Strateji Geliştirme Başkanı Başkan a. Ercan Türk imzalı resmi yazıda ''Bakanlığımıza bağlı okulların deprem tetkiki, güçlendirme veya onarım gibi çeşitli nedenlerle başka bir okula taşınarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine ayrı bir binada devam etmesi ya da aynı binada ilkokul/ortaokul olarak faaliyetine devam eden okulun eğitim kademelerinden birinin (ilkokul/ortaokul) başka bir binaya taşınması halinde mevcut kantin işletmecilerinin durumu hakkında birden çok ilden Bakanlığımız görüşü sorulduğundan aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarda 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 16'ncı maddesine dayanılarak kurulan okul aile birliklerinin; kuruluş, işleyiş, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esaslar 9 Şubat 2012 tarihli ve 28199 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Okul Aile Birliği Yönetmeliği'nde düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin ''Sözleşme ve Tarafların Yükümlülükleri'' başlıklı 21'inci maddesinin 3'üncü fıkrasında yer alan; ''...Ancak, kira bedelinin tespitine ilişkin önemli ölçüde farklılaşma (öğrenci mevcudunda en az %25 oranında azalış veya artış, kiracının cirosunu önemli derecede etkileyecek Bakanlık tarafından getirilen kısıtlayıcı düzenlemeler) olması halinde, muhammen bedel yeniden tespit edilerek mevcut kiracıya aynı usulle ihale edilerek yeni sözleşme düzenlenir.'' hükmü ile sözleşme dönemi içerisinde hangi durumlarda kira bedelinin yeniden tespit edileceği düzenlenmiştir.
Yönetmeliğin EK-2 ''Okullarda Bulunan Kantin ve Benzeri Yerleri Kiralama Sözleşmesi''nin 21'inci maddesinde; ''Sözleşme süresi içinde okulun fiziki değişikliğe uğraması veya bir başka adresteki okulda faaliyete devam ettirilmesi durumunda, yeni okulda işletmeci yoksa faaliyetine burada da devam edecektir. Güçlendirme, yangın, onarım ve benzeri nedenlerle geçici olarak eğitim ve öğretime ara verilmesi durumunda kiracının çalışma süresi ve kirası dondurulur. Okulun faaliyete geçmesini müteakip dondurulan süre sözleşme süresine eklenir.'' hükmü yer almaktadır.
Bu hükümler uyarınca;
1) Taşınan okulun ve taşınılan okulun (her iki okulun) kantin işletmecisinin bulunduğu durumda;
Taşınılan okulda;
- İki kantin işletmeye uygun yer olması, bu kantinlerin aynı anda açık olmamaları ve kantin işleticilerinin sadece sözleşme imzaladıkları okula hizmet vermesi kaydıyla aynı binada iki kantin işletilmesinin,
- İki kantin işletmeye uygun yer olmaması ve taşınan okulun belirli bir süre ile diğer okula taşınması halinde, taşınan okul kantin işletmecisinin (taşınan okulun kendi binasında faaliyete geçmesine kadar) sözleşme süresinin dondurulmasının,
- İki kantin işletmeye uygun yer olmaması ve taşınan okulun kendi okuluna geri dönüp faaliyetine devam etme imkanının kalmaması halinde, taşınan okul kantin işletmecisinin sözleşmesinin herhangi bir cezai yaptırım uygulanmadan feshedilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.
2) Aynı binada ilkokul/ortaokul olarak eğitim öğretim faaliyetine devam eden okulun, eğitim kademelerinden birinin (ilkokul/ortaokul) ayrıştırılması ve ayrıştırılan okullardan birinin başka bir okulla birleşmeden bağımsız bir binada eğitim öğretim faaliyetini sürdürmesi halinde; kantin işleticisine mevcut binada kalma/taşınılan binaya geçme konusunda tercih hakkı sunulur.
- Bu hakkını taşınılan binada hizmet verme şeklinde kullanmak isteyen kantin işletmecisinin mevcut binada yapmış olduğu sabit tesis masraflarından feragat etmesi durumunda taşınılan binada faaliyetine devam etmesi sağlanır.
- Bu hakkını mevcut binada hizmet verme şeklinde kullanmak isteyen kantin işletmecisinin kantin kiralama sözleşmesi; Yönetmeliğin 21'inci maddesinin 3'üncü fıkrası kapsamında yeniden muhammen bedel tespiti yapılarak bu bedel üzerinden işletmeye devam ettirilir.
Yukarıda yer verilen hükümler ve açıklamalar doğrultusunda; 1'inci ve 2'nci maddede belirtilen tüm hallerde söz konusu okullarda öğrenci mevcudunda en az %25 oranında azalış veya artış olması kaydıyla kantin kira bedellerinin muhammen bedel tespit komisyonu tarafından yeniden belirlenmesi gerekmektedir.'' denilmiştir.