KamuMeb

2025 Yılında Enflasyon Ne Olacak?

EKONOMİ

CNN Türk canlı yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyona dair önemli açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Türkiye'nin şu an en büyük problemi geçim sıkıntısı ve gelir dağılımının bozulmasıdır. Kalıcı refah artışı için enflasyonu tekrar tek haneye indireceğiz. AK Parti daha önce bunu başardı. 90'lı yıllarda ortalama enflasyon 70'lerin üzerinde. Kolay değildi. Ama biz 2003 sonrasında enflasyonu tek haneye düşürdük ve orada tuttuk. Hain darbe girişime kadar. 2025'in ikinci yarısında rahatlama çok belirgin bir şekilde hissedilecek. Fiyatlardaki artış hızı zaten yavaşladı. Genelde hizmet enflasyonu kemikleşir, katılaşır ve onu indirmek daha çok zaman alır. Bakın çünkü geriden geliyor. Örnek olarak kira. Kira hizmet enflasyonun içinde yani önemli bir kalem. Kiraları yönelik bir %25 uygulama yani üst limit getirilmişti. Bu kalktı. Şimdi neye bakarsanız bir önceki yılın enflasyonunu. Yani yeni kiralar yenilenirken son 12 aylık enflasyonu yazdırırsınız değil mi? Dolayısıyla hizmet enflasyonu daha katıdır ve daha yavaş düşer. Gelecek sene haziran ve temmuzda yüzde 20 yansıyacak. Bundan dolayı zamana ihtiyacımız var. Yani fiyat artışlarındaki yavaşlama hissedilir derecede.

2025 Haziran, Temmuz gibi, çok büyük ihtimalle 27 rakamlara düşecek. Belki daha önce düşer. Perspektif vermek için söylüyorum. Yılın sonunda da bizim hedefimiz, Merkez Bankası'nın bandının üstü değiştirmezlerse yüzde 21. Ama biz, yüzde 17 istiyoruz. Gelecek senenin sonunda enflasyonun yüzde 20'nin altına indirebileceğimize samimi bir şekilde inanıyoruz. Tabii 2025'in sonunda. Biz samimiyiz bu konuda. 2025'in ikinci yarısında çok belirgin bir düşüş olacak hissedilecek.'' dedi.

Isparta ziyareti kapsamında bir otelde düzenlenen AK Parti Teşkilat Buluşması'na katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ''İhracatımız 3 milyar dolardı. Şimdi tarımsal ihracatımız 31 milyar dolar. Bu sene inşallah 33 milyar doları aşacak. Tarımsal üretim büyüyor.

Üretimi az olan kritik ürünlerde ihracata kota getirme ya da sınırlama getirme gibi uygulamalar yapmak durumunda kaldık ama her şey tüketicilerimizin esenliği ve makul şartlarda ve fiyatlarda ürün alabilmeleri, tedarik edebilmeleri için olmuştu. Bu yıl mayıs ayında bazı ürünlerdeki ihracat kotası sınırlamalarını zaten aldırdık. En son birkaç gün önce zeytinyağında kotayı tamamen kaldırdık. Bu şekilde piyasayı yakından izlemeye devam ediyoruz. İçeride çiftçilerimizin uygun şartlarda fiyat bulabilmeleri için de ithalat sınırlaması getirmek durumunda kalıyoruz.

Çok başarılı, güven veren, teşkilatçı, dünya lideri bir Cumhurbaşkanımız var. İkincisi, güçlü bir teşkilatımız var. Üçüncüsü Cumhurbaşkanımızın hem vizyonerliğinde hem önderliğinde çok çalışkan, hizmet yapan eserler üreten hükümetler görev yaptı. 3 Kasım 2002'den bugüne kadar bütün bakan arkadaşlarımız canla, başla bu millet için, aziz milletimiz için, aziz vatanımız için çaba sarf ettiler.

