KamuMeb

Enflasyonda Hızlı Bir Gerileme Süreci Olacak

EKONOMİ

TV100, Show Radyo ve Radyo Viva ortak yayınında Özel Röportaj'da Başak Şengül, Kübra Par ve Duygu Gözde Arslan'ın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ''Esas kriterimiz yerli araç kullanılsın. Tabii ki zorunlu haller dışında. Zırhlı araç kullanması gerekiyor diyelim bir makamın yurt içinde de onun üretimi yok. Dolayısıyla o devam etmek zorunda. Kurumun araç havuzu olsun, ihtiyaç duyan oradan hizmeti alması yönünde tasarrufumuz var. Makam aracı tahsisi sürecek. Makam araçları kanuni sınırlara çekilecek. Kamu idareleri eski araçları elden çıkarıp, yeni yerli araçlarla daha verimli şekilde yola devam etsin.

Kamuya eleman alınmayacak diye bir şey söz konusu değil, bir sınır getiriliyor. Ne kadar eksildiyse o kadar istihdam yapılacak. Bunu aşmamak istiyoruz. Kamuda 5 milyonun üzerinde çalışan var. Bir de personel harcamları tek seferlik değil, sürekli harcamayı gerektiren hususlar. Kamu hizmetlerini aksatmadan belli bir dönem için böyle bir sınır getirdik. Günün ihtiyacına göre planlama yapılmış olunacak. Şu an devam eden servisler süresi doluncaya kadar devam edecek. Toplu taşıma konusunda kamu çalışanlara destek sunulacak.

Aslında bizim yıllardır genel bir uygulamamız var. Kaç sayıda yönetim kurulu üyeliğiniz olursa olsun sadece bir yerden ücret alma hakkı vermiştik biz. Maaşı dışında bir yerden alma. Bazı istisnaları vardı. Kamuoyunda bu konuyla ilgili bir tepki oluştu. Adaletsizlik duygusu oluşturdu. Genel bir sınır koyma kararı aldık.'' dedi.

Duygu Gözde Arslan'ın "Fatih Karahan çokta yapılan bir şey değildir, enflasyonun zirve yapacağı noktayla ilgili telaffuzda bulundu ve bir düşüşü göreceğiz dedi. Bununla ilgili olarak da tüketim harcamalarının 4 puanlık katkı sunduğu söylendi. Önümüzdeki süreçte takip edeceğimiz enflasyon raporlarında da benzer revizeler görür müyüz?" sorusuna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ''Bunu biz de söylüyoruz Merkez Bankamız da teknik analizleriyle söylüyor, Mayıs ayında tepe noktayı göreceğiz ardından Haziran enflasyonundan başlayarak Türkiye'de hızlı bir şekilde enflasyonda bir gerileme süreci olacak.'' şeklinde yanıt verdi.

Başak Şengül'ün "Enflasyondan bahsediyoruz ama hepimizin bildiği bir fırsatçılık boyutu da var. Bunun önüne geçilecek çok sert düzenlemelerden de bahsediliyor. Biz ne zaman tam rahatlayabiliriz diye bence ekran başındaki izleyicilerimiz merak ediyor?" sorusuna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ''Bizim genel planımız bu yıl yüzde 38 civarında bitirmesi. Gelecek yıl yüzde 20'nin altına inen bir enflasyon. 2026 yılında ise tek haneli enflasyon. Orta vadeli programımızın yol haritası bu şekilde. Bunu laf olsun diye söylemiyoruz. Para politikası, maliyesi politikaları ve yapısal reformlar üzerine kurgulanmış programla bunu yapıyoruz.'' şeklinde yanıt verdi.

Duygu Gözde Arslan'ın Duygu Gözde Arslan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ''Bizim son 1 yıldır uyguladığımız politikalar TL’yi daha cazip hale getirici politikalar. Bir taraftan Merkez Bankamızın rezervlerinde çok ciddi artış oldu, diğer taraftan kurda da nispi olarak daha istikrarlı bir seyir var. Kurla ilgili şunu söylemek isterim Türkiye 2001’de yaşadığı ekonomik krizden sonra sabit kur rejiminden değişken kur rejimine geçti dolayısıyla bizim şu anda kurla ilgili hedefimiz ve tahminimiz yok.'' şeklinde yanıt verdi.

Kübra Par'ın "Sosyal medyada dolar alın diye çağrılar vardı. Fakat seçim bitti dolar yükselmediği gibi neredeyse düşme eğilimi gösteriyor?" sorusuna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ''Bir ülkenin döviz ihtiyacı azalmışsa, dövize erişim kolaylaşmışsa niye bir anda dövizde artış olsun. Biz seçimden önce de vatandaşlarımızı uyardık.'' şeklinde yanıt verdi.

Kübra Par'ın "Türkiye tarım ve hayvancılığı nasıl kurtaracak?" sorusuna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ''Ben geçmişte de söyledim tekrarlamak isterim tarım gıda sektörü hiçbir zaman modası geçmeyecek sektör, stratejik bir sektör sadece halkımızın refahı için değil ülkenin güvenliği açısından da önemli bir sektör pandemide bunu gördük. Tarım ve gıda konusu enflasyon açısından da dar gelirli kesimler açısından çok kritik. Gıda konusuna biz öncelikli bir alan olarak bakıyoruz.'' şeklinde yanıt verdi.

Kübra Par'ın "Kamuda tasarrufun toplamda ne kadar olacağını da merak ediyoruz?" sorusuna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ''Burada şunu tercih ettik, Eylül ayında orta vadeli programımızı güncelleyeceğiz. Orada bütçe açığı, cari denge, makro tahminlerimizle ilgili bütün tahminlerimiz güncellenmesi olacak o aşamada bu paket ve diğer izleyen çalışmalarımızın etkisini topluca görecek olacaksınız.'' şeklinde yanıt verdi.

Başak Şengül'ün "Orta vadeli program güncellenecek dediniz. Oraya geleceğiz ama müsaade ederseniz tasarruf paketi kısmını tamamlayalım. Uygulanması noktasında nasıl bir denetim olacak?" sorusuna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ''Bu çok önemli. En önemli eksikliklerden bir tanesi güçlü bir izleme ve denetleme sistemi. Bu yeni tasarruf programında güçlü bir izleme, denetleme sistemi ve hesap verebilirlik mekanizmasıyla birlikte.'' şeklinde yanıt verdi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.