Teklif ile Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında ödeme yapılanlara her ay gelir, aylık veya ücretleri ile birlikte, her türlü ödemeler dâhil almakta oldukları toplam ödeme tutarının %2'si oranında refah payı ikramiyesi verilmesi öngörülmektedir.
Toplum hayatının düzenlenmesi ve kamu düzeninin sağlanması bakımından ihtiyaç duyulan görev ve hizmetleri yerine getirmek konusunda sorunlu olan devlet kurumları, kanunlarla kendilerine verilen yetkileri kamu görevlileri eliyle kullanırlar. Bu nedenle kamu görevlisi olan memurlar devlet egemenliğinin temsilcileri olarak kabul edilir.
Devlet memurlarına gereken önemin verilmemesi, ücret seviyelerinin günün gereklerine uygun şekilde belirlenmemesi ve benzeri diğer sorunlarının çözümlenmemesi kamu hizmetlerinin sunumunda istenen kalitenin sağlanamamasına yol açmaktadır.
Ülkemizdeki kamu görevlilerinin yaşadığı sorunların başında ekonomik koşullara nazaran yetersiz kalan ücretler ile çalışanlar arasında ücret dengesinin sağlanamamış olması gelmektedir. Hali hazırda memurlarımızın yüzde 80'i yoksulluk sınırının altında ücret almaktadır.
Rakamlar kamu çalışanlarına milli gelirden ayrılan payın son 15 yılda ciddi oranda düştüğünü ve kamu çalışanlarının aylık ve ücretlerinde reel bir düşüş yaşandığını ortaya koymaktadır.
Bu durumun temelinde, her yıl tutturulacağı iddia edilen ancak bir türlü tutturulamayan enflasyon oranı hedefleri esas alınarak kamu çalışanlarına zam yapılması ve ayrıca büyümeden de pay verilmemesi yatmaktadır.
Diğer yandan, yapılan zamlara esas alınan ve TÜİK tarafından belirlenen resmi rakamlara göre yüzde 10-20 aralığında gösterilen enflasyon, özellikle emekliler ile dar ve sabit gelirli vatandaşların cebinde hissettiği ve ağırlıklı olarak temel gıda, giyecek ve kira giderlerini baz alan ''sokağın enflasyonunu yansıtmamaktadır. Örneğin, Türkiye'de 2020 yılı enflasyon oranı 14.6 olarak açıklanmasına karşın bağımsız araştırmacılar ve tüketici derneklerinin alternatif enflasyon hesaplarına göre, halkın hissettiği ''gerçek enflasyon'' yüzde 36.7 ile yüzde 50 arasında gerçekleşti. Yapılan ücret artışlarında TÜİK'in açıkladığı göstermelik enflasyon rakamları esas alındığı için kamu görevlileri ve emekli vatandaşlarımıza yapılan zamlar gerçek enflasyonun sürekli olarak altında kalmaktadır. Sonuçta kamu çalışanları ve emekliler hükümetin gerçek anlamda negatif zam politikasının yol açtığı gelir daralmasını ve geçim sıkıntısını üzerlerinde her geçen gün daha çok hissetmektedir.
Kamu çalışanları özellikle son 10 yılda ne büyümeden pay alabilmiş ne de yetersiz zamlar dolayısıyla mevcut alım güçlerini koruyabilmiştir. Bu durum zaten adaletsiz olan gelir dağılımının kamu çalışanları ile sabit ve dar gelirli vatandaşlar aleyhine daha da bozulmasına neden olmuştur.
Devlet memurlarımız ile emekli vatandaşlarımızın büyümeden pay alabilmesi, ekonomik durumlarının iyileştirilmesi, ücretlerin ve alım gücünün artırılması için Ak Parti iktidarları döneminde uygulamadan kaldırılan refah payı uygulamasının yeniden başlatılması gerekmektedir.
Kanun teklifi ile kamu görevlileri ile emekli vatandaşlarımıza büyümeden pay verilmesinin sağlanması için gelir ve aylıklarının %2'si oranında refah payı ikramiyesi ödenmesi amaçlanmaktadır.
Kanun teklifine https://www2.tbmm.gov.tr/d27/2/2-3848.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.
Refah Payı İkramiyesi Kanun Teklifi (28 Eylül 2021)
Refah Payı İkramiyesi Kanun Teklifi (28 Eylül 2021)
27/5 Dönemi ve Yasama Yılı 2/3848 Esas Numaralı 28 Eylül 2021 tarihli 27/6/1989 Tarihli ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi CHP Ankara Milletvekili Levent Gök tarafından TBMM'ne sunuldu.