Ekonomi beş katından fazla büyütüldü. Milli gelirdeki artış dolar bazında beş kat arttı. 230 milyar dolardan 1 trilyon 200 milyar dolara çıktık. Sene sonuna kadar daha da yükselecek. Kişi başına milli gelir de 3 bin 600 dolardan, 13 bin 300 dolara geçen ay sonu itibarıyla geldi. Bu yıl sonu itibarıyla 14 bin doların üzerinde, belki 15 bin doları da görebileceğiz. Bunlar kolay olmadı. Bütün bu çabalar, başarılar Isparta gibi bir gül bahçesinde gerçekleşmedi.

Görüyoruz ki bu 22 yıllık başarıyı söndürmek ya da durdurmak için kriz veya felaket tellallığı üzerine kurulan bir muhalefet çabası var.

Bütün dünyada bu oldu. Ticaret Bakanı olarak dünyada birçok ülkeye gidiyorum. Dışarıdan bakıldığında çok güçlü bir Türkiye profili var. Saygı duyulan, itibarlı, dünya lideri konumunda bir lidere duyulan itibar ve saygı var. Bunları görmekten bir vatandaş ve hükümetin bir bakanı olarak iftihar ediyorum. Elhamdülillah bu bizim müzakere gücümüzü, pazarlık gücümüzü arttırıyor. Avrupa'da, Amerika'da, kuzeyde Rusya'da, Türk Cumhuriyetleri'nde, Asya'da, Orta Doğu'da, Afrika'da bambaşka güçlü bir Türkiye bakışı var. İçerideki günlük politik çekişmeler ya da kriz çığırtkanlığı çabaları oralardan duyulmuyor, görülmüyor. Onlar üretime, dış politikaya, askeri savunma gücüne bakıyor. Türkiye'nin ihracat gücüne bakıyor. Türk malının kalitesine bakıyor.

Bu yatırımcılar Türkiye'ye 267 milyar dolar para getirdi. Son 22 yılda yatırım yaptılar. Buradan para kazanmak için yaptılar. Biz de yatırımdan, istihdam artışından, vergi artışından, üretim artışından ihracat artışından faydalandık. Bizim 262 milyar dolar ihracatımızın yüzde otuzu yabancı yatırımcılardan geliyor. O nedenle Asya'dan, Uzak Doğu'dan ayrılacak, gelecek yatırımcılara bizim kapımız açık. Perakende ticaret kanununda değişiklikler yapıldı. Fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelede geçen mayıs ayında cezalar 10 kat arttırıldı. Motorlu taşıtlarda güvenli ödemenin ikinci el satışlarda olması için daha bir hafta önce yeni bir yönetmelik çıkardık. İç ticaretteki bu düzenlemeler piyasada istikrarı getirdi.

15 Eylül'de başlayan elektronik ilan doğrulama sistemine dayalı olarak e-Devlet üzerinden emlakçıyı yetkilendirme mekanizmasını getirdik. Vatandaşımız güvenle satış ya da kiralama işlemini yapabilsin diye bu düzenlemeleri getirdik.

Üç yılda ne pahasına olursa olsun, enflasyonu inşallah yüzde 10'un altına, tek haneye indirmeyi başarmak istiyoruz. Enflasyon gerçekten adaletsizliği getiriyor, maalesef ticari ahlakı bozuyor. İstikrarın sağlanması noktasındaki adımlarımız başarılı olmaya başladı. Türk lirasına güven arttı. Türkiye'nin yine en büyük sorunlarından biri olan cari açığı, Allah'a şükür 15 ayda 57 milyar dolar açıktan ağustos itibarıyla 15 buçuk, 16 milyar dolara düşürdük. Döviz biriktirmeye başladık. Türkiye'nin ekonomisinin kırılganlığını azaltmış oldu. Dünyada yatırımcıların Türkiye'ye daha güvenle bakmasını sağlamış oldu. Allah'ın izniyle enflasyon, 3 ayda 24 puan azaldı. Haziran-ağustos arası üç ayda enflasyon 24 puan geriye geldi ve daha da hızlı geriye gelecek inşallah. Gelecek yıl bu zamanlarda yüzde yirmili rakamlarda yıllık enflasyonu görebileceğiz.'' dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.