Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli'nin ''Uluslararası eğitim kuruluşları tarafından hazırlanan raporlar, eğitim politikalarının oluşturulması ve uygulanmasında önemli rol oynar. Eğitim sistemlerinin uluslararası düzeydeki performansını anlamak ve iyileştirmek adına veriler sunan bu raporlar, politika yapıcılar ve uygulayıcılar için kılavuz niteliği taşır. Bu kapsamda uluslararası eğitim kuruluşlarınca eğitim ile ilgili yayımlanan raporların takibini sağlamak, politika yapıcılar, uygulayıcılar ve kamuoyu ile bu raporların özet ve önerilerini paylaşmak için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Eğitim Araştırmaları Daire Başkanlığınca “Uluslararası Eğitim Raporları: Özet ve Öneriler” bültenler serisi hazırlanmaktadır.
Bültenlerde yer alan uluslararası eğitim raporları Eğitimde Fırsat Eşitliği, Eğitim Yönetimi, Kriz ve Acil Durumlarda Eğitim, Eğitim ve Gelecek, Eğitimde Dijitalleşme ve Disiplinlere Yönelik Çalışmalar şeklindeki temalar altında gruplanarak sunulmaktadır. Otuz beş eğitim raporunun özet ve önerilerine dayanan bültenler serisinin ilki 2023 yılının Eylül ayında, yirmi eğitim raporuna dayanan ikinci bülten Aralık ayında, yirmi eğitim raporuna dayanan üçüncü bülten 2024 yılının Nisan ayında, yirmi eğitim raporuna dayanan dördüncü bülten haziran ayında Başkanlığımızca yayımlanmıştır. Bir yıllık sürede hazırlanan dört bülten “Uluslararası Eğitim Raporları Özet ve Öneriler” adı altında kitap hâline getirilmiştir.
Başkanlığımız uluslararası eğitim kuruluşlarının yayımladığı güncel raporları taramaya ve üç ayda bir bülten yayımlamaya devam edecektir. Bültenlerin hazırlanma sürecinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, bültenin tüm eğitim camiasına faydalı olmasını diliyorum.'' şeklindeki açıklamasına yer verildi.
RAPOR ÖZETLERI
Uluslararası eğitim kuruluşlarınca yayımlanan raporların özet ve önerilerine dayanarak hazırlanan “Uluslararası Eğitim Raporları: Özet ve Öneriler” bültenler serisi eğitim ile ilgili karar verme süreçleri ve uygulamada kanıt temelli bir yaklaşım izlenmesine rehberlik etmeyi hedeflemektedir.
Bu bülten kapsamında Avrupa Birliği, Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi, CEDEFOP, Dünya Bankası, Eurydice, IEA, International Test Commission and Association of Test Publishers, İslam İşbirliği Teşkilatı, OECD, UNESCO, UNHCR, UNICEF, WHO gibi eğitim politikalarına şekil vermede önemli rollere sahip kuruluşların yayımladığı eğitim ile ilgili raporlardan 95’i incelenmiştir. Kuruluşların seçiminde kuruluşların birden fazla ülkeyi kapsayan büyük ölçekli karşılaştırmalı araştırmalar yürütüyor olmalarına, araştırma bulgularının hem küresel olmasına hem de ülkemiz eğitim politikalarını etkileyecek potansiyele sahip olmasına dikkat edilmiştir. Bu bültende ele alınan raporlar belirli temalar altında sınıflandırılmıştır. Bu temalar; eğitimde fırsat eşitliği (yirmi iki rapor), eğitim yönetimi (on dokuz rapor), kriz ve acil durumlarda eğitim (on bir rapor), eğitim ve gelecek (on altı rapor), eğitimde dijitalleşme (on dört rapor) ve disiplinlere yönelik çalışmalar (on üç rapor) olarak belirlenmiştir (Tablo 1).
Bir sonraki bölümde her bir rapora ilişkin künye bilgileri (İngilizce ve Türkçe rapor adı, raporu yayımlayan kuruluş adı ve anahtar sözcükler), raporların özetleri ve raporlarda sunulan bazı öneriler paylaşılmıştır.
"Uluslararası Eğitim Raporları: Özet ve Öneriler" Kitabına https://ttkbyayin.meb.gov.tr/yayin/258 linkinden ulaşabilirsiniz.