Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, '' Küresel ölçekte yaşanan pek çok sorunun ülkemize de yansıdığının farkındayız. Problemleri yok saymıyoruz. Halının altına süpürme niyetimiz yok. Kalıcı çözümler için yolumuza devam ediyoruz.
Her yerde, her şerde bir hayrın olduğunu biliyoruz. 20 yılda kronikleşmiş bir çok sorunu nasıl yoluna koyduysak bugün sorunları da yoluna koyacağız, kimsenin kuşkusu olmasın. ABD'de G20 toplantılarında da çok yoğun bir toplantı serisi gerçekleştirdik ve döndük.
Enflasyon küresel bir problem olarak ortaya çıktı. Tüm dünyada enflasyon en büyük sorun. Bunu daha çok konuşacağız. Üretici enflasyonu AB ülkelerinde rekor üstüne rekor kırıyor. Savaş büyüme tahminlerini yüzde 1 düşürdü. Ve tahminler sürekli güncelleniyor. Dünya bir ikilemle karşı karşıya enflasyon ve büyüme.
Çevre ve iklim değişikliği konuları da önümüzdeki günlerde konuşulacak konular arasında. Savaşa rağmen mart ayında tüm zamanların en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık. Turizmde Rusya ve Ukrayna pazarının yerine açığı kapatacak çeşitliliğe sahibiz.
Böylesine küresel bir ortamda G20 Maliye Bakanları Toplantısına katıldık. Ekim ayında da yapacağız. Çeşitli ülkelerin, merkez bankası başkanları ile son derece verimli görüşmeler yaptık. Muhataplarımıza ülkemiz hakkındaki son gelişmeler ve yatırım imkanları hakkında bilgi verdik. Uluslararası yatırımcıları ülkemizde yatırım yapmaya davet ettik.
Türkiye başka bir güzel yolda. Orada olsaydınız Türkiye'ye olan ilgi alaka ve beklentiyi görebilseydiniz. Bu ülke başka bir ülke bu ülke güçlü bir ülke. Özellikle sukuk ihracımızın başarılı bir şekilde gerçekleştiğini ve yeni sukukları beklediklerini söylediler.
Kronik kötümserler felaket tellallığı yapsınlar. Gerekirse gemileri karada yürütür yine de hedeflerimize ulaşmasını biliriz. Birlikte atacağımız kararlı adımlarla aşılmaz dedikleri sorunları aşacağız.
Hazine ve Maliye bakanlığının tek çatı altında toplanması olaylara daha bütüncül bakmamıza olanak sağladı. 20 Aralık günü açıklanan Kur Korumalı Mevduat (KKM) 782 milyar liraya ulaştı.
KDV iadelerinin zamanında ödenmesi önceliklerimiz arasına aldık. Son 4 ayda hayata geçirdiklerimizle gerçekten bir çok sorunun üstesinden geldik. Enflasyonla mücadele konusunda denetimler yapmaya devam ediyoruz. İşyerinde usulsüzlük tespit edilenler ceza alıyor.
Bizim kulaklarımız sizde, reel sektör olmaksızın adım atmıyoruz. Siz söyleyeceksiniz cumhurbaşkanımızın önderliğinde adım atacağız. Enflasyon üzerinde kararlı adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Savaşımız enflasyonla ilgili olacak. Enflasyon ataletini mutlak suretle hep birlikte kıracağız.
Küresel risklere birlikte fırsatların farkındayız tüm adımlarımızı buna göre atıyoruz. Sürekli koordinasyon içinde olacağız, birlikte başarmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız. Çok çalışacağız çok emek verip., çok ter dökeceğiz. Başardık, başarmaya devam edeceğiz. Her zorlukla bir kolaylık var.'' dedi.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ''İstanbul milli hasılanın 3'te birini yönetiyor. İstanbul Türkiye ekonomisinin büyük bir kısmını temsil ediyor. İTO'da daha önce görev yapmış sayın bakanımız ev sahibi olarak burada. İTO olarak sayın bakanımıza güveniyoruz. Kulağı daima bizde. İş dünyasının en ufak sıkıntısının çözümü için gayret gösteriyor. Dünya ekonomisi sıra dışı yollardan geçiyor. Hem kamu hem özel sektör olarak enflasyonla mücadeleye odaklanmalıyız.
İstihdam konusu çok önemli. Bu konuda verilen teşvikler çok önemli. Sanayicinin beklentisi enflasyonla mücadelede girdi maliyetlerinin düşürülmesi. Son dönemde KDV konusunda çok önemli adımlar atıldı. Sağlık hizmetleri, yeme içme sektörü, optik sektörleri, KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesini istiyorlar.'' dedi.