti, arkadaş buluşmaları vb.) kaçınmalısınız.

• Beslenmenize dikkat etmelisiniz. Koronavirüsün bulaşmasını tek başına engelleyebilecek veya hastalığı tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da güçlü bir bağışıklık sistemi hastalığa karşı direnci artırır. Günlük su tüketiminize dikkat etmelisiniz.

• Fiziksel aktivitelerde bulunmalısınız. Fiziksel aktiviteleri günlük rutininizin bir parçası haline getirmeli ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.

• Uyku düzeninizi korumalısınız. Yeterli ve kaliteli uyku, vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyon riskini azaltır, virüsler ile mücadeleyi kolaylaştırabilir.

Kılavuza //ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2020_08/28104730_okula_uyum_kilavuzu.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.