KamuMeb

Sözleşmeli Öğretmenlik Sözlü Sınav Rehberi

EĞİTİM PERSONELİ

Sözleşmeli Öğretmenlik Sözlü Sınav Rehberi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlandı.

17.05.2024 tarihinde yayımlanan sözleşmeli öğretmen atama başvuru duyurusu ile Millî Eğitim Bakanlığımıza 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı yapılacaktır. 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik gereği sözleşmeli öğretmenlik alımında yapılması gereken sözlü sınavlar Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülecektir. Bu rehber, sözlü sınavların mevzuat hükümlerine göre sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve adaylarımızın bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

SÖZLÜ SINAVA ÇAĞRILACAK ADAYLAR

Sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere ilan edilen alanlardaki kadrolara başvuru yapan ve başvurusu onaylanan adaylardan KPSS’de ilgili puan türüne göre en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere belirlenen kontenjan sayısının 3 katı aday (son sıradaki adayla aynı puana sahip olan adaylar dâhil) yerleştirildikleri sınav merkezlerinde sözlü sınava alınacaktır.

BAŞVURU ALINMASI

Başvurular, ilkatama.meb.gov.tr adresi üzerinden 20 Mayıs 2024 tarihinde başlamış olup 31 Mayıs 2024 tarihinde tamamlanacaktır. Adaylar, alanlara göre belirlenen sözlü sınav merkezlerinden 10 il tercihi yapacaklardır. Kontenjan sayısı az olan atamaya esas alanlardaki adaylar Ankara ve İstanbul illerinde sözlü sınava katılacaktır. Alanlarına göre adayların hangi illeri tercih edebilecekleri sözleşmeli öğretmenliğe başvuru duyurusunda yer almaktadır. Tercih edilen sınav merkezinde aday sayısının yetersiz olması durumunda sınav komisyonları farklı illerde de kurulabilecek ve adaylar Bakanlığın belirlediği merkezlerde sözlü sınavlara katılacaklardır.

SÖZLÜ SINAV MERKEZLERİ

20 ilde belirlenen merkezlerde sözlü sınav gerçekleştirilecektir.

SÖZLÜ SINAV GİRİŞ BELGELERİNİN ALINMASI

Adaylar fotoğraflı sözlü sınav giriş belgelerini 10 Haziran 2024 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığının resmî internet sitesi üzerinden e-Devlet şifreleri ile alabileceklerdir. Sözlü sınav giriş belgelerinde adayın başvuru numarası yer alacak T.C. kimlik numarası ve aday ismi kullanılmayacaktır. Ayrıca bu belgede adayın sözlü sınav tarihi, saati, sınav yeri ve alan bilgilerine de yer verilecektir. Başvuru numarası, adayın sözlü sınava başvurusu esnasında sistem tarafından otomatik olarak oluşturulacak ve başvuru numarası yalnızca bu sınav için kullanılacaktır.

SÖZLÜ SINAV KOMİSYONU

Sözlü sınav komisyonu bir başkan, iki üye olmak üzere toplam üç kişiden oluşacaktır. Komisyon üyeleri sınav günü hangi komisyonda görevli olduklarını sınav binasına giriş yaptıktan sonra öğrenecektir. Komisyon üyelerinin kişisel bilgileri herhangi bir yerde kullanılmayacak, komisyonda görevli personele kullanıcı adı tanımlanacaktır. Komisyon üyeleri sınav binalarına cep telefonu vb. iletişim araçları ile giremeyecektir. Sözlü sınav komisyonunda görev alacak personele sözlü sınav süreci ve uygulaması ile ilgili eğitim verilecektir

SÖZLÜ SINAV KONULARI

Sözlü sınav konuları ve ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır.

Sözlü Sınav Konuları - Ağırlıkları (%)

Eğitim bilimleri ve genel kültür - 20

Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü - 20

İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti - 20

Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı - 20

Topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri - 20

SÖZLÜ SINA KONULARI

Sözlü sınav soruları elektronik kura ile belirlenecektir. Daha sonra komisyon, adaya yöneltilecek soruların yer aldığı soru cevap kâğıdının çıktısını alacaktır. Soru cevap kâğıdında 3 soru yer alacaktır. Sorular aşağıdaki konu başlıklarından oluşacaktır.

Eğitim bilimleri,
Genel kültür,
Alanına ait bir ders işlenişinin veya öğrencilerle gerçekleştirilecek çalışmaların nasıl yapılacağının örneklerle açıklanması.

Rehbere https://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2024_05/23153508_Sozlesmeli_Ogretmenlik_Sozlu_Sinav_Rehberi.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.