Buna göre; Bakanlıklarına bağlı resmi kurumlarda görev yapan 774 bin 536 kadrolu öğretmen, 114 bin 1 sözleşmeli öğretmen, 79 bin 451 eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki unvanlarda kadrolu ve sözleşmeli statüde görev yapan personel bulunmaktadır. Eylül 2021 tarihi itibariyle 71 bin 711 resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise okul ve yaygın eğitim (resmi) kurum bulunmaktadır. Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında 42 bin personelin 81 il emrine dağıtımı yapıldı.
Söz konusu soru önergesinde; ''İlk, ortaöğretim ve liselerde çalışmak üzere taşeron, sözleşmeli ve kadrolu memur olarak işe alınan temizlik görevlisi sayısı kaçtır? Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında İŞKUR tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na güvenlik ve temizlik görevlisi olarak alınacak 50 bin görevliden temizlik görevlisi olarak çalışacak kişilerin sayısı kaçtır? MEB bağlı görev yapan kadrolu, sözleşmeli, vekil, geçici öğretmen dağılımlı sayısı kaçtır? Öğretmen açığı var mıdır? Branş öğretmen sayısı yeterli midir? Taşımalı eğitim alan öğrenci sayısı kaçtır? 2021 -2022 eğitim ve öğretim yılında öğrenci yetersizliği nedeniyle eğitime açılmayacak okul var mıdır? Varsa sayısı kaçtır? İlk, ortaöğretim ve liselerde TYP kapsamında işe alman, daimi işçi ve taşeron olarak çalışan kaç kişi vardır? Sürekli kadrolu işçi ve memur olarak MEB'e bağlı kaç çalışan vardır? 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında faaliyet gösteren toplam okul sayısı kaçtır? Temizlik, hizmet görevlisi olmayan okul var mıdır? TYP kapsamında İŞKUR tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na güvenlik ve temizlik görevlisi olarak alınacak temizlik görevlilerinin sürekli kadroya alınması düşünülmekte midir?" soruları yer almaktaydı.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "2020-2021 eğitim öğretim yılı öğrenci taşıma uygulaması kapsamında ilköğretim 694.654, ortaöğretim 483.603, özel eğitim 122.121 olmak üzere toplam 1.300.378 öğrenci taşınmıştır" dedi.
Taşımalı eğitimin farklı sorunlar ürettiğini, göçleri tetiklediğini, köy okullarının kapanmasına neden olduğunu, veli -okul ilişkisini daralttığını, ilköğretim çağında çocukların gidiş-geliş, yemek sorunları oluştuğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ''bu uygulama köy okullarında öğrenci sayısı düşüklüğüne bakılmadan köyde eğitime dönüştürülmelidir. Öğrenci okuluna köyünde, mahallesinde gidebilmelidir. Öncelikle kırsalda bu anlamda çalışma başlatılmalıdır. Taşımalı eğitim kapanan köy okullarını anlatıyor" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı Bakanlığımıza kullanım izni verilen öğretmen kadroları çerçevesinde karşılanabilmektedir. 2021 yılı içinde 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu gereği şehit yakını ataması, engelli öğretmen ataması, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında korunmaya muhtaç çocuk ataması, milli sporcu ataması ve ilk atama olmak üzere toplam 20 bin 603 öğretmen ataması yapılmıştır. Son olarak Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarına 15 bin sözleşmeli öğretmen ataması planlanmış olup, atamaya ilişkin ön başvurular ve sözlü sınav merkezi tercihleri 27/09/2021-08/10/2021 tarihleri arasında alınmıştır. Ayrıca 2021 Şubat ayında 500 engelli öğretmen ataması yapılmış olup Aralık ayında da yapılması planlanan 750 engelli öğretmen atamasına ilişkin duyuru yayımlanmıştır" dedi.